Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. januára 2020, 8:36
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Slovenské rekordy za rok 2019: Najväčšia slivková guľa či najvyššia sviečka

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slováci lámali rekordy, o ktorých si možno doteraz ani nevedel.

V našej malej krajine sme za uplynulý rok prelomili niekoľko zvláštnych a bizarných rekordov. Uhádneš, koľko váži najťažšia slivková guľa alebo aká dlhá bola najdlhšia štrúdľa v histórii? TASR priniesla prehľad tých najzaujímavejších rekordov, ktoré Slováci prelomili.

Najťažší, najdlhší, najväčší

Aj tak by sme mohli zhrnúť tieto bizarné rekordy. Pozrieme sa na tie najzaujímavejšie v chronologickom poradí. Na jar, 18. mája počas štrúdľového festivalu v obci Trhová Hradská sa podarilo vyťahať štrúdľu v dĺžke 51,61 metrov. Táto štrúdľa bola o takmer 8 metrov dlhšia ako rekord z prechádzajúceho roka.

Slovenské rekordy za rok 2019: Najväčšia slivková guľa či najvyššia sviečka
Zdroj: TASR - Edmund Örzsik

Len o pár mesiacov neskôr, 2. júla, v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline vyrobili najvyššiu sviečku na Slovensku. Meria viac ako hociktorý tvoj kamarát, ohromných 231,5 centimetrov. Sviečka dokáže sama stáť a aj horieť, váži viac ako desať kíl.

Slovenské rekordy za rok 2019: Najväčšia slivková guľa či najvyššia sviečka
Zdroj: FOTO pre TASR - Slovenské rekordy

21. septembra padol v Poltári rekord v príprave najväčšej slivkovej gule (teda gombovca) počas festivalu Gombofest. V priemere meral 35 centimetrov (o 5 centimetrov viac ako posledný rekord) a na jeho prípravu použili 2,5 kilogramu zemiakov, kilo múky a kilo masla, ako aj 5 vajíčok, soľ, lekvár a slivky. Dal by si si z nej?

Odporúčané
Najočakávanejšie slovenské projekty roku 2020: Thriller o slovenskej mafii či dráma o úteku Slovákov z koncentračného tábora Najočakávanejšie slovenské projekty roku 2020: Thriller o slovenskej mafii či dráma o úteku Slovákov z koncentračného tábora 31. decembra 2019, 13:10

Slovenská kniha rekordov hneď ponúka aj skvelé riešenie, ako kilá z vianočných sviatkov (alebo z tej obrovskej slivkovej gule) zhodíš. Inšpiráciou ti môže byť silák Milan Šuľan, ktorý potiahol 27. septembra naraz dva autobusy aj s vodičmi na vzdialenosť 23,8 metra. Celková hmotnosť, ktorú utiahol, bola 23 ton.

Nuž a na záver chuťovka. Na Svetový deň chleba (16. októbra) upiekli z chlebového cesta zamestnanci Penamu najväčší vianočný stromček. Stromček bol 188 centimetrov vysoký, 142 centimetrov široký a pracovalo na ňom štrnásť pekárov. Príprava vianočného chlebového stromčeka trvala 32 hodín.

Domov
Zdieľať
Diskusia