Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2020, 17:02
Čas čítania 3:06
Daniel Mikolášik

Odborníci tvrdia, že celkovo bude na Slovensku nakazených na koronavírus podstatne menej, ako predpokladali

NEWS
Uložiť Uložené

Podľa analytikov nás vraj čaká pozitívny scenár. Tiež sa má posunúť vrchol epidémie.

Koronavírusom by sa malo na Slovensku nakaziť podstatne menej ľudí, ako predpokladali odborníci. Vrchol epidémie ochorenia COVID-19 by sa mal u nás navyše posunúť. Podľa všetkého nás čaká nie koncom júna, ako sa očakávalo, ale až v septembri. Vyžaduje sa však disciplína zo strany Slovákov, teda nosenie rúšok a dodržiavanie nastavených pravidiel.

Vyplýva to z najnovšej analýzy, ktorú vypracoval tím odborníkov Inštitútu zdravotnej politiky (IZP). O jej výsledkoch v piatok informoval šéf IZP Martin Smatana. 

Odporúčané
Dôchodcovia už môžu ísť na nákup aj poobede. Hlavný hygienik po sťažnostiach zmenil opatrenie Dôchodcovia už môžu ísť na nákup aj poobede. Hlavný hygienik po sťažnostiach zmenil opatrenie 24. apríla 2020, 15:35

„Z dostupných dát o výskyte ochorenia COVID-19 v SR, medzinárodných porovnaní a najaktuálnejších modelov vyplýva, že reprodukčný faktor vírusu sa podarilo pre väčšinu populácie dostať pod hodnotu 1,0. Vírus sa však stále pomaly šíri ďalej,“ uviedol IZP. Pokles reprodukčnej sily vírusu považuje za výsledok marcových vládnych opatrení.

Odborníci tvrdia, že celkovo bude na Slovensku nakazených na koronavírus podstatne menej, ako predpokladali
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Základný scenár počíta s možnosťou, že priemerná hodnota šírenia vírusu by bola menšia ako jedna. Nákaza by sa pomaly šírila ďalej, ochorelo by okolo 5 600 ľudí, pričom jej priebeh by bol dlhotrvajúci a stabilne nízky. Prípadov by malo byť najviac najmä na konci leta a v septembri.


Konzervatívny scenár popisuje taký stav, kde hodnota rýchlosti šírenia infekčnosti bola oproti predchádzajúcej štúdii znížená. Infekčnosť sa očakáva na úrovni 1,1, čo označuje to, koľkých ďalších ľudí v priemere nakazí každý infikovaný.

Domov
Zdieľať
Diskusia