Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2020, 14:01
Čas čítania 9:17
Antonín Havlík

Cez 8-hodinový výsluch sme sa nemohli ani napiť. Zažil som peklo a som rád, že som preč, hovorí Čech, ktorý uviazol v Ugande

Cez 8-hodinový výsluch sme sa nemohli ani napiť. Zažil som peklo a som rád, že som preč, hovorí Čech, ktorý uviazol v Ugande
Zdroj: Marek Jelínek
REFRESHER AFRIKA ČESKO
Uložiť Uložené

Rozhovor s českým cestovateľom Marekom Jelínkom, ktorý je pre koronavírus doslova uväznený v Ugande.

„V noci prichádza armáda, ktorá oznamuje, že ráno môžeme opustiť brány oploteného priestranstva, ktoré slúži pre ľudí, čo sú v karanténe. (...) To, čo som videl za posledné štyri dni, je absolútny strach. Naviedlo ma to k myšlienke, prečo to tak vôbec je? Že dochádza k polarizácii spoločnosti? Že sú ľudia na seba zlí,“ zamýšľa sa na svojom Facebooku Marek Jelínek – cestovateľ a dokumentarista, ktorý po Afrike jazdil na kolobežke a zaznamenával tamojší pohľad na svet.

Už dva týždne je však uväznený pre koronavírus v Ugande. Vzdušný priestor tam uzavreli, miestni dedinčania po Marekovi kričali „koronavírus“ a vyháňali ho, dvakrát na neho dokonca zavolali políciu. Odcestovať domov zatiaľ nemôže a v tejto chvíli ani nevie, kedy to bude možné. Zavolali sme mu, aby nám porozprával o svojich zážitkoch. 

Marek se nemůže dostat z Ugandy: Lidé nás vyháněli, křičeli „koronavirus“, nevíme, kdy se vrátíme do Česka (Rozhovor)
Zdroj: Marek Jelínek


Ako prežívaš posledné dni?

Je to náročné. Tri mesiace jazdíš na kolobežke a zrazu si zatvorený v baráku. Mesto úplne stíchlo. Z tej situácie sme trochu rozladení, ale veríme, že bude lepšie.


Momentálne si v Ugande. Kde tam bývaš?

Teraz to bude druhý týždeň, čo sme v Ugande. Bývame v Kampale. Mali sme na výber, či budeme v kempe pri letisku v Entebbe, alebo niekde v hoteli. Nemáme toľko peňazí, aby sme si platili drahé hotely, naše cestovanie na tom nie je založené.

Zrazu sa mi však ozval Jakub cez Facebook a odviezol nás k sebe do Kampaly, do peknej štvrte. Hoci sme tu mali byť jednu noc, nakoniec sa nám to predĺžilo, pretože v krajine je zakázaná doprava a môže sa chodiť len pešo. Môže sa tu jazdiť na bicykloch do 19:00.


Asi stále nevieš, kedy budete môcť odcestovať do Českej republiky...

Kým dohodneme let, bude to ešte nejaký čas trvať. Som v kontakte s veľvyslanectvom a každý deň riešime, kedy a či to naozaj bude možné. Človek musí trochu tlačiť. Teraz to vyzerá, že to klapne so spoločnosťou KLM, ktorá má na starosť repatriačný let. Bohužiaľ, letenky budú stáť 1 500 eur. Pritom normálna letenka z Entebbe stojí okolo 400 eur. Celkom to nabúra náš rozpočet, pretože do Česka prídeme s absolútnou nulou.

Než sme sa vydali na túto cestu, dali sme výpoveď z bytu, všetky peniaze, čo sme mali, sme dali do techniky ... a potom človek príde do Česka, kde sú rovnaké opatrenia a ešte do toho bude musieť zháňať bývanie. Nejako to dopadne.

Ráno sa prebudíme, zrazu sa pozriem na mobil a tam bolo, že prezident akurát uzavrel ugandské hranice. Bolo jasné, že späť sa už nedostaneme.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 82892 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako narastajúci strach z pandémie koronavírusu zmenil správanie ľudí v Ugande
  • Aké má Marek šance dostať sa domov a kto mu s tým pomáha
  • Ako musel prejsť osemhodinovým výsluchom a karanténou
  • Aké opatrenia prijala Uganda pre koronavírus
  • Ako v uliciach Ugandy prebiehalo rabovanie a streľba
  • Aký názor si Marek urobil na Afričanov v jednotlivých krajinách
Domov
Zdieľať
Diskusia