Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2020, 7:54
Čas čítania 1:38
Viktor Kniš

Druhé kolo testovania nerobte, odkazujú niektorí starostovia a primátori. Matovič: ONE TIME za nami, NEXT TIME pred nami

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Ešte v nedeľu popoludní odmietala druhé kolo testovania len starostka bratislavskej Kralovky, neskôr sa k nej pridali aj ďalší.

„Druhé kolo celoplošného pretestovania určite bude.“ povedal premiér v nedeľu Igor Matovič a pripustil, že v pár okresoch by testovanie byť nemuselo. Rozhodovať by sa malo na základe konkrétnych dát, ktoré budú k dispozícii dnes. 

Už včera popoludní vyjadrila pochybnosti starostka bratislavskej Karlovky Dana Čahojová, ktorá nazvala celoplošné testovanie „víkendovým podujatím“ a žiada otvorenie kaviarní aj fitnesscentier. „Nebudem zneužívať ochotu a nasadenie toľkých dobrých, slušných a takmer so všetkým zmierených ľudí,“  napísala starostka a skritizovala aj chaotickú prípravu. V Karlovej Vsi bolo otestovaných 15 800 ľudí, pričom pozitívnych bolo 40.

Pridal sa k nej aj starosta Ružinova Martin Chren, ktorý nie je nadšeným fanúšikom testovania a dúfa, že druhé kolo už nebude musieť prebehnúť. V tejto mestskej časti otestovali približne 64-tisíc ľudí a z toho bolo pozitívnych asi 280. „Za sobotu v Bratislave vraj vyše 230 000 pretestovaných, o dosť menej než pol percenta z toho pozitívne,“ podotkol. Chren označil testovanie za „branné cvičenie" a len nerád by si ho zopakoval.

Odporúčané
Prehľad: Čo môžeš a nemôžeš bez negatívneho certifikátu, aké obchody otvárajú pre otestovaných a kedy môžeš dostať pokutu 1659 eur Prehľad: Čo môžeš a nemôžeš bez negatívneho certifikátu, aké obchody otvárajú pre otestovaných a kedy môžeš dostať pokutu 1659 eur 2. novembra 2020, 5:55

K starostom sa pridal aj primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý vyjadril aj pochybnosti o efektivite. „Ak aj po dnešných odberoch zostane podiel nakazených taký nízky, obávam sa, že druhé kolo testovania sa v našom meste už nestretne s takým pochopením ako teraz. Rovnako dôležité je myslieť aj na efektivitu vynaložených zdrojov,“ napísal Vallo s tým, že v hlavnom meste by mohlo byť riešením dôsledné trasovanie kontaktov. 

Proti druhému kolu je aj primátor Nitry Marek Hattas, ktorý je zároveň koaličným poslancom za stranu Za ľudí. Ten dokonca avizuje, že by sa Nitra možno nepridala ani v prípade, že by vláda rozhodla o jej začlenení do testovania budúci víkend. „Premiérovi neodporúčam robiť druhé kolo. A pokiaľ by sa konalo, tak zvažujeme, že sa nepridáme,“ povedal Hattas.

Igor Matovič ešte pred polnocou na Facebooku znovu potvrdil, že celoplošné testovanie budú organizovať aj budúci víkend, aj keď zatiaľ nikto nevie, v akej forme. Spravil to sebevlastným spôsobom a použil aj referenciu na brept z Bruselu: „ONE TIME za nami. NEXT TIME pred nami. OOH NO! IT’S LIFE,“ oznámil premiér na sociálnej sieti. 

Minister obrany Jaroslav Naď v TV JOJ uviedol, že do dnešného obeda počet testovaných prekročil tri milióny. Miera pozitivity sa dostala nad jedno percento. Neskôr dodal, že celkovo sa mohlo prísť otestovať až 3,75 milióna Slovákov. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

„Ako presne pôjdeme záleží od finálnych čísel,“ skonštatoval Igor Matovič s tým, že sa rozhodovať bude v najbližších dňoch. Dnes bude zasadať vláda, zároveň premiér povedal, že ešte v nedeľu napíše prezidentke a pokúsi sa s ňou stretnúť, aby vyriešili spory, ktoré medzi sebou mali aj v súvislosti s názormi na testovanie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia