Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2020, 15:08
Čas čítania 0:55
Tina Hamarova

Viacero obcí na východe opäť vytopilo. Hrozia ďalšie búrky

NEWS
Uložiť Uložené

Rieky a potoky sa vyliali na cesty a zatopili domy či záhrady.

Intenzívne dažde, ktoré sa v nedeľu prehnali prešovský kraj, spôsobili bleskové povodne. Rieky a potoky sa vyliali na cesty a zatopili aj zopár domov či záhrad.

Podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Mariána Bocáka niektoré obce v tejto súvislosti vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. „V hornom povodí Laborca a Cirochy došlo k výraznému lokálnemu vzostupu vodných hladín hlavne na drobných vodných tokoch a následným vybreženiam vody z korýt," priblížil.

Rovnako vážna bola situácia aj v Snine, obci Palota, medzilaborskej mestskej časti Vydraň a niekoľkých ďalších obciach. Celkovo v nedeľu hasiči zasahovali v Prešovskom kraji až 12-krát. S odstraňovaním nánosov a vody pomáhajú aj v ponelok.

Hrozí totiž druhá vlna dažďov, ktorá môže situáciu ešte zhoršiť. „Dnes po ustálení hladín budú pokračovať zabezpečovacie práce vo väčšej miere,“ dodal Bocák  s tým, že vplyvom ustálenia hladín sa môžu meniť i stupne povodňovej aktivity.

„Išlo najmä o čerpanie vody zo suterénov a pivníc rodinných domov a častí miestnych komunikácií po lokálnych povodniach, spevňovanie svahu, odoberanie ornice z múru rodinného domu a sprejazdnenie vozovky od spadnutých stromov na ceste,“ priblížilo prešovské krajské operačné stredisko. Spolu bolo počas nedele v teréne 51 hasičov a 23 kusov techniky.

Pri zraneniach ani evakuácii obyvateľstva hasiči zasahovať nemuseli. 

Odporúčané
„Nám zaplavilo celé prízemie, pivnice už ani nepočítam, tie tu zaplavilo asi všetkým,“ hovoria ľudia zo zaplavenej obce Pichne „Nám zaplavilo celé prízemie, pivnice už ani nepočítam, tie tu zaplavilo asi všetkým,“ hovoria ľudia zo zaplavenej obce Pichne 24. júna 2020, 10:16

Meteorológovia v pondelok popoludní varujú aj pred búrkami v niektorých okresoch Žilinského a Trenčianskeho kraja. 


Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre okresy Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Žilina, Púchov a Považská Bystrica. Najsilnejšie dažde by mali skončiť do 16.00 hodiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia