Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2020, 16:07
Čas čítania 1:19
Adam Novosad

Katolícka cirkev v Poľsku chce založiť kliniky, kde LGBTI ľuďom pomôžu „opäť objaviť prirodzenú sexuálnu orientáciu“

NEWS LGBT+ POĽSKO
Uložiť Uložené

Konverzné terapie pre ľudí z LGBTI komunity pritom množstvo krajín zakázalo.

U našich severných susedov sa v uplynulých dňoch stretla Poľská biskupská konferencia katolíckej cirkvi, ktorá tentokrát diskutovala na tému LGBTI komunity.

Aj keď sa biskupi zhodli, že členovia komunity si zaslúžia rešpekt ako každý iný človek, v rozsiahlom dokumente, kde sa vyjadrujú „k otázke LGBTI“, uvádzajú množstvo kontroverzných bodov a nápadov, informuje Notes From Poland.

Biskupi tvrdia, že LGBTI komunita sa snaží „vynútiť morálnu a kultúrnu transformáciu“ tým, že si spoločnosť postupne navykne na správanie, ktoré bolo donedávna považované za „morálne trestuhodné“. Na druhej strane, biskupi vyjadrili postoj, že akékoľvek fyzické či verbálne násilie na členoch LGBTI komunity je neakceptovateľné.

Odporúčané
Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) 21. marca 2019, 18:11

Konferencia však rázne odmietla nároky LGBTI komunity, ktoré sú podľa nej „v rozpore s ľudskou prirodzenosťou a spoločným dobrom“, čím myslia vzťahy párov rovnakého pohlavia a adopcie. Biskupi neveria ani na existenciu rodu, ktorý sa neviaže na biologické znaky.

Oveľa hrozivejšie však vyznieva nápad, že cirkev by mala pomôcť so založením špeciálnych kliník, ktoré by „pomáhali ľuďom, ktorí si chcú prinavrátiť ich sexuálne zdravie a prirodzenú sexuálnu orientáciu“.

Aj keď samotná konferencia uznáva, že vytvorenie takýchto kliník je v rozpore s názormi uznávanými ako vedecké, na klinikách by si vraj ľudia mohli uvedomiť, že homosexualita je vraj len symptóm rán na ich osobnosti a vedeli by si tam opätovne získať „zdravú identitu a duševnú harmóniu“.

Katolícka cirkev v Poľsku chce založiť kliniky, kde LGBTI ľuďom pomôžu „opäť objaviť prirodzenú sexuálnu orientáciu“
Zdroj: Flickr

Akékoľvek pseudovedecké pokusy o konverznú terapiu pritom zakázalo už množstvo krajín. Nedávno sa k nim pridalo Nemecko, takýto návrh zákona schválil aj Izrael, v júli o zákaze začala rozprávať aj britská vláda a v tomto zozname nechýba ani austrálsky štát Queensland. V závere júla bola konverzná terapia zakázaná aj v Mexiku.

Biskupi sa vyjadrili aj k prípadom pedofílie a zneužívania maloletých detí, ktoré sa objavili aj v Poľsku. Naposledy takto v júni zbavil pápež František funkcie biskupa Edwarda Janiaka, keď sa objavili podozrenia, že roky zakrýval zneužívanie. Vatikán teraz prípad vyšetruje.

Odporúčané
Češka Xholakys z OnlyFans: Fanúšik chcel odo mňa kúpiť fotku použitého tampónu. Predala som mu ju za 100 € (Rozhovor) Češka Xholakys z OnlyFans: Fanúšik chcel odo mňa kúpiť fotku použitého tampónu. Predala som mu ju za 100 € (Rozhovor) 30. augusta 2020, 10:30

Konferencia biskupov sa zhodla, že sexuálne zneužívanie v katolíckej cirkvi patrí medzi hlavné témy, ktoré prispievajú ku kríze viery v Poľsku.

Skonštatovali, že sa v krajine objavili „veľmi smutné prípady pedofílie a homosexuality, ktoré občas zdanlivo zatieňujú všetko dobro vyplývajúce z kňazskej misie“. Riešením je preto postaviť sa ku škandálom čelom a transparentne, zakončila konferencia.

Domov
Zdieľať
Diskusia