Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2020, 8:35
Čas čítania 1:19
Daniel Mikolášik

Koronavírus môže spôsobiť aj problémy s očami, tvrdia odborníci. Chrániť sa vraj môžeš slnečnými okuliarmi

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Výskumy naznačujú, že COVID-19 spôsobuje zápal očných spojoviek.

O koronavíruse a jeho symptómoch sa sa už popísalo mnoho, no vedci prichádzajú opäť s novými zisteniami. Výskumy totiž ukazujú, že COVID-19 môže spôsobiť tzv. konjunktivitídu, teda zápal očných spojoviek. Pravdepodobne sa dokáže prenášať aj kontaktom aerosólu so spojovkou. Akým spôsobom sa však vírusu do oka prenáša je stále otázne.


Oči si však treba popri nose a ústach tiež správne chrániť. „Noste okuliare, nie je dôležité či slnečné alebo dioptrické, nové alebo staré. Základným pravidlom je vybrať si tie, ktoré pokrývajú najväčšiu časť očnice,“ radí očný lekár Martin Lichvár.

Odporúčané
Odborníci tvrdia, že celkovo bude na Slovensku nakazených na koronavírus podstatne menej, ako predpokladali Odborníci tvrdia, že celkovo bude na Slovensku nakazených na koronavírus podstatne menej, ako predpokladali 24. apríla 2020, 17:02


Ochranou vraj môžu byť aj slnečné okuliare. Ak sa nimi chrániš, v aktuálnej výnimočnej situácii by si ich mal mať na sebe dokonca aj v interiéri, či už napríklad pri návšteve obchodu či vo výťahu. „Hoci to môže byť spočiatku nezvyčajné, ochrana je na prvom mieste,“ tvrdí odborník.

Okuliarov by sa človek počas nosenia nemal dotýkať a pravidelne ich treba dezinfikovať. „Po príchode z exteriéru si ich nezabudnite pretrieť handričkou s dezinfekčným gélom alebo alkoholom,“ hovorí očný lekár.


Odborníci však neodporúčajú nosenie okuliarov pred nosením kontaktných šošoviek. „Ak sa niekto predsa len rozhodne pre kontaktné šošovky, mal by používať jednodňové a dodržiavať prísnu hygienu rúk pri ich nasadzovaní,“ dodáva Lichvár.

Domov
Zdieľať
Diskusia