Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Piatok 5. 3. 2021 meniny má Fridrich

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltZaregistruj sa na Wolt do konca marca a získaj týždeň dopravy zadarmo.Objednaj si jedlo
Gastro - Prevádzky
3
Denisa Bodková
19. apríl 2020, 16:37
Čas čítania: 4:59

Roxor, Fou Zoo, Žufaňa a ďalšie populárne podniky bojujú s krízou. Podarí sa im prežiť?

Pizzérie, burgrárne a zmrzlinárne kedysi zažívali zlaté časy. Dnes ledva prežívajú.

Denisa Bodková
19. apríl 2020, 16:37
Čas čítania: 4:59
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok
Roxor, Fou Zoo, Žufaňa a ďalšie populárne podniky bojujú s krízou. Podarí sa im prežiť?
Zdroj: Quinsboro/Instagram
Zaregistruj sa na Wolt do konca marca a získaj týždeň dopravy zadarmo.Zaregistruj sa na Wolt do konca marca a získaj týždeň dopravy zadarmo.Objednaj si jedlo
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Pozri si videoreportáž, v ktorej ti priblížime, ako bojuje bratislavské gastro s koronakrízou.

 

Bratislavská gastro scéna zažívala ešte pred pár mesiacmi zlaté časy. Každým rokom sa vyrojilo čím ďalej, tým viac nových podnikov, bistier, či kaviarní a každý deň si si na svoje vysedávanie pri vínku alebo objavovanie novej kuchyne, mohol vyberať z desiatok prevádzok. Avšak dnes ich všetkých spojila paradoxne vec, ktorú azda nikto nepredpokladal. Nastúpila koronakríza. 


O prácu prišlo veľké množstvo ľudí a niektoré populárne prevádzky, ktoré sa doteraz dlhodobo vyhýbali rozvozu jedla, museli pristúpiť aj na túto alternatívu, inak by neprežili.

 

Myslím si, že táto situácia bude trvať minimálne do konca septembra.

 

U Taliana
U Taliana Zdroj: Denisa/REFRESHER

Ako-tak prežívajú aj najvychytenejšie burgre

Výnimkou nie je ani jeden z najobľúbenejších burgrov v Bratislave. Verní štamgasti Roxoru sa azda potešili najviac, keď zistili, že im ich šťavnatý favorit príde až domov. 


„Tým, že naši čašníci teraz nemajú prácu, robia aj rozvoz. Sú prázdne cesty, tak sa to nejak dá. Teraz máme otvorené aj v pondelok, čo sme predtým nemali, takže objednávok máme podobne, no platíme províziu spoločnostiam, cez ktoré robíme rozvoz, takže je to citeľné. Dá sa povedať, že prežívame, no musíme vydržať,“ vyjadril sa pre Refresher spolumajiteľ Roxoru Tomáš Môcik. 

 

Tomáš Môcik
Tomáš Môcik Zdroj: Denisa/REFRESHER

Otvorenie terás by nepomohlo

Mnohí z nás tajne dúfajú aspoň v otvorenie terás, na čo je počasie už ako stvorené. Avšak majiteľ prevádzky Estévéčka, Dominik Sumbal, to vidí inak:

 

„Otvorenie terás momentálne podľa mňa nemá zmysel. Ekonomicky nás to ešte viac zaťaží. Museli by sme prijať ďalší personál, ktorý by musel obsluhovať, no nemali by sme ho ako zaplatiť. Myslím si, že táto situácia bude trvať minimálne do konca septembra.“

 

Dominik Sumbal
Dominik Sumbal Zdroj: Denisa/REFRESHER

Pizza ide lepšie ako predtým

Situácia sa rozhodne nedá nazvať pozitívnou, no podľa slov rodáka zo Sardínie máme stále väčšiu sobodu pohybu ako napríklad Taliani, to si musíme uvedomiť. Andrea Ena je majiteľom reštaurácie Krížnej ulici s názvom U Taliana.

 

Jeho pizza ide paradoxne teraz viac, ako iné druhy jedál, ktoré v reštaurácii ponúkajú. „Predtým sa robilo 200 kusov pizze a 200 jedál z kuchyne, teraz je 80 % pizza. 100 kusov pizze vieme denne stále urobiť,“ prezradil.

 

 

Andrea Ena
Andrea Ena Zdroj: Denisa/REFRESHER

Nie sú schopní splácať investíciu

Asi netreba nikomu vysvetlovať, že gastro biznis nie je najjednoduchší spôsob podnikania. S veľkosťou prevádzky rastú aj náklady, no a v týchto časoch museli  mnohí podnikatelia pristúpiť k radikálnym zmenám.

Článok pre predplatiteľov REFRESHER+
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM
alebo Odomkni 1 článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83545 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký pokles tržieb zaznamenali bratislavské gastro prevádzky
  • Koľko pracovníkov v gastro biznise prišlo o prácu
  • Ako zasiahla kríza zmrzlinárne pre ktoré prišla práve na začiatkiu ich sezóny
  • Čo urobili podniky zo segmentu drahšieho gastra
  • Ako na krízu reagovali vo Fou Zoo , v Žufani, či v burgrárni Quinsboro

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok
NAHOR
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.