Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2020, 11:32
Čas čítania 0:49
Tina Hamarova

Banky sa dohodli s Matovičom. Nebudú platiť odvody, no pomôžu rozbehnúť ekonomiku

NEWS EKONOMIKA FINANCIE IGOR MATOVIČ KORONAVÍRUS SLOVENSKO KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Banky podpísali s vládou memorandum.

Premiér Igor Matovič predstavil dohodu s bankami, v ktorej sa zaväzujú pomáhať pri reštarte ekonomiky. Vláda zruší 0,4-percentný bankový odvod, ak budú banky masívne úverovať zdevastovanú slovenskú ekonomiku.

Bankový odvod nahradí nová schéma na základe dohody, ktorú podpísali minister financií Eduard Heger a šéf bankovej asociácie Alexander Resch. Banky sa zaviazali investovať pol miliardu eur ročne do úverov na pomoc ekonomike.

Z účtu štátnych finančných aktív sa zároveň presunie miliarda eur do Rozvojového fondu Slovenska. „Je to najlepšia možná dohoda z pohľadu ľudí, firiem aj bánk,“ vyhlásil o dohode s bankami minister financií Eduard Heger.

Nová schéma podľa neho pomôže odolnosti bánk v krízových situáciách, pričom banky zvýšia financovanie štátnych infraštruktúrnych projektov aj súkromného sektora. „Umŕtvené peniaze dostanú život a naštartujú Slovensko,“ dodal Heger.

Odporúčané
Slovenské banky umožnia odklad hypoték, pôžičiek a lízingov o 6 až 9 mesiacov. Ide o úľavu pre ľudí v čase krízy, oznámil Kollár Slovenské banky umožnia odklad hypoték, pôžičiek a lízingov o 6 až 9 mesiacov. Ide o úľavu pre ľudí v čase krízy, oznámil Kollár 31. marca 2020, 18:09

„Vláda vysiela signál investorom, že končí akákoľvek diskriminácia,“ dodal k dohode s bankami minister financií Eduard Heger a následne si s spolu s premiérom Igorom Matovičom a zástupcami bánk štrngli minerálkou a zavtipkovali výrokom „do dna.“

O kompromise medzi vládou a Slovenskou bankovou asociáciou sa hovorilo už od apríla. Ak by k dohode neprišlo, tento rok mali banky zaplatiť bankový odvod vo výške 300 miliónov eur.
To je približne polovica zisku, ktorý dosiahli vlani – v čase, keď sa ekonomike darilo a úverovalo sa na plný plyn.

Banky sa dohodli s Matovičom. Nebudú platiť odvody, no pomôžu rozbehnúť ekonomiku
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia