Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2020, 14:52
Čas čítania 0:57
Matej Krajčovič

Minister školstva Gröhling: Spätné odoberanie titulov, ako to chce Matovič, je nereálne

NEWS BORIS KOLLÁR BRANISLAV GRÖHLING VYSOKÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

Minister vysvetľuje, že odoberanie titulov by mohlo priniesť viacero právnych problémov. Chystá však zákon, ktorý potrestá vysoké školy.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár neodstupuje z postu predsedu parlamentu ani po vypuknutí škandálu z okopírovanými časťami záverečnej práce, vďaka ktorej získal titul Mgr. na vysokej škole v Skalici. 

Na odchod ho nevyzval ani premiér Igor Matovič. Ten namiesto toho od ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a ministra školstva Branislava Gröhlinga žiada zákon, ktorý by umožňoval spätné preverovanie záverečných prác a automatické odnímanie podvodne získaných titulov

Odporúčané
Premiér Matovič: OĽaNO žiada zákon, ktorý bude preverovať záverečné práce Premiér Matovič: OĽaNO žiada zákon, ktorý bude preverovať záverečné práce 29. júna 2020, 17:03

Podľa Gröhlinga je však odoberanie titulov prakticky nereálne. „Ak by ste niekomu spätne odoberali titul a dotyčný človek robil právne úkony, tak nevieme, ako budeme pozerať na tieto právne úkony. Aj ústava nám stanovuje, že priama retroaktivita nie je možná, lebo bude narušovať právnu stabilitu celého štátu,“ povedal dnes novinárom. 

Zrejme naráža napríklad na prípady, kedy je 1. alebo 2. stupeň štúdia podmienkou prijatia do zamestnania v štátnej správe, alebo na zmluvy, ktoré ľudia podpísali už aj s titulmi pred menom. 

Dodal, že podľa neho je nutné pozerať sa výhradne dopredu a nastaviť nepriestreľné pravidlá pre budúce záverečné práce: „S tým, čo sme už zažili, sa budeme musieť vyrovnať inak,“ povedal Gröhling. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia