Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. decembra 2019, 17:21
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Skaza Númenoru a predkovia Aragorna. Čo všetko už vieme o seriálovom Pánovi prsteňov?

Skaza Númenoru a predkovia Aragorna. Čo všetko už vieme o seriálovom Pánovi prsteňov?
Zdroj: New Line Cinema
FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER)
Uložiť Uložené

V priebehu Druhého veku sa temnému pánovi Sauronovi podarilo skaziť Dúnadanov.

Od premiéry prvej série nás delí ešte množstvo času, no už teraz sú očakávania divákov z celého sveta naozaj veľké. Svet spisovateľa J. R. R. Tolkiena ponúka obrovské kvantum príbehov a pokiaľ bude projekt od Amazonu úspešný, možno sa jedného dňa dočkáme aj spracovania Silmarillionu. Čo zatiaľ vieme o seriálovom Pánovi prsteňov?

Odporúčané
Rozhovor: John Rhys-Davies alias Gimli sa s humorom rozpovedal o zaujímavostiach, komplikáciach a zážitkoch z natáčania Pána Prsteňov Rozhovor: John Rhys-Davies alias Gimli sa s humorom rozpovedal o zaujímavostiach, komplikáciach a zážitkoch z natáčania Pána Prsteňov 26. novembra 2017, 11:36
Ostrov Númenor a predkovia Aragorna. Čo máme očakávať od seriálového Pána prsteňov?
Ostrov Númenor a predkovia Aragorna. Čo máme očakávať od seriálového Pána prsteňov? Zdroj: The Tolkien Estate

 

Návrat do obdobia Númenoru

Krátko po oznámení vzniku seriálu sme si mysleli, že sa projekt od Amazonu zameria na trilógiu Pána prsteňov, a teda v podstate na to, čo sme už videli vo filmoch Petera Jacksona. Načo sa ale sústrediť na príbeh, ktorý má za sebou vysoko kvalitné a ťažko prekonateľné spracovanie?

Podobnú otázku si možno kládli aj tvorcovia a v marcovom príspevku na Twitteri sa nám rozhodli oznámiť, že sa dej seriálu bude odohrávať omnoho skôr, než v období, kedy mal Frodo zničiť Sauronov prsteň moci. V príspevku sa na obrázku mapy vľavo v rohu nachádza ostrov s názvom Númenor. Pokiaľ z univerza spisovateľa J. R. R. Tolkiena poznáš iba filmové spracovania Hobita a Pána prsteňov, pravdepodobne si o ňom ešte príliš veľa nepočul.

V takzvanom Treťom veku, kedy sa trilógia odohráva, už totiž Númenor neexistoval. Pripomeňme si ale napríklad, že si sa v predĺženej verzii Dvoch veží mohol dozvedieť o Aragornovom pôvode. V čase druhej časti by si mu netipoval viac ako 40 rokov, v skutočnosti však jeho postava mala 87. Aragorn je totiž jeden z Dúnadanov, ktorí kedysi žili na ostrove Númenor.

Tých bohovia Valar obdarili vyššou dlhovekosťou, než býva u ľudí bežné. Ako sám Aragorn povedal, veľa Dúnadanov už v danom čase nežilo. V seriáli by sme sa však naopak mali pozrieť do obdobia Druhého veku, kedy ich kráľovstvo stále prosperovalo.

Odporúčané
Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies 17. októbra 2022, 10:23

Druhý vek trval celých 3 441 rokov, a tak sme naozaj zvedaví, s čím všetkým nás tvorcovia od Amazonu prekvapia. Treba však dodať, že Númenor bol pritom zničený už v roku 3 319 S.A. (Second Age), a teda úvodná časť prvého dielu Pána prsteňov začala až 22 rokov po jeho skaze.

Konkrétne sa záver Druhého veku spája porážkou Saurona, kedy Isildur pomstil smrť svojho otca Elendila. No miesto toho, aby prsteň moci zničil v Hore osudu, nechal si ho pre seba. No a práve v tomto bode sa začína filmová trilógia Pána prsteňov, ktorú určite dôverne poznáš. 

Odporúčané
Slovenka Jana pracuje pre FOX: Vo filmovom biznise v Los Angeles sú platy väčšie, než kdekoľvek na svete (Rozhovor) Slovenka Jana pracuje pre FOX: Vo filmovom biznise v Los Angeles sú platy väčšie, než kdekoľvek na svete (Rozhovor) 8. októbra 2019, 15:05

Čo presne nás čaká z obdobia trvajúceho 3 441 rokov síce nevieme, ale môžeme si byť istí, že sa seriálový štáb nedotkne základov fiktívnej histórie J. R. R. Tolkiena. „Tolkien Estate bude trvať na tom, aby nebola podoba Druhého veku zmenená. Sauron napadne Eriador, je zatlačený númenorskou výpravou a uväznia ho na ostrove Númenor. Dúnadanov skazí a vedie ich k tomu, aby porušili zákaz Valarov. To všetko, priebeh celej histórie, musí zostať rovnaký,povedal supervízor a učenec Tolkiena Tom Shippey.

Dodal, že seriál bude môcť zobrazovať iba Druhý vek, pričom Prvý a Tretí je z právneho hľadiska vylúčený. V seriáli od Amazonu preto s hraničiarom Aragornom nepočítaj, ale takmer určite budeme môcť spoznať jeho predkov. Mapu z obdobia, v ktorom sa bude odohrávať seriál, nájdeš priamo na webe Amazonu.

Zápornú postavu si údajne zahrá Benjen Stark z Game of Thrones, obsadili už aj Galadriel

Zatiaľ síce nepoznáme celé herecké obsadenie, ale postupom času sa k nám dostávajú ďalšie a ďalšie mená. Vítaným prírastkom do rodiny seriálového Pána prsteňov je 45-ročný Joseph Mawle. Toho môžeš poznať ako Benjena Starka z populárneho Game of Thrones či detektíva Jedediaha Shinea z Ripper Street. Mawle podľa Deadline v projekte stvárni zápornú postavu menom Oren.

Odporúčané
RECENZIA: Rings of Power RECENZIA: Rings of Power 15. októbra 2022, 10:30

Jednu z hlavných kladných postáv, a to konkrétne mladého hrdinu Beldora, si mal zahrať talentovaný Will Poulter (Black Mirror: Bandersnatch, Midsommar, The Revenant). Jeho postava však bude podľa posledných informácií od Variety z dôvodu hercovho naplneného programu preobsadená. Roly mocnej Galadriel známej z pôvodnej trilógie Pán prsteňov a Hobit sa zhostí Morfydd Clark (His Dark Materials).

V seriáli nás ďalej čaká mladá austrálska herečka Markella Kavenagh (Picnic at Hanging Rock, The Cry) stvárňujúca hrdinku Tyru. IMDb na svojom webe medzi hereckým obsadením spomína aj Maxima Baldryho (Rím, Years and Years). O jeho postave nemáme žiadne informácie. Podobne je na tom aj seriálový prírastok v podobe mladej Emy Horvath (The Gallows Act II).

O rolu v seriáli v minulosti prejavil aj Sir Ian McKellen, ktorý vo filmovej trilógii stvárňoval čarodejníka Gandalfa. „Čo myslíte tým iný Gandalf? Na ponuku som nepovedal áno, pretože žiadna neprišla. Ale naznačujete snáď, že si ho zahrá niekto iný? Gandalf má vyše 7000 rokov a ja ešte tak starý nie som,prehlásil herec smerom k moderátorovi, ktorý sa ho pýtal, čo hovorí na to, že by si mal Gandalfa zahrať niekto iný.

Kritikou voči seriálu však rozhodne nešetril predstaviteľ trpaslíka Gimliho John Rhys-Davies. „Už mi bolo povedané, že na túto tému nemám povedať viac neslušných slov. Veľa šťastia, ak má niekto veľa peňazí. Zahral by som si však radšej Gandalfa (smiech). A či by som sa vrátil? To je šanca asi taká, ako by som tu teraz hneď porodil dieťa,povedal v rozhovore s našou redakciou.

Odporúčané
10 nedocenených postáv z Pána prsteňov, ktoré zachránili Stredozem 10 nedocenených postáv z Pána prsteňov, ktoré zachránili Stredozem 6. októbra 2019, 12:11

Joseph Mawle (Benjen Stark)

Ostrov Númenor a predkovia Aragorna. Čo máme očakávať od seriálového Pána prsteňov?
Ostrov Númenor a predkovia Aragorna. Čo máme očakávať od seriálového Pána prsteňov? Zdroj: HBO

V štábe nájdeme aj autorov Stranger Things či Breaking Bad

Kto všetko sa postará o očakávaný seriál z obdobia Druhého veku? Podľa oznámenia od Amazonu na Twitteri sa showrunnermi stanú scenáristi Star Treku JD Payne a Patrick McKay. Túto menej známu dvojicu mal podľa IndieWire údajne odporučiť samotný J. J. Abrams. Jedným z režisérov (natočí prvú dvojicu častí) sa stane Španiel J. A. Bayona (Jurassic World: Fallen Kingdom, Nič nás nerozdelí, Sirotinec).

Scenár pripadol na plecia autorom, ako Jason Cahill (The Sopranos), Helen Shang (13 Reasons Why, Hannibal), Justin Doble (produkcia Stranger Things), Stephany Folsom (Toy Story 4), Bryan Cogman či Gennifer Hutchison (menovaná dvojica pracovala na Breaking Bad a Better Call Saul). Otec filmovej trilógie Peter Jackson sa podľa vlastného vyjadrenia na seriáli žiadnym spôsobom zatiaľ nepodieľa.

J. A. Bayona

Skaza Númenoru a predkovia Aragorna. Čo všetko už vieme o seriálovom Pánovi prsteňov?
Zdroj: wikimedia / Ruben Ortega

Najdrahší seriál všetkých čias

V roku 2017 The Hollywood Reporter informoval o tom, že Amazon odkúpil práva na Pána prsteňov za neuveriteľných 250 miliónov dolárov. S ohľadom na ostatné výdaje pri natáčaní by sa ale konečná suma mala vyšplhať až na jednu miliardu dolárov, čím by tento projekt skutočne prepísal históriu.

Odporúčané
7. epizóda Rings of Power bola opäť zlá. Seriál je zatiaľ sklamaním roka 7. epizóda Rings of Power bola opäť zlá. Seriál je zatiaľ sklamaním roka 7. októbra 2022, 18:30

Ako píše IndieWire, podľa dohody medzi Tolkienovými právnikmi a Amazonom sa tvorcovia zaviazali k natočeniu aspoň piatich sérií s možnosťou spin-offu. Prvá z nich bude mať zrejme rovných 20 epizód. O právach na spracovanie Silmarillionu sa síce nehovorilo, no pri finančnom úspechu nie je určite nič vylúčené. Poriadny balík peňazí pravdepodobne ani jedna zo strán neodmietne. Zatiaľ však nesmieme mať príliš veľké oči a radšej so všetkou skromnosťou iba dúfajme, že seriálový Pán prsteňov dopadne nad očakávania.

Oficiálne už ale vieme, že Amazon ešte v priebehu novembra objednal druhú sériu. To sme však, pochopiteľne, mohli očakávať. Žiadna spoločnosť by totiž neodkúpila práva v hodnote 250 miliónov, aby následne natočila iba jednu sériu. Dá sa teda predpokladať, že spomínaných 5 sérií bude iba začiatkom ďalšieho vývoja. Teda za predpokladu, že seriál nebude prepadák, čo sa hádam nestane.

Odporúčané
KVÍZ: Ovládaš svet Pána prsteňov? KVÍZ: Ovládaš svet Pána prsteňov? 19. januára 2019, 10:25
Skaza Númenoru a predkovia Aragorna. Čo všetko už vieme o seriálovom Pánovi prsteňov?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

 

Známe lokality

Návrat do sveta Pána prsteňov nebude znamenať iba prinavrátenie nezabudnuteľnej mytológie, ale taktiež rovnakého prostredia. Ešte v septembri tohto roku Amazon na svojom webe informoval, že sa natáčanie presúva na Nový Zéland, kde bola nakrútená taktiež úspešná trilógia s Peterom Jacksonom.

Podľa dohody s Tolkien Estate musí Amazon začať seriál natáčať do dvoch rokov od uzavretia zmluvy. Predprodukcia projektu začala v septembri tohto roku a od prvej klapky nás teda delí už len naozaj krátky čas. Seriálu by sme sa podľa odhadov spoločnosti mali dočkať v roku 2021. Oficiálny dátum premiéry však zatiaľ nebol stanovený.

Domov
Zdieľať
Diskusia