Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2021, 8:02
Čas čítania 1:19
Adam Novosad

Vedci kritizujú Matovičove plošné testovanie. Máme tu infekčnejší variant vírusu, akémukoľvek stretávaniu musíme zabrániť

NEWS IGOR MATOVIČ PAVOL ČEKAN SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nápad plošného testovania sa slovenským vedcom nepozdáva.

Premiér Igor Matovič chce opätovne plošne testovať celé Slovensko. Vláda bude o testovaní diskutovať na svojom dnešnom rokovaní, ale medzitým sa musí vysporiadať nielen s kritikou z vlastných radov, ale aj s výhradami slovenskej vedeckej obce.

Minister hospodárstva Richard Sulík bol jedným z prvých, kto nápad plošného testovania skritizoval, a teraz sa k nemu pridávajú epidemiologička Alexandra Bražinová, vedec Pavol Čekan aj virológ Boris Klempa. Všetci traja diskutovali v online debate politickej strany Spolu, ktorú viedol jej predseda Juraj Hipš, a zhodli sa na tom, že v momentálnej situácii nemá zmysel, aby sme ľudí zo všetkých regiónov nahnali do radu na testovanie.

Odporúčané
Sulík o Matovičovom plošnom testovaní: Nevidíme v tom zmysel, je to mrhanie personálnymi zdrojmi Sulík o Matovičovom plošnom testovaní: Nevidíme v tom zmysel, je to mrhanie personálnymi zdrojmi 12. januára 2021, 17:49

Boris Klempa má pocit, že regionálne plošné testovanie môže mať zmysel v najviac postihnutých oblastiach Slovenska, ale celoplošné testovanie je zbytočné. „Súbežné celoplošné testovanie z môjho pohľadu je neefektívne,“ skonštatoval.

Epidemiologička Alexandra Bražinová v diskusii upozornila na to, že zorganizovať opakované celoplošné testovanie bude náročné na logistiku, ale hlavne na zdravotnícky personál, ktorého máme vo všeobecnosti nedostatok. „Bolo by na to potrebné obrovské množstvo ľudí, veľké množstvo zdravotníkov, ktorí sú teraz maximálne vyťažení,“ vyhlásila odborníčka.

Bražinová upozornila, že v terajšej situácii by sa vláda mala zameriavať na to, aby sa obyvatelia Slovenska stretávali čo najmenej. Aj preto platí sprísnený režim zákazu vychádzania, lenže keď začneme celoplošne testovať, tak v radoch pred odberovými miestami okamžite pospájame tisíce a tisíce ľudí, ktorí mali zostať izolovaní. Radšej ako na testovanie by sme sa podľa nej mali sústrediť na rýchle očkovanie populácie.

Aj vedec Pavol Čekan súhlasil s tým, že najväčší zmysel dáva testovanie jednotlivých regiónov, čo ukázal na príklade nedávneho testovania v Košiciach a Nitre. Situácia v rôznych častiach krajiny je podľa neho výrazne odlišná a do úvahy musíme začať brať šírenie britského variantu koronavírusu, ktorý je už prítomný vo viacerých oblastiach.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Šírenie tejto mutácie podľa neho zvyšuje riziko infekcie pri samotnom odbere vzoriek na testovaní a nebezpečné by mohli byť aj vykúrené priestory, kde by sa testovanie odohrávalo, keďže vonku je príliš veľká zima na to, aby tam ľudia desiatky minút čakali.

Domov
Zdieľať
Diskusia