Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2021, 12:30
Čas čítania 12:38
Daniel Mikolášik

Andrej Bičan: Začal som streamovať Fortnite, gamingu sa venujem od 90. rokov. Vnímam, že televízia postupne zomiera (Rozhovor)

Andrej Bičan: Začal som streamovať Fortnite, gamingu sa venujem od 90. rokov. Vnímam, že televízia postupne zomiera (Rozhovor)
Zdroj: RTVS
REFRESHER ANDREJ BIČAN TWITCH
Uložiť Uložené

Cibulkovej predbehnutie bol výborný marketingový ťah na všetkých internetových antivaxerov. Minister zdravotníctva by jej mal poslať plaketu, hovorí v rozhovore moderátor a zabávač Andrej Bičan.

25 rokov pôsobí v televízii a už 14. rok moderuje úspešnú súťažnú šou 5 proti 5. Andrej Bičan je vyštudovaný herec, no verejnosť ho pozná skôr ako ostrieľaného moderátora a zabávača. Po novom však žne úspechy aj v online sfére. Diváci ho už okrem televíznych obrazoviek môžu sledovať aj na platforme Twitch, kde denne streamuje, ako hrá počítačové hry.

„Začal som streamovať Fortnite, gamingu sa však aktívne venujem už od 90. rokov. Vnímam, že televízia postupne zomiera. Myslím si, že mnohí moji moderátorskí kolegovia sa na Twitch sústredene pozerajú a zvažujú toto médium, ktoré sa čoraz viac dostáva z úzadia na popredné priečky sledovanosti,“ prezrádza Bičan v rozhovore.

V tomto článku si prečítaš:
  • O čo všetko kvôli koronavírusu prišiel
  • Koľko si pýta za moderovania firemných akcií 
  • Čo si myslí o očkovacej kauze Cibulkovej a prečo by jej mal minister zdravotníctva poslať plaketu
  • Aký najvyšší donate dostal a od akého youtubera
  • Aký má názor na LGBTI komunitu, ktorej sa počas nedávneho streamu dotkol
  • Ako niekoľko týždňov nevedomky randil s gayom
  • Kedy a kvôli čomu zažil syndróm vyhorenia
  • Čo si myslí o kauze n-wordingu a blackfacu vo vysielaní šou Tvoja tvár znie povedome
  • Ako reagoval, keď ho pochválila svetoznáma speváčka Samantha Fox
Andrej Bičan
Zdroj: Andrej Bičan archív

Aký je život úspešného slovenského moderátora počas svetovej pandémie?

Tak isto ochudobnený, ako azda všetkých ľudí naokolo. Koronavírus nás brzdí vo viacerých smeroch, či už pracovných, ale aj rodinných. Je to veľmi náročné obdobie.

V čom všetkom vás koronavírus ovplyvnil?

Čo sa týka rodinnej stránky, zomrela mi stará mama ešte pred Vianocami. Nezomrela síce na koronavírus, ale práve kvôli nemu som sa s ňou od marca 2020 stretol iba raz. Nechceli sme totiž riskovať, keďže sa nachádzala v rizikovej skupine a báli sme sa, že by sme ju tým mohli ohroziť.

To mi je úprimne ľúto. Naopak, ako vás ovplyvnil po pracovnej stránke?

Som veľmi vďačný za to, že moja šou 5 proti 5 sa stále natáča aj napriek koronavírusu, samozrejme, s mnohými obmedzeniami a opatreniami. No dôležité je, že môžem naďalej moderovať. Mnohí iní moderátori toto šťastie nemajú. Ale mimo televíznej práce som prišiel o všetky externé moderovačky spoločenských udalostí, firemných večierkov a všetkých ďalších akcií.

To je asi aj vaša najzárobkovejšia položka.

Druhá.

Áčkoví slovenskí moderátori, medzi ktorých patríte, za jednu „firemku“ inkasujú tisícky eur. Koľko si v priemere pýtate vy?

Nechcem byť konkrétny, ale áno, sú to tisícky eur. To sú ale verejné známe a dostupné informácie. Avšak, tých áčkových moderátorov je nás tak 5, ktorí sa stále striedame. Nie každý to dokáže ustáť a dobre odmoderovať. Môže sa stať, že medzi tými 1 000 ľuďmi sa nájde jeden hejter, ktorý to moderátorovi rozhodne neuľahčuje a málo moderátorov je natoľko šikovných, ostrieľaných a dobre improvizujúcich, aby sa s tým dokázali popasovať. Vždy sa nájde nejaký hejter, či už naživo, alebo aj na internete.

Odporúčané
Sajfa: Nechcem covid zľahčovať, ale keby som tento stav cítil pred rokom, dal by som si paralen a šiel do roboty (Rozhovor) Sajfa: Nechcem covid zľahčovať, ale keby som tento stav cítil pred rokom, dal by som si paralen a šiel do roboty (Rozhovor) 9. decembra 2020, 9:30

S akou formou hejtu sa stretávate vy?

Ja sa musím priznať, že čo sa týka moderovačiek, tak už si ani nespomeniem, kedy naposledy som sa dostal do nejakého konfliktu. Často sa ale stretávam s tým, že keď som autom a nechcem si s prítomnými vypiť, tak prichádzajú tie klasické nahnevané reči, že skrátka musím.

Na sociálnych sieťach bezdôvodné hejty rovno banujem a danú osobu automaticky odstránim zo svojho života, preto vám ani neviem povedať, aké hejty som dostal, pretože to v hlave nedržím. 

Na Slovensko už v decembri dorazili prvé dávky vakcín, postupne prichádzajú na rad najrizikovejšie skupiny. Vy sa máte v pláne zaočkovať?

Určite áno. V mojom okolí na to čakáme všetci. Nielen rodina, ale aj ľudia zo šoubiznisu.

Minister zdravotníctva by mal Dominike poslať plaketu, pretože kampaň na vakcínu, ktorá by za normálnych okolností stála štát stovky tisíc eur, sa už udiala. A nestálo nás to ani cent.

 
Keď sme spolu telefonovali, zavtipkovali ste ohľadom aktuálnej očkovacej kauzy Dominiky Cibulkovej. Čo si o tom myslíte?

Je kuriózne, že ešte pred pár týždňami väčšina komentáristov na Facebooku tvrdila, že sa odmieta zaočkovať, pretože vakcína obsahuje nejaké porušené DNA a čipy a neviem čo všetko ešte. Ale musím uznať, že predbehnutie Dominiky Cibulkovej bol veľmi užitočný krok, pretože všetci komentáristi odrazu úplne zmenili názor. Cítia totiž veľkú krivdu, že sa niekto známy pred nich predbehol.

Odporúčané
Finále medzinárodnej CS:GO ligy Y-Games PRO Series je už dnes podvečer. Kto získa najväčšiu finančnú výhru z balíka 41-tisíc eur? Finále medzinárodnej CS:GO ligy Y-Games PRO Series je už dnes podvečer. Kto získa najväčšiu finančnú výhru z balíka 41-tisíc eur? 8. júla 2022, 10:30

Minister zdravotníctva by mal Dominike poslať plaketu, pretože kampaň na vakcínu, ktorá by za normálnych okolností stála štát stovky tisíc eur, sa už udiala. A nestálo nás to ani cent. Stačilo, že sa predbehla známa tenistka. Obyčajní ľudia si teraz totiž myslia, že vakcína proti koronavírusu je niečo, čo si dávajú pichať len ľudia z vyšších vrstiev, aby prežili.
 
Niektorí ľudia tomu naozaj veria, že to bolo nafingované, aby urobila reklamu vakcíne.

Ak to aj bolo nafingované, tak v tom prípade má Ministerstvo zdravotníctva veľmi šikovný marketingový tím. A tomu sa mi zas nechce veriť, že sú tam až tak šikovní ľudia.

Andrej Bičan
Zdroj: archív Andreja Bičana


Ako by ste sa zachovali v jej situácii?

Presne tak, ako by som reagoval na akékoľvek iné hejty. Na jednej strane odsudzujem takéto predbiehanie, no v tomto prípade si myslím, že účel svätí prostriedky.

 
Veľmi ma prekvapilo, keď som zistil, že počas lockdownu ste začali streamovať na Twitchi. Ako ste sa k tomu dostali?

Už dlhšiu dobu vnímam, ako televízia postupne zomiera a nahrádza ju práve online sféra ako youtube, gaming či streamovanie. Začínam však úplne od nuly. Na to, že som áčkový moderátor, v streamovacej sfére začínam v céčkovej pozícii. Ak sa chcem v online priestore uplatniť, musím dokázať zaujať práve mladé generácie, ktoré televíziu už dávno nesledujú.

Odporúčané
Karin Haydu: Chcela by som vidieť ľudí, čo nám odkazujú, aby sme šli k lopatám, ako by oni zvládli našu prácu (Rozhovor) Karin Haydu: Chcela by som vidieť ľudí, čo nám odkazujú, aby sme šli k lopatám, ako by oni zvládli našu prácu (Rozhovor) 8. novembra 2020, 9:30

Máte v pláne to brať seriózne a stať sa pravidelným streamerom, alebo to je len zábavka počas karantény?

Momentálne je to len zábavka počas karantény, no nevylučujem, že by som v tom pokračoval aj keď karanténa skončí. Avšak to, či to bude mať životnosť a potenciál, musia určiť diváci. Ak ma komunita prijme, budem v tom rád pokračovať.

 
Na to, že ste v tejto sfére začiatočník, mávate pomerne vysoké čísla sledovanosti. Aký najväčší donate ste už dostali?

Najviac prispel zatiaľ Lukáš Frlajs, ktorý nám poslal asi 20 €. Ale za prvý deň nám prišlo už niekoľko desiatok odoberateľov, ktorí sa rozhodli podporovať ma na mesačnej báze, čo je podľa mňa veľký úspech.

Hovoríte v množnom čísle. Pomáha vám niekto so streamom a s celým tým technickým zabezpečením?

Áno, moji kamaráti, s ktorými som hrával Fortnite, sa okamžite ujali pozície moderátorov v rámci chatu a snažia sa ten priestor čistiť. Pretože aj tam sa často nájde množstvo vulgárnych a útočných hejterov.
 
Všimol som si, že pri včerajšom streame vám dokonca prispel aj Martin Nikodým. Sledujú vás viacerí kolegovia z brandže?

Nemyslím si, že to bol naozaj on. Na internete sa môže ktokoľvek vydávať za kohokoľvek.

Aha. Predpokladal som, že vás sledujú a podporujú aj vaši moderátorskí kolegovia.

Myslím si, že mnohí kolegovia sa na Twitch sústredene pozerajú a zvažujú toto médium, ktoré sa čoraz viac dostáva z úzadia na popredné priečky sledovanosti. Ale gaming nie je pre každého. To vás musí baviť. Čo je práve môj prípad. Ja sa hrávam hry od mojich 10 rokov, keď som dostal svoj prvý počítač. Pre mňa je počítačová hra niečo ako dobrá kniha alebo dobrý film. Dokonca som pred takmer 20 rokmi moderoval Maxihru, čo bola herná relácia, ktorá bola akýmsi predchodcom dnešných letsplayerov a gaming streamerov.

Andrej Bičan
Zdroj: Twitch/@andybeesvk


Najčastejšie hrávate Fortnite. Prekvapilo ma, že v tom nie ste úplne márny.

Fortnite hrávam od 4. sezóny prvej kapitoly. Čiže zhruba dva a pol roka. Ale Fortnite nie je jediný. Prešiel som si aj obdobím Counter-Striku a ďalšími. Tento kompetetívny gaming mi vôbec nie je cudzí. Ja som totiž hrával ešte multiplayerovú strieľačku z prvej osoby menom Rise of the Triad, ktorá vyšla v roku 1995.

Odporúčané
Andrej Bičan nám prezradil, ako fungovalo ovládanie Maxihry, či niekto podvádzal a prečo sa relácia skončila (Rozhovor) Andrej Bičan nám prezradil, ako fungovalo ovládanie Maxihry, či niekto podvádzal a prečo sa relácia skončila (Rozhovor) 20. februára 2022, 16:30

Vo Fortnite hrávate dokonca aj turnaje s fanúšikmi a arény. Zostal som prekvapený, ako vám to ide. Priestor na zlepšenie vidím asi len v stavaní a v upravovaní stavieb.

Máte pravdu, no ja som hráč, ktorý to nikdy nehrával viac ako hodinu denne, keďže som na to popri práci ani nemal veľa času. Ale odkedy streamujem a hrávam squady (režim hrania, keď sú hráči rozdelení na tímy po štyroch, pozn. red.) počas dňa niekoľko hodín aj s fanúšikmi, pociťujem istý progres.

Dlho som bol typ hráča, ktorý bol defenzívny, alebo sa len schovával. Teraz nemám problém pushnúť protihráča aj s obyčajnou šedou pištoľou (najslabšia rarita zbrane vo Fortnite, pozn. red.). Samozrejme nemám reflexy 17-ročného mladého chlapca a aj preto v buildfightoch zaostávam.

Odporúčané
Tvorcovia Cyberpunk 2077 sa naďalej vyhovárajú a klamú. V traileroch sme našli množstvo obsahu, ktorý v hre neexistuje Tvorcovia Cyberpunk 2077 sa naďalej vyhovárajú a klamú. V traileroch sme našli množstvo obsahu, ktorý v hre neexistuje 14. januára 2021, 16:11

Máte v pláne hrávať na streame aj iné hry?

Určite, mňa napríklad veľmi fascinuje technológia virtuálnej reality. Na streamoch občas hrávam aj Half-Life: Alyx, ktorá sa odohráva práve vo VR prostredí. Baví ma to aj z toho dôvodu, že tam prichádza priestor aj na situačnú komiku, rôzne hlášky, roleplay či improvizáciu. Verím, že práve moje dlhoročné skúsenosti z televízie a moderovania sa budú dať uplatniť aj na Twitchi, a že to streamerskú scénu posunie vyššie.

Half-Life: Alyx vďačím aj za to, že som vôbec začal streamovať, pretože kvôli tejto hre som si musel dokúpiť lepší procesor, grafickú kartu a ďalšie komponenty. Na Twitchi som totiž chcel začať už niekedy na jar minulého roka, no vtedy mi to môj technický setup nedovoľoval.

S PRIDEom nemám akýkoľvek problém a ak by ma tam niekto zavolal, kľudne sa pridám. Len si nie som istý, či bojovať za niekoho práva tým, že útočí na niekoho druhého, je správne.

Väčšinou hrávate s fanúšikmi. Nevadí vám, že sú to zväčša malé deti?

Nie. Predtým som sa hrával squady s mojimi dcérami a synom. Ale keďže Fortnite si vyžaduje technicky zdatnejšie počítače, tak im tie ich už nestačili a prestalo ich to baviť, pretože hrať hru na 20 fps nie je ono. Ja sám som si to uvedomil, keď som si kúpil nový monitor a výbavu a zrazu som to hral na 144 framoch za sekundu, vďaka čomu ma to bavilo ešte viac.

Koľko ste už investovali do výbavy?

Upgrade počítača ma stál dokopy približne 1 500 eur.
 

Počas jedného streamu ste povedali, citujem: „chlapci dajte si chlapčenské skiny, dievčatá dievčenské skiny, lebo potom sa nám to tu mieša a chodíme s dúhovými vlajkami a nie je to dobré.“ Aký je váš názor na PRIDE?

Ja som to vysvetlil ešte počas toho streamu, keďže sa niektorí v chate ozvali. S PRIDEom nemám akýkoľvek problém a ak by ma tam niekto zavolal, kľudne sa pridám. Len si nie som istý, či bojovať za niekoho práva tým, že útočí na niekoho druhého, je správne. Dôležité je byť v prvom rade sám sebou, a až potom na seba dávať vlajky a nejaké označenia. 

Andrej Bičan
Zdroj: Twitch/@andybeesvk


Takže to bol len nemiestny vtip a s LGBTI komunitou nemáte žiaden problém?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93679 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako niekoľko týždňov nevedomky randil s gayom
  • Či je taký pozitívny a usmievavý aj po tom, čo sa vypnú kamery
  • Prečo si myslí, že n-wording v priamom prenose jeho kolegyne bol v poriadku
  • Či si nemyslí, že šou Tvoja tvár znie povedome by nemala podporovať blackface
  • Čo mu napísala svetoznáma speváčka a jeho platonická láska z puberty Samantha Fox
  • Kedy a prečo vyhorel
  • Prečo je podľa neho 5 proti 5 tak úspešný formát a prečo ho onedlho čaká veľmi náročné nakrúcanie
Domov
Zdieľať
Diskusia