Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2020, 6:55
Čas čítania 2:18
Tímea Krauszová

Tŕpneme, kedy kvôli novým technológiám prídeme o prácu. Roboty nás pritom nemusia nahradiť, môžu nám šéfovať

TECH PRÁCA
Uložiť Uložené

Automatizácia v práci môže mať úplne iné následky, než si myslíme.

Josh Dzieza spísal pre portál The Verge podrobnú analýzu „robotickej revolúcie“ a zmien, ktoré so sebou prináša automatizácia. Na rozdiel od tých bežných obáv sa však skôr zameriava na následky, ktoré najmä robotníci v továrňach pociťujú už dnes.

V skutočnosti by sme sa podľa neho nemali obávať toho, že nám nejaký robot vyfúkne prácu. Skôr by sme mali rátať s tým, že nám bude manažovať každú sekundu nášho dňa: a môže sa pokojne stať, že ak nebudeme za výkonom počítačov, robotov a softvérových programov stíhať, tak nás z práce rovno vyhodia.

Možno aj automaticky, ako sa to stalo v prípade ženy, ktorú Amazon vyhodil, pretože nesplnila pracovné kvóty. Mala o hodinu dlhšie voľno, pretože jej príbuzný zomrel, no softvér to vyhodnotil ako dostatočný dôvod na vyhadzov. Prácu jej firma opäť ponúkla až potom, čo jej kolegovia spísali petíciu.

Odporúčané
Kultový Golf GTI spoznávame v novom podaní. Nechýba ani GTD a plug-in hybrid GTE Kultový Golf GTI spoznávame v novom podaní. Nechýba ani GTD a plug-in hybrid GTE 27. februára 2020, 16:20

Žiadna apokalypsa, len postupné zrýchľovanie tempa a „optimalizovanie výkonu“

Automatizovaný manažment dnes už nie je ničím nevídaným. Dzieza opisuje príbehy viacerých pracovníkov v rôznych pobočkách Amazonu. Prácu pri páse monitoruje ich interný systém, ktorý posiela notifikácie manažérom v prípade, že niektorý pracovník nepodáva očakávaný výkon. S tými sa šéfovia osobne môžu porozprávať, dokonca v niektorých skladoch si viedli aj tabuľky, v ktorých „odmeňovali“ tých najrýchlejších – zľavovými poukážkami či firemným merchom.

Domov
Zdieľať
Diskusia