Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2020, 18:06
Čas čítania 0:57
Viktor Kniš

Generálnym prokurátorom sa stane Maroš Žilinka

NEWS
Uložiť Uložené

Poslanci si dnes v parlamente po dlhých dňoch čakania volili generálneho prokurátora.

Poslanci Národnej rady dnes volili kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry SR, ktorým sa stal Maroš Žilinka. Hlasovalo za neho 132 poslancov, teda aj členovia opozície.

Voľba bola verejná, poslanci volili hlasovacími lístkami.  Na zvolenie kandidáta bola potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Nového generálneho prokurátora vymenuje prezidentka Zuzana Čaputová.

Odporúčané
Jedného mali zavraždiť, druhý sa postavil Harabinovi, tretí dostal Kočnera do väzby. Toto sú kandidáti na generálneho prokurátora Jedného mali zavraždiť, druhý sa postavil Harabinovi, tretí dostal Kočnera do väzby. Toto sú kandidáti na generálneho prokurátora 9. októbra 2020, 17:37

Kto je Maroš Žilinka?

Maroš Žilinka je prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorého malo  zlikvidovať vražedné komando. Vraj sa tak malo stať na objednávku Aleny Zsuzsovej ešte pred tým, ako prišiel o život Ján Kuciak.

Vyšetrovateľ si myslí, že Kočnerova volavka mala zaplatiť 20-tisíc za jeho likvidáciu vopred. Rozmyslieť si to však vraj mal Zoltán Andruskó dnes odsúdený ako sprostredkovateľ vraždy novinára na 15-ročný test. Z prípravy vraždy Žilinku (a ďalších vrážd) obvinili aj „šoféra“ Tomáša Szabóa a „strelca“ Miroslava Marčeka. Súčasťou vražednej objednávky mali byť aj prokurátor Peter Šufliarsky a advokát Daniel Lipšic.

Maroš Žilinka dohliada na ekonomické kauzy okolo Mariana Kočnera. Tou najznámejšou  je kauza Technopol Servis, kde je podnikateľ z mafiánskych zoznamov obvinený z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Skupina ľudí spájaná cez Kočnera mala ovládnuť Technopol cez ukradnuté akcie a fingované valné zhromaždenie. Mali takto získať majetok v hodnote asi 20 miliónov eur.

Maroš Žilinka v minulosti dozoroval kauzy ako podvod na nebankový subjekt Drukos, Transpetrol a prípad exsiskára Ľuboša Kosíka.

Na post generálneho prokurátora navrhla Maroša Žilinku Slovenská advokátska komora. „Domnievame sa, že generálnym prokurátorom by mal byť kandidát, ktorý fungovaniu prokuratúry rozumie a zároveň má vysoký morálny aj odborný kredit,“ odôvodnila hovorkyňa komory nomináciu.

Zdroj: TASR – Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia