Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. septembra 2020, 12:18
Čas čítania 4:09
Jana Mikysová

8 slovenských producentov, ktorých si obľúbili vo svete, no doma ich ľudia až tak nepoznajú

8 slovenských producentov, ktorých si obľúbili vo svete, no doma ich ľudia až tak nepoznajú
Zdroj: Instagram @immatia / @changingfacesdnb
HUDBA ELEKTRONICKÁ HUDBA
Uložiť Uložené

Pre týchto šikovných slovenských producentov sú hrania v zahraničí bežná záležitosť.

Počúvame vaše volania a názory na obsah Refresheru. Aj preto je tu tento článok a veľmi radi budeme tvoriť viac podobného obsahu. Ak naozaj chceš, aby sme na to mali priestor a podporovali aj inú hudbu, kúp si predplatné tohto článku.

Aj napriek tomu, že sú zo Slovenska, je ich hudba spravidla počúvanejšia v zahraničí. V rebríčkoch im často svietia krajiny ako Veľká Británia, Holandsko, Austrália, ale aj Nový Zéland. Pozvánky na vystúpenia v zahraničí sú pre mnohých z nich úplne prirodzené. Títo slovenskí producenti sú dôkazom toho, že aj v našej krajine vzniká kvalitná elektronická hudba. 

Subtension 

Nenápadne pôsobiaci mladík, ktorého hudbu poznajú ďaleko za našimi hranicami. Subtension, vlastým menom Mário, má 28 rokov a tvorí drum&bass. Stihol už vydať niekoľko svojich vecí v prestížnych hudobných vydavateľstvách ako Critical Music, Samurai Music alebo vydavateľstvo Noisie. Okrem hrania a produkcie hudby vyučuje produkciu v producentskej a dj-skej škole, známej ako LFO.  

V zahraničí ich už objavili, poznáš ich aj ty? Talenty elektronickej hudby zo Slovenska
Zdroj: Instagram @subtensionmusic


Mário sa s nami podelil o jeho štatistiky počúvanosti podľa krajín. Možno ťa to prekvapí, ale na prvých miestach má Veľkú Britániu a Spojené štáty. Samozrejme, že je tam aj Slovensko, no medzi ostatnými tiež Španielsko, Rusko, Nemecko, Francúzsko, Rakúsko aj Nový Zéland. Dá sa povedať, že jeho hudba je naozaj svetová. Niet o tom pochýb, jeho tracky sa často objavujú aj v setoch známych dj-ov a producentov z celého sveta. 

„Teším sa zo všetkých prehratí rovnako. Podla mňa je ale lepšie, keď má človek svoj fanbase sústredený v jednej lokalite, dá sa potom lepšie pracovať s publikom a je viac možnosti, čo sa dá robiť (eventy, osobné stretnutia atď. spolupráca s lokálnymi značkami…),“ vysvetľuje pre Refresher Mário svoj pohľad na rôznorodé publikum.

Odporúčané
Jej sety miluje celý svet. Má vlastnú značku oblečenia a spolu so značkou Jägermeister podporí slovenských a českých DJov Jej sety miluje celý svet. Má vlastnú značku oblečenia a spolu so značkou Jägermeister podporí slovenských a českých DJov 4. augusta 2020, 13:41

Kutlo 

Ďalší šikovný producent drum&bassu, Kutlo, krstným menom Martin. Zameriava sa na rezkejšie polámané beaty, ktoré mu už vyšli vo viacerých svetoznámych vydavateľstvách. Stihol si tiež zahrať po boku hviezd drum&bass sveta, ako napríklad Mefjus, Current Value a mnohých ďalších. 

V zahraničí ich už objavili, poznáš ich aj ty? Talenty elektronickej hudby zo Slovenska
Zdroj: Instagram @kutlo

Rovnako ako aj Subtension, dostáva sa mu pozornosti z iných krajín, nielen Slovenska a Česka. Z jeho štatistík počúvanosti na Spotify a Soundclounde, možno povedať, že jeho produkciu počuť všade vo svete. Británia je klasicky na prvom mieste, neskôr vedie Česko a Slovensko, ale nájde sa tu aj Rusko, Maďarsko, Holandsko alebo Austrália.

Martina sme sa opýtali, či už na začiatku počítal s tým, že sa jeho produkcia ocitne až za hranicami Slovenska. „Tým, že robím kvázi viac inštrumentálnu hudbu, tak som s tým aj počítal. Nie som limitovaný jazykom ako napríklad raperi alebo speváci/speváčky, takže sa to jednoduchšie dostane aj za hranice," hovorí pre Refresher Kutlo.

B-Complex

Meno, ktoré je známe aj ľuďom, čo nemusia nevyhnutne počúvať drum&bass. Dá sa povedať, že ide o jednu z najznámejších slovenských hviezd tohto žánru. Pod hlavičkou B-Complex, vlastným menom Matia Lenická, vznikli mnohé populárne tracky. Jej pesničku Beautiful Lies, ktorá vyšla na prestížnom Hospital Records, pozná snáď každý. 

V zahraničí ich už objavili, poznáš ich aj ty? Talenty elektronickej hudby zo Slovenska
Zdroj: Instagram @immatia

To, že jej hudbu počúvajú ľudia v zahraničí, nie je prekvapením. B-Complex odohrala viaceré svoje sety aj na obrovských festivaloch. Netreba tiež opomenúť ocenenie Radio Head Awards, ktoré získala v roku 2015, v kategórii singel roka za pieseň „Past Lessons For The Future f. Jan Werich“.

Changing Faces 

Mladý, iba 24 ročný producent, ktorý dokázal preraziť svojou drum&bass produkciou ďaleko za hranicami Slovenska. Sám nám prezradil, že viac hráva v zahraničí ako na domácej pôde, takže sa nie je čomu čudovať, keď vidíte v rebríčkoch jeho počúvanosti na prvom mieste Londýn. 

V zahraničí ich už objavili, poznáš ich aj ty? Talenty elektronickej hudby zo Slovenska
Zdroj: Instagram @changingfacesdnb

 
V roku 2017 získal ocenenie Radio Head Awards, v kategórii objav roka a stále nepoľavuje. Jeho produkcia vychádza na známych hudobných vydavateľstvách ako Hospital, Ram či Viper.

Opýtali sme sa ho aj na to, či si myslí, že ľudia zo zahraničia vedia viac oceniť produkciu elektronickej hudby. Takto to vidí Oliver, aka Changing Faces: „Myslím si, že konkrétne na Slovensku je najviac populárna iná hudba než elektronická. Za seba určite vnímam, že v zahraničí mám väčšiu fanbase, ktorá to ocení, ale to neznamená, že je to u nás na bode mrazu.

Hovorí tiež, že drum&bass sa ešte nedostal do úplne mainstreamového bodu. „Všímam si, že čím ďalej, tým viac sa dostáva ľudom do podvedomia a aj slovenské festivaly ho zahŕňajú do programu viac a viac," dodáva Oliver.

L Plus 

Ostrieľaný slovenský producent, ktorého by sme nemohli v tomto zozname vynechať. Začiatok jeho producentskej a dj-skej kariéry siaha až do roku 1998, takže nie je žiadnym nováčikom. Ešte stále je však aktívny a jeho hudbu vydávajú už niekoľko rokov svetové drum&bass vydavateľstvá. 

V zahraničí ich už objavili, poznáš ich aj ty? Talenty elektronickej hudby zo Slovenska
Zdroj: Instagram @lplus1


Má za sebou mnoho hraní na domácej aj zahraničnej pôde. Preto nie je náhoda, že sa medzi jeho fanúšikmi nenachádzajú len Slováci. Taktiež mal možnosť zahrať si po boku svetových drum&bass producentov ako napríklad Pendulum alebo Andy C.

Odporúčané
Ako tvoria hudbu Astralkid22, Konex, Franto a ďalší? Pýtali sme sa tých najlepších slovenských raperov a producentov Ako tvoria hudbu Astralkid22, Konex, Franto a ďalší? Pýtali sme sa tých najlepších slovenských raperov a producentov 10. júla 2020, 12:20

Fvlcrvm 

Meno, ktoré je ťažké vysloviť, no mnohí milovníci elektronickej tanečnej hudby ho veľmi dobre poznajú. Nejde však o producenta, ktorý ti bude píliť ušné bubienky z komerčných rádií. 

FVLCRVM, vlastným menom Pišta Kráľovič svojimi trackmi balansuje na hranici žánru elektronického popu, no stále si udržiava nekomerčný rukopis. 

V zahraničí ich už objavili, poznáš ich aj ty? Talenty elektronickej hudby zo Slovenska
Zdroj: Instagram @fvlcrvm

 
Skladby vydáva na rakúskom hudobnom vydavateľstve MOM I MADE IT, takže nie je prekvapivé, že práve tam často vystupuje. Okrem Rakúska a Slovenska si jeho hudbu obľúbili napríklad aj v Berlíne či Varšave. V roku 2015 vyhral Radio Head Awards v kategórii objav roka a niekoľkokrát bol nominovaný v iných kategóriach. V roku 2017 sa dokonca objavil medzi top 100 trackmi v Spotify playliste Fresh Finds.


Bulp 

Pod projektom Bulp sú podpísaní súrodenci Samo Štefanec a Jana Salvi. Fanúšikovia ich tiež nazývajú slovenským Apparatom. Ak ešte Bulp nepoznáš a máš rád elektronickú hudbu, tak by si mal dať kapele rozhodne šancu.

V zahraničí ich už objavili, poznáš ich aj ty? Talenty elektronickej hudby zo Slovenska
Zdroj: Instagram @bulp_deadred

Samo sa stará o produkciu, miestami aj o spev a jeho sestra ho dopĺňa svojím vokálom. Na Slovensku sú celkom známi, no ich hudba sa dostáva aj za naše hranice. Počúvajú ich ľudia z Istanbulu, Varšavy alebo napríklad Berlína. Projekt bol dokonca dvakrát ocenený na Radio Head Awards, v kategórii objav roku a neskôr za album roku. 

 
Jimmy Pé

Jeden z producentov elektronickej hudby zo Slovenska, ktorý nemal problém presadiť sa v zahraničí. Nielenže ho počúvajú ľudia z celého sveta, v minulosti mal turné v Ázii, neskôr v USA, no objavuje sa tiež v oficiálnych Spotify playlistoch s elektronickou hudbou. 

V zahraničí ich už objavili, poznáš ich aj ty? Talenty elektronickej hudby zo Slovenska
Zdroj: Instagram @mr_jimmype

Pýši sa ocenením album roka z Radio Head Awards, objavil sa vo Forbes 30 pod 30 a má na starosti svoje vlastné vydavateľstvo Gergaz. Hral na mnohých známych festivaloch ako Outlook či Sziget a vystupoval po boku známych hviezd elektronickej hudby.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia