Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2018, 7:00
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Avatar 2 zlepší technológiu 3D. James Cameron sľubuje luxusnú vizuálnu hostinu, akú ostatné 3D filmy nedokážu dosiahnuť

FILMY A SERIÁLY AVATAR: THE WAY OF WATER
Uložiť Uložené

Režisér James Cameron nedávno vystúpil na festivale Vivid v Sydney, kde sa rozpovedal na tému Avatar filmov a pokrokov v technológiách.

O tom, že James Cameron plánuje vďaka pokračovaniam Avatara ďalšiu revolúciu v sledovaní filmov, už mnohí z vás určite veľmi dobre vedia. Koniec koncov, režisér sa na túto tému vyjadruje pomerne pravidelne, čo dokazujú aj naše predošlé články.

A inak tomu nebolo ani na nedávnom festivale Vivid v Sydney, kde James vystúpil a v krátkosti prehovoril v súvislosti s nadchádzajúcimi Avatarmi a pokrokom, ktorý prostredníctvom nich plánuje. Cameron divákov uistil, že snímky budú v 3D a sľúbil luxusný vizuál.

Taktiež sa trochu obul do Hollywoodu, ktorý podľa neho ublížil 3D formátu tým, že neuprednostňuje prirodzené natáčanie v 3D, ale až post-konverziu, teda dodatočnú premenu natočeného materiálu do 3D. A je presvedčený, že aj kvôli tomuto prístupu vývoj 3D technológie už niekoľko rokov stagnuje.

Avatar 2 zlepší technológiu 3D. James Cameron sľubuje luxusnú vizuálnu hostinu, akú ostatné 3D filmy nedokážu dosiahnuť
Zdroj: 20th Century Fox

Práve preto sa opäť pokúša o vyššie spomínanú revolúciu a tvrdí, že snímky Avatar 2, 3, 4 a 5 ponúknu ten najlepší 3D zážitok, aký je možné dosiahnuť. To zahŕňa spoluprácu s ľuďmi z Dolby Cinema, ktorí vyvinuli projekciu s vysokým a dynamickým rozsahom, schopnú docieliť približne päťkrát vyššiu svetlosť obrazu než doteraz.

Určite ste už neraz v kine na 3D zažili scénu s príliš tmavým obrazom. No a presne to chce Cameron zo svojich počinov odstrániť.

Tak by podľa jeho slov mali filmy vyzerať. Ďalej dodal, že aby sme mohli v kinách plne doceniť 3D s okuliarmi, musíme najskôr rozšíriť laserové projektory, ktoré umožňujú premietanie vo vysokom dynamickom rozsahu.

Odporúčané
Avatar a tí ďalší. Ekologické témy prenikli do filmového mainstreamu. Pozri si výber 10 najlepších filmov na zelené motívy Avatar a tí ďalší. Ekologické témy prenikli do filmového mainstreamu. Pozri si výber 10 najlepších filmov na zelené motívy 4. januára 2023, 16:30

Najviac by si ale prial zavedenie autostereoskopických obrazoviek a obrovských panelových displejov, ku ktorým vôbec nebudeme potrebovať 3D okuliare. Podľa Jamesa je tento scenár uskutočniteľný, ostáva už iba otázka, či sa do toho niekto niekedy pustí, alebo nie.

Avatar 2 zlepší technológiu 3D. James Cameron sľubuje luxusnú vizuálnu hostinu, akú ostatné 3D filmy nedokážu dosiahnuť
Zdroj: 20th Century Fox

To sa však dozvieme až časom. Jedno je ale isté, Cameron dáva do Avatarov všetko a už teraz nás láka na poriadnu vizuálnu 3D hostinu, akú sme ešte doposiaľ nevideli. Čo si o tom všetkom myslíte? Viete si predstaviť, že by sme o pár rokov chodili na 3D filmy bez potreby použitia okuliarov?

A tešíte sa na chystané pokračovania Avatarov? Rozhodne nám dajte vedieť v komentároch. My v závere už iba dodáme, že premiéra Avatara 2 je u nás momentálne naplánovaná na 17. decembra (prosinec) 2020 a pokiaľ sa chcete o filme dozvedieť ešte viac, klikajte sem.

Domov
Zdieľať
Diskusia