Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2021, 19:19
Čas čítania 0:50
Daniel Mikolášik

Ruského opozičného lídra Navaľného odsúdili na 3,5 roka väzenia. On tvrdí, že ide o politickú objednávku

NEWS ALEXEJ NAVAĽNYJ VÄZENIE
Uložiť Uložené

Jeho uväznenie je podľa Centra pre ľudské práva absurdné a protizákonné.

Ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného moskovský súd odsúdil na 3,5 roka väzenia. Dôvodom má byť údajné porušenie podmienky z roku 2014, informuje NPR. Dostal ju vtedy v tzv. Yves Rocher kauze za údajnú spreneveru v ruskej pobočke francúzskej kozmetickej spoločnosti.

Odporúčané
Ľudia v Rusku protestujú za Navaľného slobodu aj v -50 stupňových mrazoch. Policia zadržala aj jeho manželku Juliju Ľudia v Rusku protestujú za Navaľného slobodu aj v -50 stupňových mrazoch. Policia zadržala aj jeho manželku Juliju 23. januára 2021, 14:13

Navaľnyj hovorí o politickej motivácii. Vláda ho 17. januára, hneď po návrate z Berlína, zadržala na letisku v Moskve a umiestnila do vyšetrovacej väzby na 30 dní. Po jeho uväznení nikto nevedel celé hodiny, kde politika vlastne držia. Nepustili k nemu ani jeho vlastných právnikov.

„Dajme si trochu matematiky. V roku 2014 padol verdikt a teraz je rok 2021 a v tomto prípade ma stále prenasledujú. (…) Prečo? Niekto chcel, aby som bol zatknutý už od chvíle, keď som prekročil hranice,“ povedal v záverečnej reči tentokrát už nepodmienečne odsúdený Navaľnyj.

Európsky súd pre ľudské práva v kauze Yves Rocher rozhodol, že proces nebol férový. Dokonca aj samotný výrobca kozmetiky Yves Rocher vyhlásil, že v tomto prípade neutrpel žiadnu škodu. Z 3,5-ročného trestu, ktorý mu dnes sudkyňa udelila okolo 18. hodiny nášho času, odčítajú niekoľko mesiacov, ktoré už v minulosti strávil v domácom väzení.

Z Navaľného spravili podľa Centra pre ľudské práva politického väzňa. Jeho uväznenie považujú za absurdné a protizákonné. „Zadržanie opozičného politika pod nezákonnou a bezdôvodnou zámienkou, ktorý sa pred nikým neskrýval a po pokuse o atentát verejne oznámil svoj návrat, je politicky motivovanou svojvôľou a odvetou,“ vyhlásila organizácia.

Odsúdený Navaľnyj.
Odsúdený Navaľnyj. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia