Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2021, 12:30
Čas čítania 12:26
Adam Novosad

Komentátor Marušiak: Nočné komentovanie nie je sranda, jedného kolegu raz rovnaký gól nechtiac nadchol dvakrát (Rozhovor)

NEWS RTVS ŠPORT
Uložiť Uložené

Známeho komentátora mladšej generácie sme sa pýtali, ako sa na zápasy pripravuje, ako za svoju prácu zarába a či sa v budúcnosti vidí ako influencer.

Marek Marušiak sa živí komentovaním športových prenosov. Nie je to však také jednoduché, ako by si mohla väčšina Slovákov predstavovať, pretože komentovanie si vyžaduje poctivú a najmä dlhú prípravu, občasnú prácu dlho do noci a nekonečnú kritiku zo strany divákov.

Odporúčané
Jozef v -50 stupňoch stopoval do najchladnejšej dediny sveta. Stálo ho to menej ako dve slovenské výplaty, ale čelil ceste mŕtvol Jozef v -50 stupňoch stopoval do najchladnejšej dediny sveta. Stálo ho to menej ako dve slovenské výplaty, ale čelil ceste mŕtvol 27. novembra 2020, 14:30

My sme sa Mareka Marušiaka ako komentátora mladšej generácie pýtali, ako hodnotí juniorský hokejový šampionát zo strany našich chlapcov, ktorí postúpili do štvrťfinále a splnili si tak svoj cieľ, ale aj na to, ako komentátori na Slovensku zarábajú, či môžu stávkovať a aký najväčší trapas sa mu zatiaľ prihodil.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či ho slovenskí juniori na šampionáte prekvapili
  • Čo si myslí o trojici 16-ročných hráčoch, ktorých tréner Petrovický vzal na MS
  • Ako sa dostal k práci komentátora
  • Kedy svoje komentovanie využil na to, aby zaujal dievčinu
  • Prečo sa na rally Dakar musel na toalete predbiehať s kamionistami
  • Či sa mu stalo, že sa musel tváriť nezaujato, keď komentoval svoj obľúbený tím
  • Ako je taký komentátor na Slovensku platený
  • Prečo zrejme na Slovensku nezorganizujeme hokejové MS v roku 2021

Komentátor Marušiak: Výkony mladých brankárov boli fantastické, komentátor sa pred zápasom musí pripravovať aj 8 hodín (Rozhovor)
Zdroj: Facebook

Ako hodnotíte doterajšie výkony našich mladíkov? Po výbornej výhre so Švajčiarmi a obetavom výkone s Kanadou sme stroskotali na oslabenom Nemecku a napokon prehrali s Fínmi. Očakávali ste lepšiu či horšiu hru?

Mali sme najťažšiu skupinu za posledné roky, ale napriek tomu som veril, že môžeme postúpiť. Veľa ľudí mi hovorilo, že cez Švajčiarov nemáme šancu postúpiť, a bude to jednoznačné, a dokonca kurz na nás bol sedem, ale ja som bol presvedčený, že vyhráme my. Nebolo to nijaké presvedčivé, ale všetci predviedli fantastický výkon. Ja poznám ten ročník, viem, že je slabší a sledujem túto generáciu dlhšie.

Odporúčané
Suplementy pre športovcov – od začiatočníkov po pokročilých Suplementy pre športovcov – od začiatočníkov po pokročilých 27. marca 2024, 13:30

Splnili sme cieľ a naša hra proti Kanade bola obrovský nadplán, a škoda, že sme sa nedokázali chytiť s Nemcami. Zrejme to bolo o hlavách. Možno sme proti Nemcom súpera podcenili, možno to bolo tým, že ich bolo len 14 a zapracovalo nám to v hlavách. Pri mladých chalanoch  to však môže byť citeľné. S Fínmi to už bolo horšie, tí nás do ničoho nepustili. Splnili sme cieľ, čo máme každý rok a spravili sme radosť ľuďom na Slovensku.

Tréner Petrovický vzal na šampionát viacero 16-ročných mladíkov.  Za odvahu sa mu Slafkovský či Mešár odvďačili solídnymi výkonmi, rovnako ako Šimon Nemec. Ako vnímate výkony našich najmladších reprezentantov?Mešár je síce subtílny, ale má výborné hokejové zmýšľanie a v Poprade hral v útoku s Hašcákom či Skokanom. Jeho fyzická hra a postava však nie je pripravená na to, aby hrala vyrovnanú partiu s hotovými mužmi. Zatiaľ sa však ani jeden z nich v našich zápasoch nestratili. 

Na Slafkovskom vôbec nebadať, že je tam trojročný rozdiel. Veľa si dovoľuje, kľučkuje na malom priestore, nebojí sa hráčov, ktorí budú od januára hrať NHL. Sebavedomie tam je, výkony dopredu aj dozadu sú fantastické a je jeden z najlepších v našom tíme.

A podobne to platí aj o Šimonovi Nemcovi, hoci škoda chyby proti Kanade, to sa však na konci zápasu stane, že puk preskočí hokejku. O dôvere zo strany trénera svedčí, že ho poslali na rozhodujúce chvíle proti Kanade. Ja verím, že bude draftovaný v prvom kole.

Kto je pre vás najväčším pozitívnym, ale aj negatívnym prekvapením turnaja spomedzi našich hráčov?

Pozitívne vnímam výkon brankárov. Samo Hlavaj síce dostal proti Fínsku šesť gólov, ale chytá sebavedomo, nespravil žiadnu chybu, pri ktorej by spravil niečo, čo by nemal, šance chytil aj navyše. Na druhej strane, Šimona Latkóczyho po prvom zápase uctievajú ako nového Jána Lašáka. Jeho herný prejav je naozaj fantastický a treba uznať, že brankári sú našou najväčšou silou. 

Odporúčané
Robert Pukač: „Mal som pocit, že celý svet je proti mne.“ Svoje chyby z minulosti chce napraviť v zápase proti Jungwirthovi Robert Pukač: „Mal som pocit, že celý svet je proti mne.“ Svoje chyby z minulosti chce napraviť v zápase proti Jungwirthovi 20. marca 2024, 17:00

Ako príjemné prekvapenie vnímam Michala Mrázika, ktorý síce nemá také skvelé korčuľovanie, ale je veľmi dravý dopredu a má naozaj výborný čuch na šance. Vďaka tomu sa z neho môže stať solídny hráč. Zo sklamaní nemám žiadneho hráča, ktorý by vyslovene vyhorel. Maximálne si myslím, že zápas proti Nemcom sme si prehrali v hlavách, pretože nám chýbal tímový duch. Žiadneho jednotlivca by som však neosočil, lebo nikto nehral horšie, ako sa od neho očakávalo. 

 

Brankár Šimon Latkóczy zahviezdil v prvom zápase a vôbec si nepočínal zle ani proti Nemcom, aj keď sa neočakávalo, že vôbec nastúpime. Odborníci však kvôli výške predpokladajú, že Latkóczy sa tak skoro do NHL neprebojuje. 

Je pravda, že veľmi kvalitných brankárov momentálne kluby draftujú v treťom či štvrtom kole. Vtedy možno majú šancu, že ich niekto zoberie do NHL, ale momentálne to Latkóczy nemá kvôli postave jednoduché. Na druhej strane, hromotĺci ako Askarov v Rusku či Knight v USA sú pripravení chytať NHL už v tejto chvíli. Verím preto, že čas brankárov ako Latkóczy príde o také štyri roky.

Vladimír Vůjtek skonštatoval, že naši mladíci hrajú tento rok lepšie, lebo mužstvo nebrzdia hráči ako Maxim Čajkovič. Čím si vysvetľujete jeho štýl hry za sebecký či nešportové správanie?Musíme spomenúť, že Vůjtek je tak trochu v konflikte záujmov, lebo jjeho zať je tréner našej dvadsiatky Róbert Petrovický. Pokoj v tíme je pritom veľmi dôležitý. Fíni vyberali zostavu tak, že nehľadali najlepších hráčov, ale hľadali takých hráčov, aby zapadli do herného systému. Petrovický má v tomto obmedzený výber kandidátov, ale aj tak ťažko povedať, či by nám Maxim Čajkovič pomohol v ťažkých situáciách, ktoré si vyžadujú lídra. Napriek tomu je zrejme najlepším ofenzívnym hráčom súčasného ročníka.

