Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2020, 7:13
Čas čítania 16:30
Viktor Kniš

Záznam: Slovensko má 7 nových vyliečených pacientov z COVID-19, celkovo ich je 23

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

Za utorok je 101 pozitívnych testov. Je to zatiaľ najväčší nárast nakazených za deň na Slovensku. Celkovo otestovali v utorok 2042 ľudí.

 Od stredy 8. apríla až do 13. apríla je zakázané sa voľne pohybovať po vonku s výnimkou nákupu, návštevy u lekára, pobytu v prírode v rámci okresu a tiež s výnimkou účasti na pohrebe či starostlivosti o príbuzného alebo pomoci susedovi. 

 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:00 – Tohtoročné veľkonočné sviatky budú podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej o nádeji. Hlava štátu vyzýva na dodržiavanie opatrení, ktoré nás môžu podľa nej dostať do stavu spred marca. Uviedla to vo svojom štvrtkovom príhovore občanom v RTVS.


„Tieto sviatky budú o nádeji. O dúfaní v dobrý vývoj, v bezpečný svet okolo nás, v ktorom ľudský kontakt opäť zbližuje a neohrozuje. Sme smädní po nádeji a tento smäd potrebujeme uhasiť. Pomôže nám k tomu dôvera v zmysel toho, čo robíme,“ povedala Čaputová v príhovore.


„Potrebujeme veriť, že keď budeme v našom úsilí dôslední, môžeme sa postupne a premyslene vracať do stavu a na miesta, ktoré sme museli v polovici marca opustiť,“ doplnila prezidentka. (tasr) 


Aby sa svet stal takým, akým bol, musí sa prijať a dodržiavať to, čo je nevyhnutné. "Želám nám všetkým, aby boli tieto sviatky bránou. Jednak do našich vnútorných svetov, kde nájdeme veľa dobrého. A aby boli aj bránou, za ktorou sa naša nádej začne premieňať na realitu, po ktorej tak všetci túžime," uzavrela svoj príhovor.

19:47 – Minister zdravotníctva Marek Krajčí navštívi v sobotu, 11. apríla, Univerzitnú nemocnicu Bratislava a osobne si prezrie v praxi aktuálne nastavené opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 a poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Informuje o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

19:31 –  Minister školstva Branislav Gröhling odkázal študentom, že osud maturít sa nemení. „Platia ústne maturity. Budú do 30. júna (pôvodný termín bol 18. máj). A praktické maturity vyrieši škola samostatne, ako to už bolo uvedené v rozhodnutí. Robíme na ministerstve všetko preto, aby ste ukončili štúdium čo najnormálnejšie a aby sme dbali na zdravie,“ píše minister na Facebooku.

19:18 – Pozri si najnovšie Freshnews, v ktorých sa dozvieš aj novinky v súvislosti s koronavírusom. 

19:05 – Banskobystrický samosprávny kraj otvoril prvé karanténne centrum na svojom území pre ľudí z tzv. prvej línie. Zdravotníci, hasiči, policajti, zamestnanci zariadení sociálnych služieb a ďalšie profesie v prvej línii boja s pandémiou nového koronavírusu nájdu bezpečné miesto pre karanténu v školskom internáte vo Zvolene. 


"Nachádza sa v priestoroch školského internátu pri Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu vo Zvolene. Má kapacitu 45 dvojlôžkových buniek a uviesť do prevádzky sa ho podarilo v rekordne krátkom čase vďaka pomoci vedenia internátu a školy," uviedla vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK v Banskej Bystrici Lenka Štepáneková. (tasr)

18:43 – Prejazd z obce Spišské Vlachy do Spišského Podhradia cez časť Dobrá vôľa je blokovaný policajnou hliadkou a týmto úsekom momentálne neprejdete, upozorňuje polícia. 

18:32 – Na hraničnom priechode Bratislava-Petržalka Berg pribudol od dnešného popoludnia druhý stan pre osoby prichádzajúce na hraničný priechod. Prvý, určený na dočasné zázemie pre repatriantov, tam postavili bratislavskí hasiči už pred týždňom. Druhý tam pribudol z dôvodu rozšírenia kapacít a väčšieho pohodlia repatriantov. 

18:20 – Koronavírus mal v Severnej Kórei zabiť skoro 200 vojakov, presný počet nakazených ale nepoznáme (Rozhovor)

Odporúčané
Koronavírus mal v Severnej Kórei zabiť skoro 200 vojakov, presný počet nakazených ale nepoznáme (Rozhovor) Koronavírus mal v Severnej Kórei zabiť skoro 200 vojakov, presný počet nakazených ale nepoznáme (Rozhovor) 9. apríla 2020, 12:30

18:05 – Koronavírus už potvrdili u viac ako 1,5 milióna ľudí po celom svete, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa. Choroba Covid-19, ktorú vírus spôsobuje, si doteraz vyžiadala 90-tisíc obetí.

17:55 –  Prešovčania môžu počas veľkonočných sviatkov sledovať sväté omše z Katedrály svätého Mikuláša prostredníctvom priamych prenosov. Ako informovalo mesto Prešov na svojej internetovej stránke, vysielanie bude realizovať internetová televízia bodka.tv. (tasr)

17:38 – Do Centra účelových zariadení Kremenec v Tatranskej Lomnici, ktoré v súvislosti s novým koronavírusom slúži ako karanténne zariadenie pre repatriantov prichádzajúcich zo zahraničia, prijali v stredu 27 ľudí. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru s tým, že bežné činnosti v zariadení vykonávajú príslušníci HaZZ spolu s dobrovoľnými hasičmi. (tasr)

17:27  Testovanie pacientov na nový koronavírus realizuje v mobilnom odbernom mieste aj nemocnica vo Svidníku. Aj keď sa u nikoho z dosiaľ testovaných ochorenie COVID-19 nepotvrdilo, v takzvanej červenej zóne má svidnícke lôžkové zdravotnícke zariadenie pripravené lôžka pre 60 pacientov. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.


Ako uviedla, svidnícky nemocničný personál odobral od začiatku apríla vzorky 46 pacientom. „U nikoho z testovaných sa dosiaľ ochorenie COVID-19 nepotvrdilo,“ dodala s tým, že známych je zatiaľ 36 výsledkov. (tasr) 

17:14 – Pozrel som si komédiu, parádne som sa zasmial a povedal som si: som mladý, to dám, hovorí prvý vyliečený východniar Matúš Štofko.

Odporúčané
Pozrel som si komédiu, parádne som sa zasmial a povedal som si: som mladý, to dám, hovorí prvý vyliečený východniar Matúš Štofko Pozrel som si komédiu, parádne som sa zasmial a povedal som si: som mladý, to dám, hovorí prvý vyliečený východniar Matúš Štofko 9. apríla 2020, 9:06

17:00 – Opatrenia prijaté v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 majú najväčší negatívny vplyv na chudobných žiakov. Vyplýva to zo sondáže, ktorú v priebehu minulého týždňa uskutočnil program Teach for Slovakia.

Program sa na negatívne dosahy prijatých opatrení pýtal svojich účastníkov, ktorí aktuálne pôsobia ako učitelia na základných a stredných školách. „Naše skúsenosti v týchto školách ukázali, že žiaci z rodín žijúcich v chudobe majú oveľa väčší hendikep v snahe vzdelávať sa dištančne, pri zatvorených školách. Naši učitelia odhadujú, že žiaci z rodín žijúcich v chudobe sa v súčasnej situácii naučia o 90 percent menej, ako by dokázali v škole, naproti tomu žiaci z bežných rodín sa naučia menej odhadom o 30 percent,“ uviedol zakladateľ programu Stanislav Boledovič. (tasr)

16:45 – Nebež za niekým iným, môžeš sa nakaziť koronavírusom. Simulácia ukazuje, ako ťa dokáže ohroziť športovanie.

Odporúčané
Nebež za niekým iným, môžeš sa nakaziť koronavírusom. Simulácia ukazuje, ako ťa dokáže ohroziť športovanie Nebež za niekým iným, môžeš sa nakaziť koronavírusom. Simulácia ukazuje, ako ťa dokáže ohroziť športovanie 9. apríla 2020, 16:13

16:33 – Historicky prvé online štátnice na Univerzite Komenského (UK) spustili tento týždeň na Lekárskej fakulte UK. Skúšajúca komisia sedí za prísnych hygienických okolností v miestnosti na fakulte, zatiaľ čo študenti v pohodlí svojej izby doma. Takýmto spôsobom už odskúšali študentov z predmetov v študijných programoch všeobecné a zubné lekárstvo. Súbežne sa realizuje skúšanie slovenských aj zahraničných študentov deviatimi štátnicovými komisiami. 


Za jeden deň každá komisia vyskúša približne desať študentov, čo je rovnaký počet ako v prípade klasického skúšania. Jeden študent odpovedá 30 – 40 minút.  (tasr) 

16:25 – Mesto Bratislava pripravuje dezinfekciu okolia známeho bratislavského Pentagonu. „Túto dezinfekciu plánujeme zabezpečovať pravidelne. Okrem dezinfekcie priestoru sme v lokalite prijali aj ďalšie opatrenia ako zriadenie hygienickej stanice, terénneho tímu či karanténneho mestečka,“ píše hovorca hlavného mesta Peter Bubla. (aktuality)

16:15 – Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice je aktuálne hospitalizovaný jeden pacient s ochorením COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková.
Ako spresnila, jeho zdravotný stav je dobrý. V košickej nemocnici boli v súvislosti s novým koronavírusom naposledy hospitalizované dve pacientky, ktoré prepustili 1. apríla. (tasr)

16:00 – Koronavírus môže uvrhnúť do chudoby až 500 miliónov ľudí.

15:56 – Rimavskosobotská nemocnica Svet zdravia vo štvrtok zriadila v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rimavskej Sobote mobilné odberové miesto na testovanie pacientov na nový koronavírus. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková, podľa ktorej je umiestnené pred objektom nemocnice.


„Zdravotníci realizujú výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí RÚVZ. Testovanie bude zatiaľ v režime trikrát týždenne, v pondelky, stredy a piatky. Dnes zdravotníci mobilne otestovali prvých šiestich pacientov,“ konkretizovala Fedáková. (tasr)

15:50 – Južná Kórea vo štvrtok oznámila, že najmenej 74 ľudí, ktorým diagnostikovali vyliečenie z nákazy novým koronavírusom, po prepustení z nemocníc druhýkrát pozitívne testovali. S odvolaním na informácie agentúry o tom informovala TV Markíza. 

15:42 – Česká vláda predĺžila núdzový stav na území celej republiky  30. apríla, informoval vo štvrtok premiér Andrej Babiš. (aktuálně.cz)

15:38 – Zdravotný stav britského premiéra Borisa Johnsona sa zlepšuje. Štvrtý deň trávi na jednotke intenzívnej starostlivosti, už si však dokáže sadnúť a nepotrebuje pľúcnu ventiláciu. (bbc)

15:28 – Odľahčenie lôžok v nemocniciach pre ťažké stavy počas vrcholu pandémie prostredníctvom funkčných stredoškolských internátov bolo hlavnou témou zasadnutia Štábu pre krízové situácie Trenčianskeho samosprávneho kraja. Na doliečenie pacientov s COVID-19 poslúžia dva stredoškolské internáty. (tasr)

15:20 – Na Slovensku sa vyliečilo sedem ďalších ľudí z ochorenia COVID-19. Všetci pochádzajú z prešovského regiónu, dvaja boli hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove a piati v domácej karanténe. Spolu je tak na Slovensku 23 vyliečených ľudí. (tasr)

15:12 – Aj napriek pozastaveným operačným výkonom vyzývajú zdravotníci z Nemocnice Košice–Šaca darcov krvi o pomoc. „Krv potrebujú onkologickí pacienti, ale aj pacienti s úrazmi a tehotné ženy po komplikovanom pôrode,“ informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel, ktorej členom je i nemocničné zariadenie v košickej Šaci. (tasr)

15:07 – Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že s dlhšou dobou nosenia sa účinnosť tvárového rúška znižuje, preto je dôležité pravidelne ho prať v práčke na minimálne 60 °C. Môžete ho aj vyvariť vo vriacej vode po dobu 5 minút, alebo ak ho nestíhate sterilizovať inak, rúško vyžehlite.

14:59 – Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina uviedla do prevádzky pandemický pavilón, v ktorom sú hospitalizovaní prví dvaja pacienti s podozrením na ochorenie COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.
„Momentálne slúži pavilón na príjem pacientov, ktorých zdravotný stav vyžaduje hospitalizáciu a ktorí sú už zároveň pri príjme určení ako podozriví na nový koronavírus. Je ich preto potrebné okamžite izolovať a starostlivosť i liečbu im poskytnúť za prísne karanténnych podmienok,“ priblížil medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bízik s tým, že tu zároveň prebieha aj test na COVID-19. (tasr) 

14:52Vzdelávaj sa alebo tancuj s online programom Novej Cvernovky. Dramaturgický tím počas obdobia izolácie usilovne pripravuje online program v podobe hudobných parties, diskusií, prednášok, či videí z komunitného života.
 

Odporúčané
Vzdelávaj sa alebo tancuj s online programom Novej Cvernovky Vzdelávaj sa alebo tancuj s online programom Novej Cvernovky 9. apríla 2020, 14:18

14:43 – Knižnice sa aj počas opatrení proti novému koronavírusu snažia poskytovať služby svojim čitateľom. V týchto dňoch ponúkajú rôzne virtuálne služby i elektronické knihy.
Knižnica na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) ponúka študentom a vedcom viaceré elektronické služby. Využívať môžu napríklad digitálnu knižnicu či virtuálnu študovňu.  (tasr)

14:38 – Poslanec Národnej rady SR Richard Raši tvrdí, že premiér Igor Matovič by mal byť trestne stíhaný za ohrozenie zdravia občanov pre neskoré vyhlásenie karantény osád pri Krompachoch.

14:25 –  Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice momentálne majú jedného hospitalizovaného pozitívneho pacienta s ochorením COVID-19, jeho stav je dobrý. Na ambulancii tejto kliniky včera vyšetrili a vzorky odobrali spolu 5 pacientom. (aktuality)

 

14:17 – Doteraz jediný pozitívne testovaný odsúdený väzeň sa podrobil opakovanému testovaniu na nový koronavírus, ktoré potvrdilo, že odsúdený je už úspešne vyliečený z ochorenia COVID-19. Uviedla hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.
Ochorenie COVID-19 u odsúdeného z bratislavského ústavu potvrdil ZVJS 23. marca. Väzeň bol po pozitívnom teste eskortovaný do väzenskej nemocnice v Trenčíne. (tasr)

14:08 – Vodičovi z okolia Prešova sa nechcelo čakať v kolóne. Autá obehol cez pole pri ceste.

13:55 – Richard Sulík opäť potvrdil, že si vie predstaviť, že by sa od utorka otvorili predajne, ktoré nie sú v obchodných centrách. Malo by sa to týkať všetkých prevádzok okrem reštaurácií, vinárni, barov, kaviarní a podobne. „Mali by sme pokračovať v uvoľňovaní reštrikcií. Nemá zmysel podriadiť všetko tomu, aby bol počet nakazených čo najnižší,“ špecifikoval. 

13:47 – Okolo 6000 ľudí v piatich rómskych lokalitách na Spiši je v karanténe, pre TASR to potvrdili primátorka Krompách a starostovia obcí Žehra a Bystrany v okrese Spišská Nová Ves. Podľa ich slov sú zatiaľ disciplinovaní. Osady stráži polícia.


Ako uviedla primátorka Iveta Rušinová, v Krompachoch od polnoci uzatvorili ulice Družstevná, Hornádska a časť Starej Maše, kde žije spolu zhruba 1900 až 2000 ľudí. „Zabezpečujeme pre nich zásobovanie pitnou vodou, potravinami a teraz riešime zdravotnú službu. Všetko je v pohybe. Chceme, aby boli zabezpečené základné životné potreby pre ľudí, ktorí sú v karanténe, a aby bolo zabezpečené zdravie ostatných obyvateľov v rámci mesta Krompachy,“ povedala. (tasr)

13:42 – Minister financií Heger potvrdil, že vláda pracuje aj na ďalších opatreniach pre podnikateľov, aktuálne rezorty analyzujú situáciu, aby prišli na to, ktoré príjmové skupiny ešte cez sito pomoci prepadajú. 

13:40 –  Do dnešného dňa zaregistrovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí 6305 žiadostí o finančnú pomoc. „Nie je tam termín dokedy to musia stihnúť. Nárok na pomoc nekončí tým, že sa treba do konkrétneho dátumu nahlásiť,“ hovorí minister práce Milan Krajniak.

13:33 – Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) upraví počas veľkonočných sviatkov cestovné poriadky jednotlivých liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD). V období od 10. do 13. apríla bude prešovská MHD premávať v špeciálnom režime na základe opatrení prijatých Ústredným krízovým štábom SR. Informovala o tom prešovská radnica na svojej internetovej stránke. (tasr)

13:25 – Počet chorých na akútne respiračné ochorenia na Slovensku v 15. kalendárnom týždni tohto roka klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 32,2 percenta. (tasr)

13:15 – Možnosť objednať si telefonicky nákup sa v čase pandémie COVID-19 u seniorov a odkázaných v Trnave ujala. Túto službu ponúka mestská samospráva, rehoľa františkánov i skupina fanúšikov Spartaka už od polovice marca. Všetky možnosti osamelo žijúci, ľudia so zdravotným znevýhodnením i ďalší, ktorým nemá kto iný nakúpiť, využívajú. (tasr) 

13:00 – Prezident policajného zboru Milan Lučanský: „Stretol som sa dnes s krajskými riaditeľmi Policajného zboru na východnom Slovensku. Dohodli sme sa na prerozdelení síl a prostriedkov, aby sme mali situáciu pod kontrolou. Ľudia z osád sú pochopiteľne vyplašení, pretože nevedia, čo ich čaká. Snažil som sa im osobne situáciu vysvetliť a zabezpečiť, aby mali napríklad lieky.”

12:55 – Suma 120-tisíc eur pre občiansku iniciatívu Kto pomôže Slovensku a 20-tisíc eur pre mesto Sereď sú súčasťou polmiliónovej podpory spoločnosti Amazon so sídlom v Seredi pre postihnutých krízou ochorenia COVID-19. Zvyšných 350-tisíc eur pre Slovenský Červený kríž odovzdala spoločnosť už koncom marca. Informovala o tom vo štvrtok Blanka Fijołek, PR manažérka spoločnosti v regióne centrálnej a východnej Európy. (tasr)

12:52 –  V stredu pribudli štyri osoby vo vekovej kategórii nad 65 rokov. Celkovo je na Slovensku v tejto vekovej kategórii pozitívnych 53 osôb, najviac v okrese Bratislava - 9 mužov a 10 žien.

12:46Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo, odkiaľ pochádza 19 nových nakazených Slovákov:

Muž, 40 rokov, okres Zlaté Moravce
Muž, 37 rokov, okres Prievidza
Žena, 31 rokov, okres Košice
Muž, 49 rokov, okres Martin
Muž, 88 rokov, okres Martin
Muž, 38 rokov, okres Nové Zámky
Muž, 22 rokov, okres Košice
Muž, 57 rokov, okres Trnava
Žena, 25 rokov, okres Malacky
Muž, 18 rokov, okres Trenčín
Muž, 60 rokov, okres Dunajská Streda
Muž, 66 rokov, okres Trnava
Žena, 59 rokov, okres Bratislava
Žena, 64 rokov, okres Dunajská Streda
Muž, 17 rokov, okres Košice, v karanténnom stredisku
Žena, 65 rokov, okres Martin
Žena, 32 rokov, okres Bratislava
Muž, 67 rokov, okres Košice
Žena, 75 rokov, okres Košice - okolie

12:40 – Koronavírus mal v Severnej Kórei zabiť skoro 200 vojakov, presný počet nakazených ale nepoznáme. Prečítaj si rozhovor.

Pre ťažko dostupné informácie zo Severnej Kórey sme kontaktovali českú koreanistku Ninu Špitálníkovú, ktorá v diktátorskom režime strávila dva študijné pobyty a o svojich skúsenostiach napísala knihu Mezi dvěma Kimy (diktátor Kim Čong-il a Kim Čong-un).

Odporúčané
Koronavírus mal v Severnej Kórei zabiť skoro 200 vojakov, presný počet nakazených ale nepoznáme (Rozhovor) Koronavírus mal v Severnej Kórei zabiť skoro 200 vojakov, presný počet nakazených ale nepoznáme (Rozhovor) 9. apríla 2020, 12:30

12:34 – Igor Matovič v rádiu Expres potvrdil, že budúci týždeň vláda nebude opatrenia uvoľnovať a otvárať ďalšie obchody. Podľa premiéra by to bolo extrémne nezodpovedné.

12:28 – Možnosť zakúpiť si ochranné rúška prostredníctvom automatu majú aj obyvatelia Novej Bane. Tamojšia samospráva pripravila toto riešenie v spolupráci so súkromnou farmou, ktorá pri miestnom nákupnom centre prevádzkuje mliekomat.


Primátor Novej Bane Branislav Jaďuď priblížil, že obyvatelia si tu môžu zakúpiť dvojvrstvové bavlnené rúška, ktoré sú zabalené v plastových obaloch. Toto riešenie bolo nutné vzhľadom na to, že automat je prispôsobený na litrové fľaše. Aj ich kapacita je vzhľadom na rozmery automatu obmedzená, zmestí sa sem maximálne 50 kusov. (tasr)

12:25 – 157 Slovákov je v súčasnosti hospitalizovaných. Na umelej ventilácii je 5 ľudí a dvaja na JIS.

12:10 – Na Slovensku je 19 nových prípadov nákazy koronavírusom. 1671 vzoriek bolo negatívnych, potvrdil to minister zdravotníctva Krajčí. 

12:09 – Mesto Turčianske Teplice zabezpečilo pred Veľkou nocou dezinfekciu všetkých najnavštevovanejších verejných miest. S prácami bude podľa potreby pokračovať. Informovala o tom vo štvrtok radnica na stránke mesta. (tasr)

12:05 – Zápis do prvého ročníka základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Partizánske sa uskutoční výhradne elektronickou formou. Samospráva opatrením reaguje na šírenie pandémie nového koronavírusu, informoval primátor Jozef Božik. (tasr) 

11:49 – Igor Matovič na Facebooku oznámil, že sa koronavírusom nakazil policajt, ktorý pomáhal pri eskortovaní možných nakazených z Tirolska. V karanténe je teraz ďaľších 23 policajtov. „Sedím na vláde a keď minister vnútra vedľa mňa povie, že sa nám nakazil policajt, ktorý eskortoval prišelcov z Tirolska, z ktorých bolo 70 pozitívnych ... a teraz máme 23 jeho kolegov v karanténe ... prebehne mi mráz po chrbte, zježia sa mi chlpy na stehnách a akosi sa mi mimovoľne zahmlí optika,“ píše Matovič.

11:45 – Všetci 11-ti nakazení v Grónsku sa vyliečili. Ide o jedinú krajinu bez aktívnych prípadov Covid-19.

Ako informuje portál The Inquisitr, všetky doposiaľ potvrdené prípady v Grónsku pochádzali z hlavného mesta Nuuk a okamžite ich umiestnenili do karantény. Všetci jedenásti však chorobu úspešne prekonali.

11:35 – Niektorí slovenskí barberi tajne strihajú zákazníkov aj napriek zákazu. Ako sa holičstvá vyrovnávajú s korona krízou?

Odporúčané
Niektorí slovenskí barberi tajne strihajú zákazníkov aj napriek zákazu. Ako sa holičstvá vyrovnávajú s korona krízou? Niektorí slovenskí barberi tajne strihajú zákazníkov aj napriek zákazu. Ako sa holičstvá vyrovnávajú s korona krízou? 7. apríla 2020, 11:04

11:23 – V osadách na Spiši je v karanténe vyše päťtisíc ľudí. Polícia a vojaci uzavreli osady, z ktorých by sa mohol koronavírus šíriť nekontrolovane. (tvnoviny)

KORONA NAŽIVO: Slovensko zaznamenalo smutný rekord v počte nakazených, do premiéra Matoviča sa pustili partneri
Zdroj: TV NOVINY

11:13 – Najviac zasiahnutou oblasťou koronavírusom je už okres Spišská Nová Ves, kde je najvyšší počet potvrdených prípadov v prepočte na obyvateľov. Zmena nastala po údajoch o pozitívnych v rómskych osadách. (denník N) 

11:02Zdravotníci z Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach využívajú pri liečení pacientov podozrivých na nový koronavírus takzvané plynové masky. Staršími maskami CM-4 z miestneho CO skladu sanujú nedostatok ochranných pomôcok.


Takzvané plynové masky, ktoré sú z miestneho CO skladu, nemocnica uvoľnila na návrh krízového štábu Okresného úradu v Prievidzi, s ktorým úzko spolupracuje.

„Problém s nedostatkom ochranných pomôcok pre zdravotníckych pracovníkov, najmä s respirátormi FFP-2, FFP-3, je celoslovenský a celosvetový. Našli sme si preto krajné riešenie, ako zamedziť nákaze našich zdravotníckych zamestnancov, ktorí prichádzajú do bezprostredného, priameho styku s pacientmi vysoko suspektnými alebo potvrdenými na COVID-19,“ povedal vo štvrtok námestník liečebno-preventívnej starostlivosti NsP Prievidza Milan Henčel. (tasr) 

11:00 – RTVS vo štvrtok večer o 19:50 prinesie mimoriadne vystúpenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej. 

10:49 – V Maďarsku zomrelo ďalších 8 ľudí s ochorením COVID-19, dohromady ich je 66. V Česku dnes oznámili ďalších 5 obetí, celkovo ich majú 104. (worldometers)

10:41 – Matovič tvrdí, že za uzavretie osád môže Pellegriniho vláda. Nechce povedať, koľko Rómov je nakazených.

Dôvodom, prečo odmietol počet nakazených povedať, malo byť: „aby sa nepodnecovali vášne“. Ako však zistil Korzár, podľa výsledkoch testov bolo v Žehre 15 nových prípadov, v Bystranoch 9 a v Krompachoch 7.

Odporúčané
Matovič tvrdí, že za uzavretie osád môže Pellegriniho vláda. Nechce povedať, koľko Rómov je nakazených Matovič tvrdí, že za uzavretie osád môže Pellegriniho vláda. Nechce povedať, koľko Rómov je nakazených 9. apríla 2020, 10:25

10:28 – Mesto Bratislava pokračuje pre pandémiu nového koronavírusu v dezinfekcii verejných priestorov. Dezinfikujú sa chodníky pred vstupom do nemocníc a domov seniorov, frekventované prestupné uzly a podchody či nástupné plochy najfrekventovanejších zastávok MHD. (tasr)

10:17 – Pre siedmakov, ôsmakov, deviatakov a aj pre stredoškolákov, ktorí sa v tomto období pre výskyt nového koronavírusu vzdelávajú online, pripravil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) ponuku elektronických testov. Zameriavajú sa na rôzne typy gramotností – čitateľskú, matematickú, prírodovednú, finančnú či štatistickú. Informuje o tom rezort školstva na svojej webovej stránke. (tasr)

10:08 – Pozrel som si komédiu, parádne som sa zasmial a povedal som si: som mladý, to dám, hovorí prvý vyliečený východniar Matúš Štofko. Prečítaj si rozhovor. 

Odporúčané
Pozrel som si komédiu, parádne som sa zasmial a povedal som si: som mladý, to dám, hovorí prvý vyliečený východniar Matúš Štofko Pozrel som si komédiu, parádne som sa zasmial a povedal som si: som mladý, to dám, hovorí prvý vyliečený východniar Matúš Štofko 9. apríla 2020, 9:06

10:00 – Zatiaľ stále nie je jasné, kedy sa dnes dozvieme počty nových nakazených Slovákov. Igor Matovič nemá naplánovanú žiadnu tlačovú konferenciu, Slovensko je tak naďalej výnimočné v tom, že výsledky oznamuje chaoticky. 

9:50 – Doručovacie služby v Číne začali zobrazovať v aplikácii okrem polohy zobrazovať aj aktuálnu telesnú teplotu kuriéra.
 

KORONA NAŽIVO: Slovensko zaznamenalo smutný rekord v počte nakazených, do premiéra Matoviča sa pustili partneri

9:45 –  Počas veľkonočných sviatkov dôjde v košickej mestskej hromadnej doprave k ďalším obmedzeniam. Od piatka do pondelka vrátane bude premávať 7,5 hodiny denne, jej prevádzka sa skončí o 20:00 . Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke. (tasr)

9:36 –  V Rusku už spravili viac ako milión testov na koronavírus. Podľa Federálnej služby zostáva pod lekárskym dohľadom v Rusku pre podozrenie z koronavírusu 171 000 ľudí. (aktuality)

9:19 – Igor Matovič venoval svoj ranný status kritike tých, ktorí hovorili, že Slovensko sa už néma v súvislosti s pandémou čoho báť. „Oheň v osadách horí a našou akútnou úlohou je minimalizovať škody, ktoré napácha. Len a len preto sme museli pristúpiť k okamžitej karantenizácii 5 osád a budem rád, ak pochopíte nevyhnutnosť tohoto rozhodnutia,“ napísal. 

9:13 – Mobilné odberové miesto pre testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 začalo vo štvrtok fungovať pred nemocnicou v Galante. Zdravotníci budú každý deň od 8. do 14. hodiny realizovať výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, a tiež samoplatcom. Testovanie bude v približne päťminútových intervaloch, informovala o tom komunikačná špecialistka spoločností ProCare a Svet zdravia Jana Fedáková.


Samoplatcovia sa musia objednať na testovanie vopred cez stránku www.lab.online. „Denné kapacity sú obmedzené a prioritou je testovanie pre ÚVZ,“ uviedla Fedáková.

9:05 – Najzasiahnutejším stále zostáva Taliansko s počtom 17 669 obetí. Najviac postihnutým štátom v USA je New York, v ktorom na nový koronavírus umrelo už 4 571 ľudí. Celkovo však bolo v Spojených štátoch z choroby vyliečených už takmer 24-tisíc osôb.

KORONA NAŽIVO: Slovensko zaznamenalo smutný rekord v počte nakazených, do premiéra Matoviča sa pustili partneri

8:51 – Nevyužité potraviny z materských škôl v pôsobnosti mesta Dolný Kubín poputujú seniorom do zariadení opatrovateľskej služby, rodinám s maloletými deťmi i do zariadení dočasného bývania. Radnica sa rozhodla potraviny darovať vzhľadom na celoštátne zatvorenie všetkých škôl v súvislosti so šírením nového koronavírusu v krajine.


„Potravinám, ktoré sme mali naskladnené a nebolo možné ich vrátiť dodávateľovi, sme skontrolovali záručné doby. Tie, ktoré by exspirovali do konca mesiaca máj, sme sa rozhodli darovať. V týchto dňoch si všetci ešte viac uvedomujeme cenu potravín a bolo pre nás nemysliteľné, aby naskladnené jedlo v našich školských kuchyniach skončilo ako odpad,“ povedal primátor mesta Ján Prílepok. (tasr)

8:40 – Česká snemovňa schválila zákon, ktorým chce chrániť ľudí, ktorí nie sú aktuálne schopní platiť nájom kvôli poklesu príjmov pre epidémiu. Dlh za nájom však budú musieť splatiť do konca tohto roka. (aktuálně.cz)

8:32 –  Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny. K domácemu vyučovaniu sa vrátia v stredu 15. apríla. (tasr)

8:23 – Matúš Vallo: Aj vďaka našej disciplíne sme si kúpili čas, nie sme ako Taliani. Vypočuj si náš rozhovor s primátorom Bratislavy vo forme podcastu. 

V podcaste sa dozvieš: 
  • Či sa budú mať Bratislavčania kde baviť, kým neskončí koronavírusová kríza
  • Aké sú teraz v Bratislave možnosti športových aktivít
  • Ako dopadnú letné terasy a festivaly

8:15 – Rýchlostná cesta medzi B. Bystricou a Zvolenom bola pred ôsmou hodinou úplne prejazdná. Policajti námatkovo zastavia občas jedno auto, ostatné nechávajú prejsť z okresu do okresu. Podľa údajov Google nie sú väčšie kolóny ani v okolí Bratislavy. (denník N)

8:12 – Podľa údajov Ministerstva zdravotníctva SR, ktorými disponuje na základe hlásení z nemocníc, je na Slovensku spolu 16 vyliečených ľudí z ochorenia COVID-19. Včera pribudli traja ľudia.

8:02 – Banskobystrický samosprávny kraj vybavil testovacie centrá, ktoré majú prispieť k väčšiemu počtu odobratých a otestovaných vzoriek u ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19, ochrannými prostriedkami. Od štvrtka budú fungovať už na štyroch miestach v kraji.

Po Banskej Bystrici, kde s testovaním v odberovom stane pred Regionálnym úradom verejného zdravotníctva začali ešte uplynulý týždeň, sa v priebehu tohto týždňa rozšírili testovacie centrá na prítomnosť nového koronavírusu do areálov troch nemocníc. Od pondelka tak testujú v areáli nemocnice v Žiari nad Hronom, v utorok sa pridala nemocnica vo Zvolene a od štvrtka testujú aj v nemocnici v Rimavskej Sobote. (tasr)

7:55 – Česku je do stredy 5312 prípadov nákazy COVID-19, včera pribudlo ďalších 295 prípadov. Celkový počet vyliečených je 233, ochoreniu podľahlo 99 ľudí. Aj keď v Česku počet nových nakazených neklesá, zvyšuje sa počet testov, a tak a percentuálne vyjadrenie klesajúcu tendenciu. 

7:48 – Slovák išiel peši kúpiť zemiaky do Maďarska, teraz musí ísť na 14 dní do povinnej karantény. Manželka bude rada, hovorí.

Dôchodca si myslel, že keď sme v Európskej únii, pohybovať sa môže voľne a odporúčaný čas nákupu v dopoludňajších hodinách pre neho platí v akomkoľvek členskom štáte.

Odporúčané
Slovák išiel peši kúpiť zemiaky do Maďarska, teraz musí ísť na 14 dní do povinnej karantény. Manželka bude rada, hovorí Slovák išiel peši kúpiť zemiaky do Maďarska, teraz musí ísť na 14 dní do povinnej karantény. Manželka bude rada, hovorí 8. apríla 2020, 22:15

7:45 – V Spojených štátoch pribudlo za posledný deň 1973 obetí, celkový počet sa blíži k 15-tisíc. V USA už zomrel oviac ľudí, ako v Španielsku, rekordné Taliansko má ešte mierny náskok s celkovým počtom  17 669 obetí. (worldometers)

7:37 – V Číne za uplynulých 24 hodín pribudlo 63 nových prípadov nákazy, len dvaja ľudia sa nakazili v rámci krajiny, zvyšných 61 malo cestovateľskú anamnézu. Ide o najvyšší nárast za posledné dva týždne. Celkovo je v krajine oficiálne známych 82-tisíc prípadov koronavírusu. (worldometers)

7:31Igor Matovič v noci pridal na Facebook status, v ktorom opäť pripomenul, že za situáciu v rómskych osadách môže bývalá vláda. 

„Veľmi ma mrzí, že táto ťažká situácia nemusela vôbec nastať, ak by Pellegrini so Sakovou nerozhodli, že Rómovia z osád vracajúci sa vlastným autom nemusia ísť do povinnej štátnej karantény, kde by boli aj testovaní.

Pustili ich domov do osád ... a takto sme dopadli ... a dopady sa ešte len dozvieme. Mimochodom, väčšina pozitívnych prišla do osád od 5. do 20. marca, tj za predošlej vlády,“ napísal premiér Igor Matovič a pridal aj fotografiu z vrtuľníka, keď sa spoločne s ministrom obrany Jaroslavom Naďom presúvali naspäť do Bratislavy. 

 

7:25 – Festival Pohoda s najväčšou pravdepodobnosťou v roku 2020 nebude, potvrdil hlavný organizátor.

Zatiaľ si organizátori Pohody určili termín 15. apríl. kedy by sa mali definitívne rozhodnúť. Tento termín vidí Michal Kaščák ako kľúčový pre všetkých svojich kolegov z festivalovej scény v Európe. Postup sa snažia všetky veľké udalosti pod holým nebom koordinovať. 

Odporúčané
Festival Pohoda s najväčšou pravdepodobnosťou v roku 2020 nebude, potvrdil hlavný organizátor Festival Pohoda s najväčšou pravdepodobnosťou v roku 2020 nebude, potvrdil hlavný organizátor 8. apríla 2020, 14:16

7:20 – Slovensko uzavrie niektoré rómske osady, v ktorých sa vyskytuje koronavírus. Na Spiši je v súčasnosti už päť lokalít, kde sú pozitívne testovaní ľudia v osadách, povedal Igor Matovič po stretnutí so starostami. Patria medzi nich aj obce Žehra či Bystrany.

Igor Matovič na nočnej tlačovej konferencii nechcel špecifikovať, koľko ďalších ľudí v osadách bolo pozitívne testovaných. „Zhodli sme sa na tom, že nechceme rozpútavať vášne. Kým sa pán hlavný nerozhodne inak, ostane to pod pokrievkou,“ povedal predseda vlády.

7:15 – Vypočuj si denný mimoriadny podcast, kde sa dozvieš všetko dôležité, čo sa stalo doma aj v zahraničí v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Nechýbajú ani pozitívne správy a novinky z regiónov Slovenska. 

7:13 – Taliansko venovalo Číne ochranné pomôcky zadarmo. Teraz, keď ich potrebuje, si ich od nej muselo kúpiť späť. 

Taliansko sa rozhodlo Číne pomôcť nezištne. Poslali tam veľké množstvo ochranných pomôcok.. Koronavírus ešte nebol pandémiou a talianskej vláde sa asi ani nesnívalo o tom, že by sa časom stali obeťou extrémne rozšírenej nákazy, predovšetkým na severe krajiny.

Čína podľa New York Post predala už 4 miliardy ochranných rúšok a množstvo ďalších ochranných pomôcok. Medzi inými aj Taliansku.

Odporúčané
Taliansko venovalo Číne ochranné pomôcky zadarmo. Teraz, keď ich potrebuje, si ich od nej muselo kúpiť späť Taliansko venovalo Číne ochranné pomôcky zadarmo. Teraz, keď ich potrebuje, si ich od nej muselo kúpiť späť 8. apríla 2020, 15:43

7:00 – Za utorok na Slovensku pribudlo 101 pozitívnych testov. Je to zatiaľ najväčší nárast nakazených za deň na Slovensku. Celkovo otestovali v utorok 2042 ľudí. 

Najväčší problém bude pravdepodobne v rómskych osadách. Len v piatich sa potvrdilo už 31 nakazených s Covidom-19. Hygienikov a vojenských lekárov teraz čaká ďalších viac ako 1400 osád.

Späť
Zdieľať
Diskusia