Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2019, 22:12
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Najšportovejšie Porsche Macan má nový a silnejší motor. Variant GTS ponúka po novom až 380 koní

Najšportovejšie Porsche Macan má nový a silnejší motor. Variant GTS ponúka po novom až 380 koní
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://newsroom.porsche.com/en/2019/products/porsche-macan-gts-suv-sporty-19580.html" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">porsche.com</a>
TECH PORSCHE
Uložiť Uložené

Menšie z dvojice SUV od Porsche prichádza v tej najostrejšej verzii.

Porsche Macan viacerí označujú za jedno z najlepšie jazdiacich SUV na trhu, nemožno sa preto čudovať tomu, že za prvé 4 roky na trhu sa predalo viac ako 350-tisíc kusov. Minulý rok sme sa dočkali vskutku rozsiahlej modernizácie, ktorá upravila nielen exteriérový dizajn, techniku, ale najmä interiér.

Najzásadnejšou optickou zmenou boli zadné prepojené svetlomety, ktoré po novom zapadajú do najnovšieho dizajnového smerovania značky. Macan sa už v základe môže pýšiť full-LED technológiou, pričom v prednej časti ďalej došlo k zväčšeniu nasávacích otvorov. Odstupom času sme spoznali viaceré vyhotovenia, vrátane vrcholného variantu Turbo, teraz ale vstupuje na scénu najšportovejší variant – Macan GTS.

fsd
fsd Zdroj: newsroom.porsche.com

Jeho podstatou je zaradiť sa do hierarchie medzi verzie S a Turbo, a ani tu tomu nie je inak, i keď naďalej platí, že ide o najostrejšie ladenú verziu, ktorá ma v rámci portfólia najšportovejšie ambície.

Pod kapotou novinky sa nachádza nový, dvakrát preplňovaný agregát 2.9 V6 biturbo, v prípade novinky je však agregát citeľne výkonnejší. Vo výsledku sa tak dostávame na hodnotu až 280 kW / 380 koní, a to za prítomnosti krútiaceho momentu vo výške rovných 520 Nm.

Odporúčané
Suverénnejšie a podstatne modernejšie, to je nové GLA od Mercedesu Suverénnejšie a podstatne modernejšie, to je nové GLA od Mercedesu 11. decembra 2019, 20:46

Nárast sily sa, pochopiteľne, podpísal na jazdnej dynamike, pokiaľ ide o akceleráciu z pokoja, Macan GTS dosiahne rýchlosť 100 km/h už za 4,9 sekundy, pričom za prítomnosti paketu Sport Plus sa tento čas skráti na 4,7 sekundy. Maximálna rýchlosť je následne 261 km/h. O sprevodovanie a prenos sily na všetky štyri kolesa sa stará vylepšená dvojspojková prevodovka PDK.

Automobilka informuje o kombinovanej spotrebe na úrovni 9,6 l/100 kilometrov, ako ale sama uvádza, ide o výsledok v rámci metodiky NEDC, nie WLTP, ktorá má byť značne reálnejšia.

fsd
fsd Zdroj: newsroom.porsche.com

K verzii GTS štandardne dostaneš znížený podvozok o 15 milimetrov, špecifické 20" disky kolies (RS Spyder Design), decentne odlíšený optický paket doplnený o čierne detaily, zatmavené predné aj zadné full-LED svetlomety a štvoricu čiernych koncoviek výfuku. V interiéri dominujú športové sedadlá, hliník a v neposlednom rade početne zastúpená Alcantara.

Novinkou je funkcia Connect Plus, ktorá ťa prostredníctvom navigácie informuje o priechodnosti cestných komunikácii, respektíve vzniknutých obmedzeniach, a to v reálnom čase. Porsche predaj Macanu GTS spúšťa dnešným dňom, a to s cenovkou od približne 71-tisíc dolárov. Cena na slovenskom trhu zatiaľ špecifikovaná nebola, dodajme ale, že variant GTS spred modernizácie začínal u nás na čiastke od necelých 74-tisíc €.

Domov
Zdieľať
Diskusia