Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2021, 19:20
Čas čítania 0:46
Daniel Mikolášik

Ťažba bitcoinu spotrebuje ročne takmer toľko elektriny, ako celé Slovensko za 4 roky

NEWS BITCOIN KRYPTOMENY SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Celé Slovensko s 5,4 miliónmi obyvateľov spotrebuje ročne približne 30 terawatthodín, čo je štvrtina z ročnej spotreby ťažby bitcoinu.

Ťažba bitcoinu je taká energeticky náročná, že jeho ročná spotreba elektriny je vyššia, ako napríklad spotreba celej Argentíny, s približne 45 miliónmi obyvateľov. Vyplýva to z najnovšej analýzy vedcov z University of Cambridge.

Ako informuje BBC, ťažba najznámejšej a aktuálne najhodnotnejšej kryptomeny je veľmi náročná na napájanie a zahŕňa náročné počítačové výpočty na overenie transakcií. Podľa štúdie cambridgskej univerzity spotrebuje ročne asi 121,36 terawatthodín (Twh). Pre porovnanie, obyvatelia Argentíny ročne spotrebujú 121 terawatthodín.

Odporúčané
Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) 14. decembra 2020, 14:30

V porovnaní so Slovenskom sa ročná ťažba BTC rovná približne štvorročnej spotrebe elektriny celej krajiny. Slovensko podľa údajov zverejnených Ministerstvom hospodárstva za posledné roky spotrebovalo každý rok približne 32 terawatthodín, čo je o niečo viac ako štvrtina z ročného miningu (ťažby) bitcoinu.

Domov
Zdieľať
Diskusia