Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. februára 2020, 11:32
Čas čítania 0:37
Viktor Kniš

Slovenským internetom sa šíri falošný predvolebný prieskum, agentúra Focus podáva trestné oznámenie

NEWS
Uložiť Uložené

Podobne ako Kiskove videá, aj tento dokument odoslal anonym z emailovej adresy, ktorá obsahuje slovo „alien.“

Agentúra Focus, ktorá sa špecializuje na prieskumy verejnej mienky na svojej facebookovej stránke informuje o falošnom volebnom prieskume. Ten sa šíri sociálnymi sieťami. Focus je členom Slovenskej asociácie výskumných agentúr a Európskej organizácie pre marketingový výskum a rešpektuje aktuálne 14-dňové moratórium, ktoré zakazuje zverejňovanie výsledkov prieskumov. 

Našiel sa však anonym, ktorý rozšíril vymyslené výsledky a použil pri tom kópiu grafiky, akú médiám posiela Focus. „Po internete koluje falošný predvolebný prieskum, ktorého grafika je kópiou našich štandardných tlačových správ, aby dodala dôveryhodnosť nepravdivým číslam,“ informuje agentúra.  Zámerne pri tom nezverejňuje falošné čísla. 

Odporúčané
Zuzana Čaputová: Je koho voliť, musíme sa vzdať ilúzie, že strany kopírujú náš mentálny a hodnotový svet Zuzana Čaputová: Je koho voliť, musíme sa vzdať ilúzie, že strany kopírujú náš mentálny a hodnotový svet 23. februára 2020, 9:25

Focus podáva aj trestné oznámenie: „Na neznámeho páchateľa podávame trestné oznámenie pre poškodzovanie dobrého mena našej agentúry,“ dodávajú administrátori stránky. 

Reportér Denníka N Miro Kren na svojom profile informuje, že falošný prieskum anonym odoslal z podobného emailu, z akého v predchádzajúcich dňoch prišli slovenským médiám videá Andreja Kisku o pozemkoch. „Súčet preferencií všetkých strán akosi nie je 100 percent a prišiel z adresy [email protected] (Kiskove videá zasa z adresy [email protected]),“ píše Kern. 

Domov
Zdieľať
Diskusia