Aké špecifiká si od komentátora vyžaduje komentovanie v noci?

Počas týchto majstrovstiev vyšiel prvý nočný zápas na Paľa Gašpara. Aj tak sme si písali do noci, lebo som ho pozeral, ale iba z mojej obývačky. Keď sa naposledy hralo v Kanade, tak som bol priamo tam, takže vtedy to pre mňa nebol nočný zápas, aj keď sme hrali o tretej nášho času s Kazachstanom. Až štvrťfinále tentoraz vyšlo na mňa a poriadne ma to rozbilo, keďže som nespal tak 30 hodín vkuse.

Odporúčané
Bude to boj. Basketbalový klub Inter Bratislava sa postaví proti šampiónom a lídrom Niké SBL Bude to boj. Basketbalový klub Inter Bratislava sa postaví proti šampiónom a lídrom Niké SBL 20. marca 2024, 13:30

Ale už aj zápas o polnoci je náročný. Je pravda, že tá pozornosť trochu uchádza a občas si človek nevšimne nejaké úplne zjavné veci, lebo sa mu mozog vypína, ak na to nie je zvyknutý. Mne osobne sa to zatiaľ nestalo, ale o kolegovi, ktorého meno nebudem spomínať, lebo už ani nie je medzi nami, koluje zábavná historika.

Takto v noci komentoval zápas NHL a podarilo sa mu okomentovať jeden gól dvakrát. Hovoril vtedy, aký to bol krásny gól, vraj ako cez kopirák, ale bol to iba záznam. Stane sa, že človeku ujde pozornosť, a tak treba byť na energetických nápojoch či kávach. A ten čas o pol štvrtej je najhorší, lebo predtým si človek ani nedá šlofíka a vydržať do šiestej je problematické. 

Marcel Merčiak je známy svojimi vedomosťami, ktoré divákom počas prenosov poskytuje. Ako dlho sa na zápas pripravujete vy, študujete históriu či štatistiky?

Možno týždeň pred začiatkom šampionátu som si približne dve-tri hodinky denne čítal články o majstrovstvách a tímoch, aby som zistil všetky špecifiká. Pred každým tímom je to možno 6 až 8 hodín príprav. A z ľudí si nič nerobím, lebo každý je odborník na všetko, a to sme si už na sociálnych sieťach všimli. V júni, keď začne EURO, bude každý futbalový tréner, s tým treba počítať.

Stalo sa vám, že ste komentovali zápas svojho obľúbeného klubu a pri komentovaní ste sa museli tváriť nezaujato?

Mám šťastie, lebo môj obľúbený tím je HK Ružinov, a ten nemá mužov, takže v priamych prenosoch im nemám kedy fandiť. Ale samozrejme sú prípady, že komentátori sú spätí s nejakým klubom. Ja za seba vôbec nemám preferenciu Aj keď je mi sympatický nejaký tím, ako hrá, tak to nie je žiadne zbesilé fandenie. Priznám sa, že som fanúšik New England Patriots v NFL, ale nekomentujem NFL a zrejme ani tak skoro nebudem. 

Odporúčané
EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) 19. marca 2024, 11:30

V NHL si nájdem nejaké kluby, vo futbale fandím Bayernu Mníchov, ale futbal ma obchádza takže mám v tomto šťastie. Ani z hokeja u nás v lige nemám žiadny tím, ktorému by som fandil. Najzaujímavejšie sú reakcie, keď mi počas zápasu Slovana s Košicami napíšu fanúšikovia Slovana, prečo fandím Košiciam a naopak. Čím dôležitejší zápas, tým viac je takýchto reakcií.

Zaujímalo by ma, ako je to so stávkovaním. Máte stávkovanie pred zápasmi dovolené?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93094 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy svoje komentovanie využil na to, aby zaujal dievčinu
  • Prečo sa na rally Dakar musel na toalete predbiehať s kamionistami
  • sa mu stalo, že sa musel tváriť nezaujato, keď komentoval svoj obľúbený tím
  • Ako je taký komentátor na Slovensku platený
  • Prečo zrejme na Slovensku nezorganizujeme hokejové MS v roku 2021
Domov
Zdieľať
Diskusia