Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2019, 12:17
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš

Amazonský prales dosiahol bod, v ktorom začal ničiť sám seba

NEWS DAŽĎOVÉ PRALESY
Uložiť Uložené

Požiare sú pre dažďové pralesy existenčným problémom, opätovné zalesnenie ich však môže zachrániť.

Odlesňovanie a početné požiare aj tento rok zásadným spôsobom poškodili dažďové pralesy v Brazílii a podľa odborníkov dosiahli bod, kedy ničia samé seba.

Vedci tvrdia, že je nevyhnutné okamžite začať s intenzívnym zalesňovaním, inak zahynú nielen Amazonské pralesy, ale aj veľká časť planéty, ktorú zásobovali kyslíkom. Taktiež sú veľmi priamo spájané s globálnym kolobehom vody, ktorý môže byť postupne výrazne narušený. 

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

„Rok 2019 síce nebol najhorším pre odlesňovanie, bol však rokom, kedy rozmach požiarov a zničených lesov zaujal širokú verejnosť,“ píšu autori podľa editoriálu Science Advances. „Amazonský prales je na pokraji kolapsu funkcionality a my s ním,“ dodávajú.

Dôkazov, že pralesy prekročili očakávaný bod zvratu, je podľa vedcov už niekoľko, napríklad predlžovanie teplej a suchej sezóny, ktorú vnímame celosvetovo. Vedecké štúdie tiež ukazujú, že Amazonské pralesy sú čoraz menším zdrojom uhlíka a odlesňovanie veľmi priamo spájajú s globálnym otepľovaním.

Aby sme túto situáciu dali v budúcnosti do poriadku, vízia odborníkov je nasledovná: „Akékoľvek ďalšie odlesňovanie by sa malo vyrovnať trojnásobne väčším zalesnením, pričom detaily by mali jednotlivé krajiny doladiť na vnútroštátnej úrovni,“  konštatujú vedci. Malo by ísť o nariadenie pre každú krajinu, ktorá by si tak viackrát rozmyslela, či bezdôvodné odlesňovanie povolí. 

Odporúčané
Pre odlesňovanie hrozí, že sa v roku 2021 Amazonský prales dostane do „bodu zvratu“ a prestane produkovať dostatok dažďa Pre odlesňovanie hrozí, že sa v roku 2021 Amazonský prales dostane do „bodu zvratu“ a prestane produkovať dostatok dažďa 25. októbra 2019, 8:19
Domov
Zdieľať
Diskusia