Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2020, 15:36
Čas čítania 0:38
Viktor Kniš

Takto vyzerá koronavírus slovenských pacientov pod mikroskopom

NEWS
Uložiť Uložené

Slovenskí vedci vizualizovali vírusové častice koronavírusu.

Slovenskí vedci z Biomedicínskeho centra SAV zverejnili na sociálnej sieti fotografie, ktoré zachytávajú, ako vyzerajú vírusové častice pod mikroskopom. Vzorky pochádzajú od slovenských pacientov, a tak máme možnosť vidieť, ako zblízka vyzerá „neviditeľný nepriateľ,“ s ktorým bojujeme v Európe od marca 2020. 

„Získané obrazové dáta sa v súčasnosti analyzujú s cieľom detailného pochopenia jednotlivých krokov interakcie vírusu s infikovanými hostiteľskými bunkami,“ informuje Biomedicínske centrum SAV.

Slovenskí vedci sa zároveň na oficiálnej stránke ústavu SAV pochválili, že 13. augusta vyšiel v uznávanom časopise európskych infektológov Eurosurveillance článok „Geographical and temporal distribution of SARS-CoV-2 clades in the WHO European Region, January to June 2020“, ktorý sa zaoberá distribúciou a evolučnou príbuznosťou vírusu SARS-CoV-2 v európskych krajinách v období od januára do júna 2020.

Odporúčané
V Česku zomrelo s potvrdeným Covid-19 za týždeň viac pacientov ako na Slovensku od začiatku pandémie V Česku zomrelo s potvrdeným Covid-19 za týždeň viac pacientov ako na Slovensku od začiatku pandémie 22. septembra 2020, 7:54

„Vďaka spolupráci výskumného tímu Dr. Borisa Klempu z Biomedicínskeho centra SAV s kolegami z Univerzitného vedeckého parku UK a Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave boli do tejto analýzy zahrnuté aj sekvencie slovenských izolátov SARS-CoV-2, čím slovenskí vedci prispeli k poznatkom o šírení a genetickej diverzite nového koronavírusu v európskom regióne,“ dodáva  Biomedicínske centrum SAV.

Autorkou snímok získaných pomocou elektrónovej mikroskopie je Marta Novotová.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia