Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2020, 9:55
Čas čítania 5:35
Viktor Kniš

TOP 5: Najsvetlejšie momenty v slovenskom rape v prvej polovici roka 2020

TOP 5: Najsvetlejšie momenty v slovenskom rape v prvej polovici roka 2020
HUDBA EGO PIL C
Uložiť Uložené

Slovenskí raperi nás potešili svojou aktivitou, chovaním pred voľbami aj počas pandémie.

Slovenská rapová scéna pomáhala počas prvého polroka 2020 bojovať s fašizmom a extrémistami v politike. Aj ich dospelí sledovatelia pred parlamentnými voľbami dostali názorovú masáž, aby si uvedomili, že voliť protisystémovosť len z princípu naozaj nemá zmysel a môže to dopadnúť zle. V rámci možností to efekt určite malo, nie je to však jediný dôvod, prečo dnes môžeme domácich interpretov chváliť za ich spoločenskú zodpovednosť. 

Pomohli nám prebojovať sa pandemickou situáciu v časoch, keď nám kultúra chýbala úplne najviac, v spolupráci s najlepšími vymysleli technologické riešenia hodné modernej doby a posunuli tak latku opäť niekam úplne inde. 

To však nie je ani zďaleka všetko. Vyberáme 5 pre nás najpríjemnejších hudobných momentov. Opäť ide o subjektívnu selekciu a budeme chápať, ak je v tvojom rebríčku niečo úplne iné. Pokojne sa s nami podel v komentároch. 

Odporúčané
5 momentov, pri ktorých nám bolo trápne aj za samotných aktérov. Toto sú najväčšie hudobné faily roka 5 momentov, pri ktorých nám bolo trápne aj za samotných aktérov. Toto sú najväčšie hudobné faily roka 28. júna 2020, 13:25

Návrat Mojej Reči

„Moja Reč už nebude fungovať nikdy, aspoň nie za mojej účasti,“ povedal Delik v našom rozhovore v roku 2017. Rovnaký názor a podobne jednoznačné vyjadrenia zdieľal aj Supa, ktorý ešte do toho pridal aj disstrack. Ten sa však dostal na verejnosť nežiadaným spôsobom, na čo Vladan reagoval, že išlo len o zábavku v štúdiu a nie verejné pranierovanie bývalého kolegu. 

Od série hádok a zatiaľ posledného albumu Offline prešli už viac ako tri roky. Dobrí chlapci z Handlovej si prešli búrlivým obdobím vzájomných nezhôd, ale povedali si, že je načase prelomiť ľady, zahodiť staré nezhody, opäť tvoriť muziku a hlavne – byť zase kamarátmi. 

Iniciátorom stretnutia bol Delik: „Keď sa mi narodila dcéra, tak to bol úžasný pocit, malý zázrak. Tento moment spôsobil, že som prehodnotil svoj pohľad na svoj život a veci, ktoré sa v ňom udiali a aj na muziku. Keďže sme boli s chalanmi odjakživa parťáci a kamaráti, tak som im zavolal a povedal, či sa nestretneme,“ povedal Delik Refresheru.

Ego, Pil C a ďalší sa vyhranili voči fašizmu a hájili demokraciu: Toto je 5 najsvetlejších momentov 2020 v slovenskom rape
Zdroj: Moja Reč

Delik tvrdí, že chalanom odlúčenie pomohlo a po prvom stretnutí mal pocit, akoby k sebe patrili: „Prvým dôvodom stretnutia bolo zapiť príchod mojej dcéry na svet, ale aj to, aby sme zabudli na to, čo bolo. Stretli sme sa a hneď padali vtipy, a tá chémia bola okamžite naspäť. Veľa sme riešili muziku a mal som pocit, ako keby sa nič medzi nami neudialo,“ dodal Delik.

Kapela momentálne zažíva tvorivé obdobie. Chalani sú zatvorení v štúdiu a nahrávajú album, ktorý uzrie svetlo sveta najneskôr po lete.

Aj napriek tomu však Slovensko potrebuje kapelu, ktorá si pamätá, ako rap na Slovensku vznikol a ako sa formoval až do súčasnej podoby.

Dobre to vystihol aj Separ, v konečnom dôsledku sme to však cítili všetci: Po zverejnení prvej skladby po dlhej odmlke člen DMS priznal, že keď sa Supa a Delik rozdelili, ich tvorba do istej miery stratila vibe, ktorý však zároveň nedokázal nikto od roku 2017 ani len napodobniť.

Odporúčané
5 dôvodov, prečo je návrat Mojej reči dôležitý pre slovenskú rapovú scénu 5 dôvodov, prečo je návrat Mojej reči dôležitý pre slovenskú rapovú scénu 8. marca 2020, 12:14

Pomohli pri parlamentných voľbách

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86085 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Komu môžeme vďačiť za to, že pred voľbami nahlas hovoril o nebezpečenstve, ktoré so sebou prináša extrémizmus
  • Ktorý raper sa ako jediný zastal Rytmusa a naložil Kotlebovi, keď na súde vytiahol CD Bengoro
  • Prečo je #hot16challenge prínosom pre slovenskú rapovú scény
  • Prečo si Rytmus ani ďalší interpreti vystupujúci počas pandémie online nezaslúžia kritiku a ako vnímame autokoncert, za ktorý sa dočkal Kontrafakt kritiky od Strapa
Domov
Zdieľať
Diskusia