Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2021, 8:41
Čas čítania 0:39
Adam Novosad

V Trnave vyhodili okolo 700 dávok vakcíny, lebo nemali špeciálne striekačky

NEWS NEMOCNICA OČKOVANIE TRNAVA VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Trnavská nemocnica nedostala potrebnú dodávku špeciálnych striekačiek.

V Trnavskej nemocnici za posledný mesiac nechtiac vyhodili okolo 700 dávok vakcíny proti koronavírusu. Zdravotnícke zariadenie, samozrejme, o dávky nechcelo prísť, lenže objednávka špeciálnych striekačiek nedorazila načas, a tak z ampuliek nemohli vytiahnuť jednu dávku navyše, informuje televízia Markíza.

Odporúčané
Na trhu rastie bublina GameStopu. Takto sa na Reddite organizuje odboj proti investičným špekulantom Na trhu rastie bublina GameStopu. Takto sa na Reddite organizuje odboj proti investičným špekulantom 28. januára 2021, 15:30

Európska lieková agentúra povolila od 8. februára využitie šiestich namiesto piatich dávok z jednej ampulky vakcíny od Pfizeru. Na úspešné vytiahnutie šiestich dávok však zdravotníci potrebujú špeciálne striekačky s malým mŕtvym objemom.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

Vďaka tomu sa zbytočné mililitre vakcíny nezachytia vnútri striekačky a po piatom očkovaní v ampulke zostane dosť mililitrov vakcíny na podanie šiestej dávky. Keď však objednané striekačky nedorazili, zdravotníci v Trnave nemohli ohroziť zdravie pacientov a bez schopnosti vytiahnuť plnohodnotných šesť dávok jednoducho zostatok nechávali v ampulkách.

V Trnave medzitým zaočkovali okolo 5-tisíc pacientov, a tak po prepočítaní mohlo dostať vakcínu dodatočných 700 ľudí. Našťastie, potrebné striekačky už do nemocnice dorazili a objednávka 10-tisíc kusov je pripravená na použitie vo vakcinačnom centre. Šesť dávok tak budú môcť zdravotníci podávať po novom už od začiatku februára.

Domov
Zdieľať
Diskusia