Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2020, 15:56
Čas čítania 1:13
Tímea Krauszová

Malé dievčatko sa stalo prvou osobou, ktorá oficiálne zomrela priamo na následky znečistenia ovzdušia

NEWS SMRŤ
Uložiť Uložené

Rodičia zosnulého dievčatka chcú, aby vlády začali konať.

Ella Kissi-Debrah žila v londýnskom Lewishame v blízkosti rušnej cesty. Zomrela vo februári 2013, po zástave srdca ako následku astmatického záchvatu ju už lekári nedokázali oživiť. Deväťročné dievčatko je dnes považované za prvú osobu na svete, ktorá má v kolónke „príčina smrti“ zapísané znečistenie ovzdušia, píše CNN.

Astma sa jej rozbehla v dôsledku špinavého vzduchu

Dievča malo závažnú astmu, ktorá spôsobila opakované zlyhania dýchania aj srdca. V posledných troch rokoch svojho života veľmi často končila na nemocničnom lôžku. Medzi príčiny smrti lekár zapísal akútne zlyhanie pľúc či závažnú astmu, alebo okrem toho koroner usúdil, že Ella „zomrela na astmu, ku ktorej prispelo vystavenie nadmierne znečistenému ovzdušiu.“ Je to prvý človek na svete vôbec, ktorý zomrel priamo na následky znečisteného vzduchu.

Podľa asistenta koronera rodičia nedostali riadne poučenie o súvise astmy a ovzdušia, inak by mohli podniknúť kroky, ktoré potenciálne Elle mohli zachrániť život. „Znečistenie ovzdušia prispelo k rozbehu a rozbehu jej astmy,“ povedal Barlow na súde po dvojtýždňovom vyšetrovaní.

„V rokoch 2010 až 2013 bola vystavená takým úrovniam kysličníku dusičného a pevným časticiam vo vzduchu, ktoré prekračujú odporúčanú hodnotu podľa WHO. Hlavným zdrojom boli dopravné emisie.“ V tom čase sa nedarilo v krajine znížiť množstvo kysličníku dusičného, Británia vtedy nedodržala európske ani domáce zákonné limity.

Odporúčané
Čakajú nás čierne Vianoce, varuje konzílium odborníkov. Krátko pred lockdownom zverejnili posolstvo pre nás všetkých Čakajú nás čierne Vianoce, varuje konzílium odborníkov. Krátko pred lockdownom zverejnili posolstvo pre nás všetkých 18. decembra 2020, 7:53

Jej rodičia vravia, že dosiahli spravodlivosť pre svoju dcérku, keď lekári uznali, čo sa v skutočnosti stalo. Tým sa však ich boj nekončí, chcú predstaviť nový zákon o čistom ovzduší, ktorý by nielen britská vláda, ale aj iné krajiny mali brať vážne. „Stále málo rozumieme tomu, ako veľmi [znečistené prostredie] škodí mladým pľúcam, najmä tým, ktoré nie sú úplne vyvinuté,“ povedala matka zosnulého dievčaťa Rosamund Kissi-Debrah.

Domov
Zdieľať
Diskusia