Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2020, 19:00
Čas čítania 2:26
Dominik Vetrák

Zaži stredoveké peklo s vraždením, krádežami, upaľovaním a morom potkanov, ktoré dokážeš ovládať v originálnej hre A Plague Tale

TECH TIP NA HRY
Uložiť Uložené

Aj tento týždeň ti odporúčame 3 skvelé a lacné hry.

Pred 2 týždňami sme ti odporučili tri skvelé hry. Dnes sa pozrieme na ďalšie, z ktorých minimálne 2 médiá častokrát ignorujú a bežní hráči sa o nich nikdy nedozvedia. Aj tentoraz sa pokúsime vybrať hry, ktoré sú veľmi kvalitné a lacné.

Odporúčané
10 najšokujúcejších a najvtipnejších scén z filmu Borat 2 10 najšokujúcejších a najvtipnejších scén z filmu Borat 2 27. októbra 2020, 11:30

1. A Plague Tale: Innocence – PC, PS4 a Xbox One (2019, hodnotenie na Metacritic: 83)

Za vývojom tejto hry je talentované Asobo Studio, ktoré pre Microsoft nedávno vydalo kvalitný Microsoft Flight Simulator. Rok dozadu sa ale pochválili stredovekým RPG, v ktorom si ako hráč ovládal súrodencov zo šľachtického rodu po tom, čo ich rodinu vyvraždili.

Za útokom sa skrýva rodinné tajomstvo, no Hugo a Amicia sa okrem toho musia vysporiadať aj s ďalšou hrozbou. Po celej krajine sa objavujú húfy potkanov a myší, ktoré požierajú ľudí. Boja sa len svetla, no akonáhle zhasne, vyceria zuby a zožerú všetko, čo im príde do cesty, nehovoriac o tom, že roznášajú mor. 

Ovládaj potkanov a nechaj ich zožrať svojich nepriateľov a tyranov v stredovekej hre A Plague Tale: Innocence
Zdroj: Asobo Studio

Hra má zaujímavý príbeh, sympatické postavy a vzhľadom na to, že ju tvorilo menšie, nezávislé štúdio, je z technického hľadiska naozaj prepracovaná. Pýšiť sa môže aj originálnym štýlom hrania. Ovládaš ľudské postavy a sčasti aj potkanov. Častokrát sa totiž hráš so svetlom a ohňom. Naviguješ tak húfy myší, snažíš sa nepozorovane preniknúť do všelijakých priestorov. Dôjde aj na súboje a zabíjanie. 

A Plague Tale: Innocence prejdeš za 12 hodín. Stojí 40 eur, no v zľave si ju vieš kúpiť aj za polovicu. Stačí dávať pozor, kedy sa tam objaví. Hra pôsobí ako čerstvý závan s originálnymi prvkami a viac než slušnou grafickou či technickou stránkou. hra takýchto rozmerov a kvality od nezávislého štúdia sa tak často nevidí. Naposledy to asi bolo Hellblade od Ninja Theory. 


2. Oxenfree – PC, iOS, PS4, Xbox One a Nintendo Switch (2016, Metacritic: 87)

Ak sa necítiš na stealth, akciu a RPG v predošlej hre, môžeš si oddýchnuť pri Oxenfree. Vývojári z Night School Studio (pred rokom vydali podarenú príbehovku Afterparty, v ktorej máš za úlohu prepiť Satana) sa vo svojom debutovom počine spoľahli na skvelý príbeh a postavy, ktoré si zamiluješ. Tvorcovia si dali záležať na kvalitných hereckých výkonoch a kvalitnej hudbe.

Dej je plný mysterióznych prvkov, miestami hororovej atmosféry. Musíš pátrať po po zmiznutých osobách či odhaľovať tajomstvá nebezpečného ostrova. Je to 2D hra s nádherným vizuálnym štýlom, plná dialógov. Ty sám vyberáš, ako jednotlivým postavám odpovieš a aký vzťah s nimi počas hry budeš tvoriť. 

Sem-tam ťa zaskočí nejaká hádanka, občas budeš musieť popremýšľať, no a v priebehu hrania ťa hneď niekoľkokrát prekvapia dejové zvraty. Hru prejdeš do piatich hodín, takže sa nebudeš nudiť. Oxenfree kúpiš za 8€ na Steame, pričom rovnako stojí aj na konzolách. Častokrát sa objavuje v zľavách, takže si ju môžeš zaobstarať doslova za pár eur.

West of Loathing – Linux, macOS, Windows, Nintendo Switch a Stadia (2017, Metacritic: 87)

Tím niekoľkých vývojárov vydal v roku 2017 svoju tretiu hru, tentoraz z prostredia divokého západu. V 2D nakreslenom, čierno-bielom westernovom svete vyrážaš so svojou postavou preč z rodinnej farmy, aby si našiel svoje šťastie a úspech. Je to však nesmierne náročné a smrť číha na každom kroku.

Hra je v štýle RPG, takže si budeš vylepšovať štatistiky, zbierať lepšie zbrane a vybavenie a budeš bojovať. Súboje fungujú ťahovou formou. Inými slovami, striedaš sa so svojimi nepriateľmi v útokoch, ktoré si vyberáš v menu súbojov. Môžeš na nich vystreliť, hodiť na nich dynamit alebo ich prechytračiť v dialógu. 

West of Loathing je najsilnejšie v scenári a v humore. Postavy sú sympatické, vtipné a častokrát sa zasmeješ počas obyčajných dialógov. Hra má originálny a pestrý vizuálny štýl s množstvom vtipných odkazov a bonusov.

West of Loathing prejdeš aj za 10 hodín. Hra ťa vyjde na Steame na 11 eur, pričom na e-shope Nintenda Switch stojí ešte menej. Ak sa ti za indie hru nechce platiť 10 eur, počkaj si na zľavu. Hra však rozhodne stojí za to aj v plnej sume. 

Domov
Zdieľať
Diskusia