Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2020, 15:23
Čas čítania 1:23
Tina Hamarova

Igor Matovič potvrdil rozdelenie ministerstiev.Vznikne nový úrad pre čerpanie eurofonov

Igor Matovič potvrdil rozdelenie ministerstiev.Vznikne nový úrad pre čerpanie eurofonov
Zdroj: TASR/ Michal Svítok
NEWS BORIS KOLLÁR IGOR MATOVIČ RICHARD SULÍK VERONIKA REMIŠOVÁ ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Igor Matovič, Boris Kollár, Richard Sulík a Veronika Remišová rokovali o novej vláde s prezidentkou asi dve hodiny.

Budúci premiér a líder strany OĽaNO Igor Matovič potvrdil v sobotu rozdelenie ministerských mandátov medzi štyri koaličné strany v pomere:

  • 8 rezortov pôjde OĽaNO (premiérsky úrad, vnútro, financie, obrana, zdravotníctvo, kultúra, pôdohospodárstvo, životné prostredie),
  • tri úrady dostane Sme rodina Borisa Kollára (vicepremiérsky úrad, práca, doprava),
  • tri pôjdu aj strane SaS Richarda Sulíka (hospodárstvo a zároveň vicepremiérsky úrad pre ekonomiku, školstvo, zahraničie) 
  • dve pripadnú na stranu Za ľudí Andreja Kisku (spravodlivosť, regionálny rozvoj a investície)

Igor Matovič potvrdil rozdelenie ministerstiev.Vznikne nový úrad pre čerpanie eurofonov
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Nové ministerstvo

Práve ministerstvo pre regionálny rozvoj a investície je nový úrad. Spája súčasnú agendu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, ktorú zastával Richar Raši (Smer-SD) a časť povinností z ministerstva pôdohospodárstva. 

„Postupne sa pod toto ministerstvo združia organizácie pre všetky eurofondy. Definitívne chceme upratať čerpanie eurofondov, aby tu nerozhodovala nejaká protekcia, aby sme to čo najviac zjednodušili po byrokratickej stránke,“ povedal po rokovaní s prezidentkou Igor Matovič.

Odporúčané
Koronavírus už zasiahol aj do rokovaní vlády. Nová štvrkoalícia prišla za prezidentkou Zuzanou Čaputovou v rúškach Koronavírus už zasiahol aj do rokovaní vlády. Nová štvrkoalícia prišla za prezidentkou Zuzanou Čaputovou v rúškach 14. marca 2020, 12:21

Tajné mená

Na otázky novinárov, kto presne bude sedieť na ministerských stoličkách zatiaľ odpovedať nechcel. „My sme povedali mená prezidentke, aby sa s nimi zoznámila. Niektorí, ktorí budú vo vláde, sme boli prítomní aj na tomto stretnutí, ale sú tam aj ľudia, ktorí sú noví. Chceme, aby mala pani prezidentka dosť času ich spoznať. Nebudeme rozoberať žiadne konkrétne mená, potom to oznámime verejnosti," dodal Matovič.

Novinári už majú svoje tipy na jednotlivé ministerské posty, budúci premiér však povedal, že nie všetky sú správne. Jediné, čo potvrdil je Richard Sulík ako minister hospodárstva a Boris Kollár, ktorý by ako nominant na predsedu Národnej rady mal prebrať kreslo po Andrejovi Dankovi.

Igor Matovič potvrdil rozdelenie ministerstiev.Vznikne nový úrad pre čerpanie eurofonov
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Rúškové odkazy

Počas tlačovky mali opäť všetci lídri okrem Richarda Sulíka na tvári rúška. Matovič však potvrdil, že počas rokovania s prezidentkou si poslušne rúško nasadil aj líder SaS. Veronika Remišová zo Za ľudí, ktorá na rokovaniach zastupuje svojho predsedu Andreja Kisku, prízvukovala, že na aktuálnu krízu so šíriacim sa koronavírusom sú pripravení. 

„My všetci štyria sme pripravení urobiť všetko, čo bude v našich silách, aby sme tejto kríze zabránili. Myslíme si, že dôležité sú tri veci, od nás aj od ľudí - súdržnosť, spolupatričnosť a disciplína. Aby sme každý rešpektovali pravidlá, čo tu platia a znížili riziko nákazy.“

Domov
Zdieľať
Diskusia