Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2020, 11:24
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš

Podmienky lockdownu zadefinuje nová „špeciálna komisia“. Matovičovej vláde nestačili pandemická komisia, konzílium a krízový štáb

NEWS IGOR MATOVIČ MAREK KRAJČÍ
Uložiť Uložené

Novú komisiu bude viesť minister zdravotníctva Marek Krajčí, zastúpenie v nej budú mať politické strany koalície a odborníci.

O prijatí nových opatrení rozhoduje na Slovensku vláda Igora Matoviča. Následne vydáva vyhlášky Úrad verejného zdravotníctva pod vedením hlavného hygienika Jána Mikasa.

Slovensko má tiež tri poradné orgány – konzílium odborníkov, o ktoré sa premiér Igor Matovič opieral hlavne pri prvej vlne, pandemickú komisiu pravidelne hodnotiacu epidemiologickú situáciu a ústredný krízový štáb, kde sedia ministri a odborníci.

Všetky tri orgány majú pre vládu len poradný hlas. Konzílium navrhuje opatrenia pre komisiu a vládu a tieto návrhy následne hodnotí a hlasuje o nich ústredný krízový štáb ministerstva vnútra. 

K trom poradným orgánom sa teraz pridáva ďalšia „špeciálna komisia“. Tá bude zasadať dnes – v utorok popoludní pod vedením Mareka Krajčího. 

Odporúčané
Lekár Visolajský: Pribúda nám počet dusiacich sa pacientov, ani ľahší lockdown nemusí pomôcť Lekár Visolajský: Pribúda nám počet dusiacich sa pacientov, ani ľahší lockdown nemusí pomôcť 15. decembra 2020, 8:01

Závery komisie prerokuje vláda, ktorá následne prijme rozhodnutie. 


Zastúpenie v komisii majú mať podľa ministra obrany Jaroslava Naďa odborníci aj vládne politické strany. Ústredný krízový štáb v utorok pravdepodobne zasadať nebude.


Minister zdravotníctva po pondelkovom rokovaní vlády oznámil, že opatrenia navrhnuté pandemickou komisiu, ktoré sa mali zaviesť od 21. decembra, sa vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu sprísnia. Povedal, že v hre je aj zákaz vychádzania, ktorého podmienky sa ešte špecifikujú. Zdôraznil, že treba čo najrýchlejšie zastaviť obrovský nápor epidémie spočívajúci v náraste infikovaných a hospitalizovaných s ochorením COVID-19.

Domov
Zdieľať
Diskusia