Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2020, 17:14
Čas čítania 0:42
Daniel Mikolášik

V Rusku začali očkovať proti koronavírusu. Vakcína Sputnik má 95-percentnú účinnosť

NEWS MOSKVA OČKOVANIE RUSKO VAKCÍNA
Uložiť Uložené

V Moskve vytvorili 70 očkovacích miest.

Rusko začalo očkovať ľudí proti koronavírusu. Vakcínu dostanú primárne osoby z rizikových skupín – zdravotnícki, sociálni a pedagogickí pracovníci. Nie však seniori. V Moskve vytvorili konkrétne 70 očkovacích miest. 

Ako informuje BBC, na očkovanie používajú vlastnú vakcínu Sputnik, ktorú zaregistrovali už v auguste, ešte pred ukončením klinických skúšok. Rusi tvrdia, že je na 95 % účinná, pričom nespôsobuje žiadne závažné vedľajšie účinky. Doposiaľ však prechádza hromadným testovaním.

Odporúčané
Nová vakcína proti koronavírusu má takmer 95 % účinnosť. Známa farmaceutická firma hlási obrovský úspech Nová vakcína proti koronavírusu má takmer 95 % účinnosť. Známa farmaceutická firma hlási obrovský úspech 16. novembra 2020, 14:54

Ľudia od 18 do 60 rokov si môžu už od piatku dohodnúť bezplatný termín očkovania cez internet. Zaregistrovali sa tisícky obyvateľov, distribútori Sputnika však tvrdia, že do konca roka 2020 dokážu vyrobiť len 2 milióny dávok.

O víkendovom očkovaní informoval už vo štvrtok moskovský primátor Sergej Sobianin. Hoci skupín osôb, ktoré môžu požiadať o zaočkovanie je zatiaľ len pár, podľa slov primátora sa bude rozpätie možných prijímateľov vakcíny rozširovať v nasledujúcich týždňoch. V blízkej dobe totiž očakávajú dodávku väčšieho množstva dávok.

Každý zaočkovaný dostane dve injekcie. Jednu tento víkend a druhú 21 dní po prvom zaočkovaní. Vakcína Sputnik je vraj lacnejšia a menej náročná na uskladnenie ako iné vakcíny, ktoré mnohé farmaceutické firmy ešte stále vyvíjajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia