Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
4. novembra 2020, 9:24
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

Poslanec OĽaNO propagoval na Facebooku energetický nápoj, môže prísť o 12 poslaneckých platov

POLITIKA
Uložiť Uložené

Transparency International Slovensko podáva na Erika Ňarjaša podnet. Poslancovi hrozí strata 12tich mesačných platov.

Poslanec Národnej rady nemôže byť zároveň influencerom a nemôže ani propagovať žiadne komerčné produkty. Ústavný zákon zvoleným členom parlamentu zakazuje „používať svoju osobu, svoje meno a priezvisko, svoju podobizeň, obrazovú snímku, záznam svojho hlasu alebo svoj podpis na reklamu“. 

Na možné porušenie tohto zákona upozornil Denník N. Všimol si, ako sa poslanec OĽaNO Erik Ňarjaš fotí s energetickými nápojmi, ktoré rozdával v rámci akcie Spoločná zodpovednosť napríklad zdravotníkom. Erik Ňarjaš pózuje na sociálnej sieti s kartónmi plechoviek stojac vedľa obrandovaného auta, čo však poslanec zľahčuje a skrýva za nezištnú pomoc.

Odporúčané
Marek Vagovič: Fico vraj momentálne nepije a znovu cvičí, aby bol vo forme. Bude ju potrebovať (Rozhovor) Marek Vagovič: Fico vraj momentálne nepije a znovu cvičí, aby bol vo forme. Bude ju potrebovať (Rozhovor) 2. novembra 2020, 15:02

„Pýtal som sa na to našich právnikov ešte vopred. Išlo o charitatívnu akciu, nebolo to platené ani sponzorované, tie ‚piloty‘ sa tam nepredávali, boli darované zdravotníkom. Zadarmo sme zabezpečovali pitný režim,“ povedal Denníku N. Argumentoval aj tým, že v minulosti poslanci Smeru rozdávali minerálky pri podobnej príležitosti.

Transparency International Slovensko upozorňuje aj na možné väzby medzi spoločnosťou a poslancom: „Poslanec parlamentu Erik Ňarjaš (OĽaNO) robil cez víkend okato reklamu novému energetickému nápoju. Ten rozbiehajú ľudia, ku ktorým sa zhodou okolností (?) pred mesiacom pridal do podnikania v inej firme, ktorá robí distribúciu potravín. 

Ňarjaš tvrdí, že to bola charita. No...tá sa robí nezištne pre ľudí, ktorí to potrebujú. Propagovanie výrobku, ktorý pomáha biznisu tvojich priateľov-spolupodnikateľov, teda my za charitu nepovažujeme,“ uvádza Transparency na Facebooku. 

Organizácia TIS podáva na Erika Ňarjaša podnet na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. „Keďže nová koalícia prišla do funkcií so sľubmi zmeny politickej kultúry, je to dobrá príležitosť si to overiť v praxi,“ vysvetľuje Transparency svoje rozhodnutie s tým, že v prípade uznannia nezákonnosti by prišiel poslanec OĽaNO o 12 mesačných platov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia