Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2016, 12:20
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Spisovateľská dráma s hviezdnym obsadením, Genius, spomína na minulé storočie prvým trailerom

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Biografická dráma o spisovateľovi, ktorý sa náročnou cestou dostal na vrchol, prichádza s prvým trailerom.

Opäť sa raz vrátime do dvadsiatych rokov minulého storočia rozkvitajúceho mesta New York. Do obdobia označeného priemyslom, obchodom a začiatkom výstavby mrakodrapov. John Logan, majúci na konte už tri nominácie na Oscara za veľkofilmy ako Gladiator (2000), The Aviator (2004) či Hugo (2011), sa postaral o scénár tejto životopisnej drámy, ktorá rozpráva príbeh o komplikovanom vzťahu knižného editora a neznámeho autora. Námet zadaptoval z knihy od A. Scotta Berga nesúcej názov Max Perkins: Editor of Genius, pričom autor sám je držiteľom Pulitzerovej ceny z roku 1999. Čo sa režisérskej stoličky týka, na ňu zasadne uznávaný Michael Grandage, ktorý má taktiež na svojom konte cenu, konkrétne Tony Award, avšak z divadelného sveta. Genius bude jeho debutová snímka, s ktorou sa pokúsi preraziť ďalej.

Spisovateľská dráma s hviezdnym obsadením, Genius, spomína na minulé storočie prvým trailerom

Príbeh nás zavedie k rodinne založenému lektorovi Maxwellovi Perkinsovi (Colin Firth), ktorý pre známe nakladateľstvo Scribner's Sons uzatvára zmluvy s velikánmi ako Ernest Hemingway (Dominic West) alebo F. Scott Fitzgerald (Guy Pearce). Počas jeho kariéry sa stretáva so špičkou svetovej literatúry, avšak v jeden deň sa mu pod ruku dostane tisícstranový neupravený nečistopis od záhadného človeka Toma Wolfa (Jude Law). Začne s ním spolupracovať a postupne zistí, že objavil literárneho génia. Cesta však bude pre oboch veľmi náročná, keďže pretvoriť hromadu papierov do knihy je náročný proces. Dielo sa rozhodnú vydať a keď sa im to po namáhavých mesiacoch opravovania a formulovania konečne podarí, kniha Look Homeward, Angel zožne veľký úspech. Počas príprav sa Wolf a Perkins zblížia, ale sláva nového autora sa čoskoro pretvorí v paranoju.

Ako sme už spomínali, v snímke uvidíme oscarového Colina Firtha (Kingsman) spolu s Guy Pearcom (Memento), Dominicom Westom (Testament of Youth), Jude Law (Sherlock Holmes), ale aj Nicole Kidman (Secret in Their Eyes) s postavou Aline Bernsteinovej a Lauru Linney (Mr. Holmes). Treba uznať, že obsadenie je skutočne na úrovni a film sa dostane do kín 10. júna 2016. Zatiaľ sa už objavil na festivale MFF Berlinale, kde bol nominovaný na cenu Zlatého Medveďa. Dosiahne snímka úspech rovnako ako Tom Wolf so svojou knihou? Čo si myslíte vy?

Domov
Zdieľať
Diskusia