Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2021, 9:30
Čas čítania 5:25
Viktor Kniš

Premiér Matovič zavádza, vedci posledných 10 týždňov pandémiu neriadili. Aj sme plakali, aj sme búchali, hovoril Krajčí

Premiér Matovič zavádza, vedci posledných 10 týždňov pandémiu neriadili. Aj sme plakali, aj sme búchali, hovoril Krajčí
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
ZDRAVIE IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Podrobnejšie sme sa pozreli na to, čo sa dialo počas 67 dní, ktoré premiér Igor Matovič označuje ako čas, kedy pandémiu na Slovensku riadili odborníci.

„9,5 týždňa ideme podľa toho, ako navrhovali vedci.“
- Igor Matovič, 22. február 2021 

Predseda vlády Igor Matovič prezentoval na tlačovej konferencii graf, z ktorého podľa jeho slov vyplýva, že jediné, čo pomohlo spomaliť pribúdajúci počet nových hospitalizovaných s koronavírusom v slovenských nemocniciach, bolo plošné testovanie. „Pred 9,5 týždňom sme prešli len na opatrenia, ktoré navrhli vedci a odborníci,“ napísal po tlačovke na Facebooku. 

Na nej opakovane prízvukoval, že odkedy majú situáciu „v rukách“ epidemiológovia, Slovensko sa vyšplhalo na 1. miesto v počte hospitalizovaných na celom svete. Priamo neodpovedal na otázku, či sa cíti byť ako premiér vinný za zlú pandemickú situáciu. „Na Slovensku som si zvykol, že keď je horšie počasie, ja za to môžem,“ vyhlásil šéf OĽaNO. 

Odporúčané
Šéfredaktor Aktuality.sk: Vláda Matoviča a Fica sa nedá porovnávať, nie je to iná liga, ale iný šport (Rozhovor) Šéfredaktor Aktuality.sk: Vláda Matoviča a Fica sa nedá porovnávať, nie je to iná liga, ale iný šport (Rozhovor) 21. februára 2021, 9:30

Nie je pravda, že sa posledných 9,5 týždňov riadime opatreniami, ktoré navrhovali odborníci. Aj keď dostali možnosť diskutovať ako poradný orgán, pandémiu naďalej riadili politici svojimi politickými rozhodnutiami a hlasovaním na vláde. Za všetko spomeňme dvojtýždňový plošný skríning, ktorý vedci opakovane a verejne kritizovali. 

Slová premiéra vyvracia aj vyjadrenie ministra zdravotníctva z 18. januára 2021, ktorý vyhlásil, že krátko pred Vianocami, keď konzílium odborníkov navrhlo sprísnenie opatrení a vláda ich napriek tomu neprijala, členovia konzília plakali. „Keď si na to spomeniem, je mi z toho úzko,“ povedal Krajčí v rádiu Expres. Slová „aj sme plakali, aj sme búchali“ neskôr ešte zopakoval vo februári 2021.

V článku sa pozrieme na to, aké protipandemické opatrenia na Slovensku prijali od 16. decembra 2020 (počas posledných 67 dní, resp. 9,5 týždňa),  kto o nich rozhodoval a aké slovo mali pri ich zavádzaní epidemiológovia, resp. politici.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa vyvíjali opatrenia, kto o nich rozhodoval a kto ich navrhoval
  • V ktorých momentoch išlo výhradne o politické rozhodnutia, závery sporov, hádok a výmen názorov ministrov, resp. premiéra
  • V ktorých momentov vláda rozhodovala v rozpore s tým, čo radili vedci
  • Ako si vláda prispôsobila Covid automat, ktorý označovala za „dielo vedcov“
  • V ktorých momentoch aj sám Matovič potvrdil, že vláda odborníkov nepočúvla
Igor Matovič, Ján Mikas
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

16. december 2020, Covid automat, stretnutie epidemiologickej elity u prezidentky a pozitívny Matovič

Ešte 16. decembra vláda schválila Covid automat a sprísnenie opatrení počas Vianoc, situácia bola alarmujúca.

 „Všetci členovia vlády sme sa zhodli, že zákaz vychádzania začne už v sobotu 19. decembra. V tento deň sa zavrú všetky obchody, okrem tých, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie základných potrieb občanov SR,“  vyhlásil 16. decembra 2020 minister zdravotníctva Marek Krajčí. Konzílium v tom čase navrhovalo lockdown ako počas Veľkej noci. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Vláda prijala aj Covid automat označovaný za „dielo odborníkov,“ ten však začal platiť až vo februári 2021 a vláda ho niekoľkokrát menila, naposledy len víkend pred spustením. Celkovo zasadala vláda od 16. decembra 20-krát, v drvivej väčšine prípadov kvôli opatreniam.

17. decembra prijali vedci a odborníci pozvanie prezidentky, kde upozornili, že nás čakajú smutné Vianoce a zverejnili desatoro, ktorým sme sa mali riadiť. „Miesto vône ihličia, závan dezinfekcie. Miesto lahodných tónov Tichej noci, naliehavý zvuk monitorov,“ písali členovia konzília v liste. Igor Matovič v rovnakom čase nadával Richardovi Sulíkovi do „cynických a neľudských sociopatov“.

 18. decembra 2020 Slovákom oznámil, že bol jeho PCR test pozitívny a krajina následne vstúpila do „lockdownu“ plného výnimiek s otvorenými kostolmi, hotelmi aj lyžiarskymi strediskami. Povolené bolo aj cestovanie cez okresy. Slováci sa mohli stretávať vďaka formátu „bublín“ s ktoroukoľvek ďalšou domácnosťou v krajine. 

Domov
Zdieľať
Diskusia