Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2020, 6:41
Čas čítania 1:06
Lukáš Čelka

Akvabely obvinili trénera zo šikany a sexuálneho obťažovania. Medzi jeho zverenkyňami boli v minulosti aj Slovenky

NEWS SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE
Uložiť Uložené

Tréner mal mať na svoje zverenkyne sexuálne aj rasistické narážky.

Maďarského trénera Gábora Szaudera obvinili kanadské akvabely zo sexizmu a z rasizmu, informoval o tom Denník N. Szauder tvrdenia zvereniek odmieta.

Členovia nezávislej spoločnosti ITP Sport sa kvôli podozreniam na nevhodné metódy trénera porozprávali so všetkými 18 akvabelami a ďalšími osobami, ktoré boli v pravidelnom styku s tréningovou skupinou.  V správe vyhodnotili, že nedošlo k sexuálnemu a fyzickému násiliu. „Našli sa však prípady psychologického nátlaku, šikany, sexuálneho obťažovania, diskriminácie a celkovej atmosféry strachu,” píše sa v správe.

Štyri synchronizované plavkyne kanadskej reprezentácie preto zvažujú, že ukončia kariéru, ak sa jeho správanie na tréningoch nezmení. Aj skrz budúcoročnú olympiádu v Tokiu, sa aj ony o situácii rozhodli prehovoriť.

CBC však zmenila ich hlasy a mená, pretože sa báli, aby neprišli o miesto v tíme. „Už máme toho dosť. Musí sa to zmeniť. Pred celým tímom sa vysmieval z hmotnosti jedného dievčaťa. Na tréningu boli aj ostatní členovia realizačného tímu. Bolo mi zle, keď som to počúvala. Išlo o nevhodný spôsob, ako prebrať takú tému,” povedala jedna z reprezentantiek.

Maďarský tréner má však na celú vec úplne iný názor a všetky obvinenia odmieta. „Som zdesený z rôznych obvinený a sťažností, ktoré sa objavili v článku CBC. Úplne odmietam všetky obvinenia z rasizmu, sexizmu, zneužívania, obťažovania, zastrašovania či akéhokoľvek iného nevhodného správania sa z mojej strany pri povinnostiach hlavného trénera Canada Artistic Swimming (CAS) olympijskej tréningovej skupiny,"  povedal.

Kanadskú kauzu sleduje aj slovenská olympionička Naďa Daabousová, ktorú Szauder trénoval v minulosti. Ona s ním nemala zlé skúsenosti. 

Denník N však hovoril s matkou jednej z akvabel, ktorú Szauder trénoval. „Bolo úplne bežné, že na dievčatá hulákal. Častoval ich poznámkami, aké sú tučné. Dievčatá často jedli celé dva týždne len oriešky, pretože vedeli, že Szauder ich bude v sobotu vážiť. Moja dcéra mala 14 rokov, a hoci vážila len 45 kíl, počúvala, že je tučná," uviedla matka akvabely.

Domov
Zdieľať
Diskusia