Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2020, 7:15
Čas čítania 0:50
Viktor Kniš

Bol pri založení Slovenskej republiky, teraz prezidentke vracia vyznamenanie. 81-ročný bývalý politik uveril hoaxom o čipovaní

NEWS ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Dôchodcovi sa nepáči, akým spôsobom vláda pristupuje k pandémii, vraj sú pošľapané jeho osobné práva.

Bývalý poslanec Mečiarovej strany HZDS Arpád Matejka vracia prezidentke Zuzane Čaputovej vyznamenanie, ktoré mu bolo udelené ešte v roku 1998. Štátne vyznamenanie dostal za to, že sa mimoriadnym spôsobom zaslúžil o vznik samostatnej Slovenskej republiky.

Portál Živé.sk informuje, že Matejka adresoval hlave štátu list, v ktorom ako dôvod vzdania sa vyznamenania uvádza kroky vlády v súvislosti s pandémiou. Problémom podľa 81-ročného bývalého politika je, že mu „bolo ako dôchodcovi znemožnené ráno vstúpiť do predajne potravín za účelom nákupu základných potrieb pre život“.

Ide o zavádzajúcu informáciu, aj bez negatívneho výsledku antigénového testu si môžu ísť občania Slovenska nakúpiť do najbližšieho obchodu aspoň základné potraviny a drogériu. 

Prezident Zväzu obchodu potvrdil pre TASR, že obchodníci nebudú vykonávať kontrolu certifikátov o negatívnom výsledku celoplošného testu na koronavírus pred vstupom zákazníkov do potravinárskych predajní.

Odporúčané
Prehľad zmien: Kam nemôžeš cestovať so svojím certifikátom, pre koho platí zákaz vychádzania a za čo hrozí pokuta 1659 eur? Prehľad zmien: Kam nemôžeš cestovať so svojím certifikátom, pre koho platí zákaz vychádzania a za čo hrozí pokuta 1659 eur? 9. novembra 2020, 6:05

Arpád Matejka uveril aj hoaxom o čipovaní. „Nesúhlasím ani s tým, aby poslanci ústavnej väčšiny svojimi sociálnymi a protinárodnými zákonmi siahali na moje sociálne práva a obmedzovali moje právo na slobodu prejavu, zhromažďovania a pohybu na základe nezmyselných nariadení za to, že som využil svoje právo nezúčastniť sa dobrovoľného testovania a následného očkovania s pripravovaným čipovaním, čím sa zásadne porušuje moje ústavné právo v mierovej dobe,“ napísal Matejka Zuzane Čaputovej.

Podobné hoaxy šíria aj členovia extrémistickej strany ĽSNS Mariana Kotlebu, ktorí spájajú testovanie s čipovaním. Ide o nepravdivú informáciu.  

Domov
Zdieľať
Diskusia