Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2019, 8:38
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Katres nebola jediná: Na Slovensku je veľa pacientov, ktorým poisťovne nepreplácajú liečbu, akoby už neboli spoločnosti užitoční

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Rakovina je zákerná choroba a jej liečba nie je ani jednoduchá, ani lacná. Čo však spraví chorý človek, keď mu oznámia, že jeho liečbu nepreplatia?

Katka mala 33 rokov a veľkú chuť žiť. O jej príbehu sme ťa informovali už v októbri. Vtedy narazila na problém. Jej liečba stála 75-tisíc eur ročne. To nie je suma, ktorú má priemerný Slovák len tak na svojom bankovom účte. Keď však jej lekár požiadal o preplatenie liečby poisťovňou, na prvýkrát ju zamietli. V tom čase sme kontaktovali aj jej poisťovňu (Všeobecná zdravotná poisťovňa) a zistili sme, že žiadosť od lekára bola neúplná. Po jej doplnení ju napokon schválili, Katka však počas uplynulého víkendu chorobe podľahla.

Odporúčané
33-ročnej Slovenke poisťovňa odmietla preplatiť liečbu. Nevzdáva sa, spustila verejnú zbierku, ktorá jej môže zachrániť život 33-ročnej Slovenke poisťovňa odmietla preplatiť liečbu. Nevzdáva sa, spustila verejnú zbierku, ktorá jej môže zachrániť život 9. októbra 2019, 9:41

Jej príbeh ale posmelil mnohých ďalších pacientov, aby prehovorili. Katka nie je jediná, ktorej liečbu preplatiť zamietli, niektorí pacienti dostávajú rázne nie aj opakovane. Liečbu si potom platia z vlastného vrecka. O ich príbehoch priniesla reportáž TV Markíza.

Inovatívne liečby stoja veľa peňazí

Je to v podstate pravidlo, všetko nové, všetko, čo má za sebou roky výskumu, stojí extrémne veľa peňazí. Ak navyše konkrétny liek nie je kategorizovaný (čiže sa nenachádza na zozname preplácaných liekov), lekár musí požiadať poisťovňu o jej preplatenie. Až keď to individuálne schvália, pacient dostane podporu, ktorú potrebuje.

Hovoríme pritom o tisícoch až desiatich tisícoch eur. Na tieto sa potom poskladá rodina a priatelia, predávajú sa domy a iné majetky, v prípade napríklad Katky čiastočne pomohla verejná zbierka na transparentný účet. Otázkou zostáva, či by sme sa my, ktorí za zdravotné poistenie v konečnom dôsledku platíme, mali ešte navyše skladať ľuďom na liečbu. Ak sa pozrieme na štatistiky, približne tretine z nás hrozí rakovina, je teda prakticky nemožné riešiť všetko cez dary či tretí sektor.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Podľa reportáže Ivany Krejčovej posudzujú jednotlivé žiadosti poisťovne a „drvivú väčšinu“ preplatia. Keď si to však miesto nejasných pojmov preložíme do jednoduchého jazyka, nie každému chorému človeku pomôžu prežiť a bojovať s chorobou. Na Slovensku však nemáme priaznivé podmienky pre inovatívne lieky, zákon je veľmi prísny a zoznam preplácaných liekov sa nerozširuje tak rýchlo ako u našich susedov.

Chýbajú nám peniaze

Z reportáže tiež vyplýva, že máme jednoducho málo peňazí v zdravotníctve, z ktorých by sme mohli lieky preplácať. Pri tom, ako sú dnes nastavené odvody, si môžeme dovoliť liečiť jedného obyvateľa našej krajiny zo sumy približne tisíc eur ročne. Pravdou zostáva, že ani v najbohatších ekonomikách nemajú preplatené všetci a všetko, akurát náš rozpočet je niekoľkonásobne nižší ako rozpočty západných krajín, preto sú tieto prípady častejšie.

Či sa nám to páči alebo nie, na to, koľko peňazí môžeme minúť na pacienta ročne, existujú tabuľky. Tie ďalej nepustia. Ak však reálnym pacientom (nie číslam v tabuľkách) dôjdu peniaze, následky pocítia v prvom rade oni a ich najbližší.

Domov
Zdieľať
Diskusia