Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2020, 11:42
Čas čítania 1:19
Viktor Kniš

Huawei považuje SIS aj prezidentka za bezpečnostnú hrozbu. Čínska firma reaguje

NEWS ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Čínska telekomunikačná spoločnosť Huawei mala byť partnerom bezpečnostnej konferencie Globsec 2020, nakoniec však organizátori spoluprácu zrušili.

Slovenská informačná služba, ale aj prezidentka Zuzana Čaputová upozorňujú na bezpečnostnú hrozbu, ktorú môže predstavovať pre spoločnosť firma Huawei. 

Čínsky gigant odpovedá prezidentke

Čínska spoločnosť už na slová prezidentky Zuzany Čaputovej reagovala oficiálnym vyhlásením, ktoré sprostredkoval portál Živé.sk. Píše sa v ňom o tom, že spoločnosť má dlhoročnú históriu, počas ktorej sa ani raz nepreukázalo, že by sa Huawei dopustil bezpečnostného omylu. „V 30-ročnej histórii našej spoločnosti sa nikdy nepreukázalo, že by sa Huawei dopustil akéhokoľvek porušenia kybernetickej bezpečnosti,“ uvádza technologický gigant, ktorého dlhodobo kritizujú najmä Spojené štáty. 

Zuzana Čaputová sa odvoláva na analýzy. „Existuje viacero analýz, vrátane tých od bezpečnostných služieb, ktoré konštatujú, že technológie Huaweiu predstavujú bezpečnostné riziko. Pred ich používaním varujú poprední experti aj naši spojenci v NATO,“ povedala Zuzana Čaputová Denníku N

Zuzana Čaputová pred pár dňami rečnila na bezpečnostnej konferencii Globsec 2020, ktorej partnerom bol ešte nedávno aj Huawei. Po vlne kritiky však organizátori zrušili spoluprácu s touto značkou. Hlava štátu by odmietla účasť na Globsecu, ak by Huawei partnerom zostal. „Vystúpiť na bezpečnostnej konferencii, ktorá má takúto spoločnosť za partnera a sponzora, by som považovala za zlý signál. Je to pre mňa nielen otázka bezpečnosti, ale aj princípov a hodnôt,“ povedala prezidentka Denníku N. 

Domov
Zdieľať
Diskusia