Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2020, 11:50
Čas čítania 0:56
Tina Hamarova

Veľká Británia vypadla zo zoznamu nebezpečných krajín. Pri návrate z ostrovov sa už netreba hlásiť úradom

NEWS IGOR MATOVIČ VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Rozhodnutie pridať Veľkú Britániu do takzvanej „zelenej zóny“ oznámil hlavný hygienik Ján Mikas pred týždňom.

Ľudia, ktorí navštívili alebo žijú v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, sa po novom nebudú musieť po príchode na Slovensko hlásiť na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Nové nariadenie hlavného hygienika začalo platiť v pondelok od siedmej ráno. 

Rozhodnutie zaradiť Britániu do zoznamu takzvaných „zelených krajín“ vyhlásil ešte minulý týždeň hlavný hygienik Ján Mikas: 

„Rozhodli sme sa na základe zlepšovania situácie, zaradiť Veľkú Britániu na zoznam menej rizikových krajín. V pondelok by to malo nadobudnúť účinnosť,” povedal na tlačovke po zasadnutí konzília odborníkov.

Od ľudí prichádzajúcich zo Spojeného kráľovstva sa nebude vyžadovať ani domáca izolácia. Británia je pritom v top desiatke najzasiahnutejších krajín koronavírusom. Od vypuknutia pandémie sa koronavírusom nakazilo podľa webu Worldometers už takmer 300 tisíc Britov.  Viac ako 45 tisíc ochoreniu podľahlo.

Situácia vo Veľkej Británii je napriek istému zlepšeniu stále pomerne vážna. V posledných dňoch v krajine pribudlo každých 24 hodín okolo 700 až 800 nových prípadov

Ľudia prichádzajúci z Británie sa už nemusia hlásiť úradom. Od pondelka je kráľovstvo na zozname bezpečných krajín
Zdroj: worldometers.com

Situácia sa ale nedá porovať s aprílom alebo začiakom mája, kedy v Británii kolabovali nemocnice a denne pribúdali tisíce nových nakazených a stovky mŕtvych. Epidemiologička Alexandra Bražinová všetkým prišelcom z britských ostrovov aj tak odporúča, aby sa po návrate na Slovensko izolovali.  

„Najistejšie je po návrate počkať aspoň päť dní v izolácii a potom sa dať otestovať,“ povedala Bražinová pre Denník N. Keďže Británia už patrí medzi menej rizikové krajiny, človek si musí testy zaplatiť sám. Nejde pri tom o lacnú záležitosť, testovanie na koronavírus sa pohybuje medzi 30-70 eurami, zároveň sa dá absolvovať len v niekoľkých mestách.

Odporúčané
Druhá vlna koronavírusu príde, no zatváranie škôl a obchodov nám už nepomôže, hovorí riaditeľ testovacej kliniky Alpha medical Druhá vlna koronavírusu príde, no zatváranie škôl a obchodov nám už nepomôže, hovorí riaditeľ testovacej kliniky Alpha medical 8. mája 2020, 12:03
Domov
Zdieľať
Diskusia