Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. januára 2021, 16:31
Čas čítania 1:06
Adam Novosad

Poľskí turisti chceli na Babiu horu vyjsť len v kraťasoch a topánkach ako otužilci. Museli ich ratovať horskí záchranári

NEWS CESTOVNÝ RUCH HORSKÁ SLUŽBA POĽSKO SLOVENSKO TURISTIKA
Uložiť Uložené

Otužovanie sa stalo veľkým hitom pandémie, ale vyjsť len v kraťasoch a topánkach na vrchol hory stále nie je v poriadku.

Najskôr bolo najväčším hitom pandémie kváskovanie, ale žezlo postupne prebralo otužovanie. Svetoznáme techniky Wima Hofa a videá, v ktorých pobehuje v kraťasoch po zasnežených vrcholkoch hôr zrejme inšpirovali partiu poľských turistov, ktorá sa vybrala na Babiu horu ležiacu na slovensko-poľských hraniciach, upozornila v statuse Daniela Balková.

Netrvalo však dlho a snaha o výstup len v kraťasoch a topánkach sa skončila katastrofou. Skupina piatich turistov chvíľu spokojne kráčala, kým si jedna žena uvedomila, že husté sneženie a mráz predsa len premohli jej telo. Turisti si preto na pomoc privolali horskú záchrannú službu.

 

W dniu dzisiejszym około godziny 13 ratownik dyżurny naszej Grupy otrzymał zgłoszenie, że w rejonie Gówniaka w Masywie...

Posted by Grupa Podhalańska GOPR on Saturday, January 16, 2021

Na miesto vyrazila záchranárska skupina Grupa Podhalańska GOPR. Otužilcov bez oblečenia si medzitým všimli okoloidúci turisti, ktorí žene do príchodu pomohli. Poskytli jej časť svojho oblečenia, ale žena nebola schopná zísť z hory po svojich, a tak ju museli privolaní záchranári zniesť na špeciálnych nosidlách upravených na sane.

Záchranári stav ženy po príchode na miesto stabilizovali, uložili ju do teplého prostredia a postupne s ňou zišli do nižšej oblasti, kde si ju prevzala záchranka. Zasahovať muselo 20 horských záchranárov, pretože nikto nevedel, či sa náhle nezhorší stav ďalších otužilcov. Napokon však všetko dobre dopadlo.

Odporúčané
Ján v Afrike zastrelil tigra, ilegálne ho priviezol domov a vystavoval ho vo svojom dome. Teraz mu hrozí 5 rokov za mrežami Ján v Afrike zastrelil tigra, ilegálne ho priviezol domov a vystavoval ho vo svojom dome. Teraz mu hrozí 5 rokov za mrežami 19. januára 2021, 12:42

Daniela Balková, ktorá na otužilcov upozornila na svojom Facebooku, prízvukuje, že takýto výstup do hôr môže mať následky nielen na zdravie človeka, ale aj na jeho peňaženku. Zásah horskej záchrannej služby totiž nie je lacný špás, ak sa človek pred náročnou turistikou nepoistí. 

„Bežné zdravotné poistenie zásah horskej služby nekryje. V prípade, že poistenie do hôr nemáte, vám prípadný úraz do vrecka načrie poriadne hlboko. Záchranná akcia, ktorá sa navyše nezaobíde bez pomoci vrtuľníka, je finančne ešte náročnejšia,“ konštatuje Balková.

Domov
Zdieľať
Diskusia