Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2017, 12:41
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Nepríjemná rodinná dráma zasadená do depresívneho bytu, z ktorého vyžaruje klaustrofóbia, anorexia a materská paranoja

FILMY A SERIÁLY DRÁMA
Uložiť Uložené

Keď je starostlivosť a materinský pud ďaleko za hranicami normálnosti.

Talianske rodinné dráma zasadené do depresívne šedých a pochmúrnych ulíc New Yorku. Aj takto by sme mohli jednou vetou opísať Hungry Hearts, no bolo by to len veľmi povrchné. Film totiž ponúka nahliadnutie do stále častejšie sa vynárajúcej témy - stravovania. Povedzme si to na rovinu, nikdy nebolo na svete toľko vegetariánov, vegánov a propagátorov biopotravín ako je tomu dnes. Ľudia sa pochopiteľne búria proti chemicky dopovanému mäsu a umelým prísadám, ktoré naši predkovia ani len nepoznali. I keď sú na jednej strane fast foody stále dostupnejšie, nájde sa čoraz viac ľudí, ktorí voči nim prejavujú odpor. Nebudeme sa tu však púšťať do problematiky zloženia jedál, no v krátkosti sme si načrtli, na čom taliansky režisér Saverio Costanzo vystaval svoj príbeh.

Nepríjemná rodinná dráma zasadená do depresívneho bytu, z ktorého vyžaruje klaustrofóbia, anorexia a materská paranoja
Zdroj: 01 Distribution / IFC Films

Aby však získal film na dramatickosti, za obeť nezmyselných stravovacích návykov si vybral novorodeniatko, ktoré sa nemá pred svojou matkou ako brániť. Ústrednú hereckú dvojicu stvárňujú ostrieľaní herci. Starostlivý manžel v podaní Adama Driver (áno Paterson) a role úzkoprsej a extrémne paranoidnej matky sa zhostila francúzska herečka Alba Rohrwacher. V prvých minútach filmu máme možnosť sledovať netradičné zoznámenie hlavných postáv, ktoré Costanzo brilantne vystaval na stiesnenom prostredí zatuchnutých záchodov v zapadnutej reštaurácii a trápnosti celej situácie prameniacej z prenikavého zápachu. Po romantickom zoznámení, aké snáď nikto nechce zažiť sa dej razom posúva vpred. Alkohol, nekontrolovateľný tanec a rodina prítomná až do tretieho pokolenia. Áno, takto nejak vyzerá v mojich očiach svadba. Po bujarých oslavách spojenia dvoch ľudí sa však ocitáme v depresívnom, až klaustrofobicky vyzerajúcom New Yorskom byte, ktorého výhľad ponúka len ďalšie, šeďou prerastené betónové komplexy. Aj v takýchto nehostinných podmienkach sa však dá vybudovať romantická atmosféra a tak nám onedlho prichádza na svet nové stvorenie. Každý by očakával, že malí človiečik ešte väčšmi celú rodinu zblíži a stmelí, no nezhody v primárnych otázkach výchovy sa postarajú o pravý opak.

Nepríjemná rodinná dráma zasadená do depresívneho bytu, z ktorého vyžaruje klaustrofóbia, anorexia a materská paranoja
Zdroj: 01 Distribution / IFC Films

Matka už na prvý pohľad nedostatočne živená žena, ktorá okrem kávy a preháňadiel odmieta úplne všetko, čo je však ešte horšie, že chce podobnú diétu naordinovať aj svojmu dieťaťu. Ubiehajú tak týždne a mesiace a novorodenec stále nie a nie pribrať. Nedostatočný príjem živín a vitamínov začína byt očividný aj otcovi, ktorý chce syna zobrať do nemocnice. Anorektická matka ale okrem bežne dostupného jedla odmieta aj lekárov, nemocnice, mestský vzduch a skrátka všetko, čo by mohlo ublížiť jej synovi. Prehnaný materinský pud má však na zdravie dieťaťa značné negatívne dopady a otec sa uchyľuje ku krajným riešeniam, len aby zachránil svojho syna a dostal ho z rúk paranoidnej a labilnej matky. Ako sa celá situácia vyvŕbi a či to v zdraví všetci ustoja sa už presvedčte sami.

Domov
Zdieľať
Diskusia