Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2020, 17:54
Čas čítania 1:26
Daniel Mikolášik

Vianočný lockdown: Piatok zatvárame terasy reštaurácií, 21. decembra aj obchody, minimálne na 3 týždne

NEWS LOCKDOWN SLOVENSKO VIANOCE
Uložiť Uložené

Nové opatrenia platia už od piatku. Vianočný lockdown bude platiť tri týždne.

Po rokovaní Ústredného krízového štábu dnes vládni predstavitelia informovali o nových prísnych opatreniach, ktoré začnú platiť už od piatku 11. decembra na území Slovenskej republiky. Ako prvé zatvoria aj terasy reštaurácií, neskôr prídu aj školské prázdniny a zatváranie obchodov.

Od 21. decembra zatvoria všetky obchody, pričom výnimku majú potraviny, drogérie či lekárne. Deťom sa zároveň začnú školské prázdniny. Opatrenia majú platiť minimálne tri týždne. Na tlačovej konferencii o tom informovali premiér Igor Matovič, hlavný hygienik, minister zdravotníctva aj minister dopravy.

Podniky nad 500 zamestnancov budú musieť od 28. decembra pravidelne testovať svojich ľudí na nový koronavírus. Od 14. decembra sa sprísnia podmienky pre hotely, vleky a lanovky. Vyžadovať sa bude negatívny test na prítomnosť nového koronavírusu nie starší ako 72 hodín.

Od piatku budú zatvorené terasy reštaurácií. 21. decembra zatvoria aj obchody
Zdroj: TA3

Lyžiarske strediská, hotely a ďalšie prevádzky v týchto strediskách ostávajú otvorené, avšak za sprísnených podmienok, ktoré Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR dohodlo s konzíliom odborníkov. Potrebný od 14. decembra bude napríklad test nie starší ako 72 hodín.

Bufety v hoteloch a v interiéri na zjazdovkách nebudú otvorené. Jedlo môžu predávať len cez okienko. „Lyžiari na zjazdovkách budú musieť mať rúška, dodržiavať rozostupy a minimalizovať styk s ľuďmi,“ povedal Ján Mikas.

Lockdown bude trvať v každom okrese minimálne tri týždne. Okresy sa budú otvárať postupne, nie naraz. „Ak budeme mať pod kontrolou situáciu v nemocniciach, postupne podľa incidencie v danom okrese, ich budeme otvárať,“ povedal premiér.

V regiónoch s najhoršou epidemiologickou situáciou to môže byť aj o niekoľko týždňov dlhšie. Igor Matovič avizoval, že Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR predstavia tzv. COVID-automat, podľa ktorého sa bude otváranie riadiť.

„Nie je to typický lockdown,“ uviedol minister Marek Krajčí a dodal, že nové opatrenia podľa neho mali platiť už o dosť skôr. Krízový štáb rokoval 6 hodín. Minister zdravotníctva skonštatoval, že čísla sú vážne a situácia sa epidemiologicky zhoršuje. V nemocnici vraj stále pribúdajú pacienti s ochorením COVID-19 po celom území Slovenska.

Viac ako 2 200 zdravotníkov sú kvôli nakazeniu koronavírusom PN. Krajčí apeloval na dodržiavanie hygienických opatrení. Hlavný hygienik upresnil, že kostoly, divadlá, kiná či posilňovne zostávajú s rovnakými opatreniami, ako doteraz.

Igor Matovič priznal prehru v otázke presadenia plošného testovania ako alternatívy lockdownu. Uviedol to v súvislosti s odlišnými postojmi s prezidentkou Zuzanou Čaputovou i prístupom k nákupu antigénových testov zo strany Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Domov
Zdieľať
Diskusia