Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
19. apríla 2020, 16:37
Čas čítania 4:59
Denisa Bodková

Roxor, Fou Zoo, Žufaňa a ďalšie populárne podniky bojujú s krízou. Podarí sa im prežiť?

Roxor, Fou Zoo, Žufaňa a ďalšie populárne podniky bojujú s krízou. Podarí sa im prežiť?
Zdroj: Quinsboro/Instagram
GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL PIZZA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Pizzérie, burgrárne a zmrzlinárne kedysi zažívali zlaté časy. Dnes ledva prežívajú.

Pozri si videoreportáž, v ktorej ti priblížime, ako bojuje bratislavské gastro s koronakrízou.

Bratislavská gastro scéna zažívala ešte pred pár mesiacmi zlaté časy. Každým rokom sa vyrojilo čím ďalej, tým viac nových podnikov, bistier, či kaviarní a každý deň si si na svoje vysedávanie pri vínku alebo objavovanie novej kuchyne, mohol vyberať z desiatok prevádzok. Avšak dnes ich všetkých spojila paradoxne vec, ktorú azda nikto nepredpokladal. Nastúpila koronakríza. 


O prácu prišlo veľké množstvo ľudí a niektoré populárne prevádzky, ktoré sa doteraz dlhodobo vyhýbali rozvozu jedla, museli pristúpiť aj na túto alternatívu, inak by neprežili.

Myslím si, že táto situácia bude trvať minimálne do konca septembra.

U Taliana
U Taliana Zdroj: Denisa/REFRESHER

Ako-tak prežívajú aj najvychytenejšie burgre

Výnimkou nie je ani jeden z najobľúbenejších burgrov v Bratislave. Verní štamgasti Roxoru sa azda potešili najviac, keď zistili, že im ich šťavnatý favorit príde až domov. 


„Tým, že naši čašníci teraz nemajú prácu, robia aj rozvoz. Sú prázdne cesty, tak sa to nejak dá. Teraz máme otvorené aj v pondelok, čo sme predtým nemali, takže objednávok máme podobne, no platíme províziu spoločnostiam, cez ktoré robíme rozvoz, takže je to citeľné. Dá sa povedať, že prežívame, no musíme vydržať,“ vyjadril sa pre Refresher spolumajiteľ Roxoru Tomáš Môcik. 

Tomáš Môcik
Tomáš Môcik Zdroj: Denisa/REFRESHER

Otvorenie terás by nepomohlo

Mnohí z nás tajne dúfajú aspoň v otvorenie terás, na čo je počasie už ako stvorené. Avšak majiteľ prevádzky Estévéčka, Dominik Sumbal, to vidí inak:

„Otvorenie terás momentálne podľa mňa nemá zmysel. Ekonomicky nás to ešte viac zaťaží. Museli by sme prijať ďalší personál, ktorý by musel obsluhovať, no nemali by sme ho ako zaplatiť. Myslím si, že táto situácia bude trvať minimálne do konca septembra.“

Dominik Sumbal
Dominik Sumbal Zdroj: Denisa/REFRESHER

Pizza ide lepšie ako predtým

Situácia sa rozhodne nedá nazvať pozitívnou, no podľa slov rodáka zo Sardínie máme stále väčšiu sobodu pohybu ako napríklad Taliani, to si musíme uvedomiť. Andrea Ena je majiteľom reštaurácie Krížnej ulici s názvom U Taliana.

Jeho pizza ide paradoxne teraz viac, ako iné druhy jedál, ktoré v reštaurácii ponúkajú. „Predtým sa robilo 200 kusov pizze a 200 jedál z kuchyne, teraz je 80 % pizza. 100 kusov pizze vieme denne stále urobiť,“ prezradil.

Odporúčané
Aktualizované: Toto je 100 prevádzok, ktoré fungujú v Bratislave aj v ťažkých časoch Aktualizované: Toto je 100 prevádzok, ktoré fungujú v Bratislave aj v ťažkých časoch 24. marca 2020, 13:35

Andrea Ena
Andrea Ena Zdroj: Denisa/REFRESHER

Nie sú schopní splácať investíciu

Asi netreba nikomu vysvetlovať, že gastro biznis nie je najjednoduchší spôsob podnikania. S veľkosťou prevádzky rastú aj náklady, no a v týchto časoch museli  mnohí podnikatelia pristúpiť k radikálnym zmenám.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83545 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký pokles tržieb zaznamenali bratislavské gastro prevádzky
  • Koľko pracovníkov v gastro biznise prišlo o prácu
  • Ako zasiahla kríza zmrzlinárne pre ktoré prišla práve na začiatkiu ich sezóny
  • Čo urobili podniky zo segmentu drahšieho gastra
  • Ako na krízu reagovali vo Fou Zoo , v Žufani, či v burgrárni Quinsboro
Domov
Zdieľať
Diskusia