Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2019, 15:42
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Netflix podlieha v Saudskej Arábii prísnej cenzúre. Kritika princa musela byť stiahnutá

Netflix podlieha v Saudskej Arábii prísnej cenzúre. Kritika princa musela byť stiahnutá
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX
Uložiť Uložené

V Saudskej Arábii sú negatívne vyjadrenia voči kráľovstvu veľkým tabu.

Vláda Saudskej Arábie nesie kritiku veľmi ťažko. V jednej z epizód komediálnej šou Patriot Act si americký komik Hasan Minhaj dovolil vyjadriť svoj negatívny názor voči ich kráľovstvu. Netflix bol preto požiadaný, aby daný diel stiahol.

Viaceré skupiny na ochranu ľudských práv sú týmto krokom pobúrené a hovorí sa o zasahovaní do slobody prejavu, ale komik Minhaj berie celú situáciu s rezervou.

Na svojom Twitteri sa posmešne vyjadril, že zákazom sa celá situácia iba viac medializovala a kontroverzná epizóda jeho šou aj tak skončila na YouTube. Ako sa hovorí, aj zlá reklama je reklama, no nie?

Epizóda Minhajovej šou sa týkala zosnulého novinára Džamála Chášukdžího, ktorý bol zavraždený na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Komik sa v nej neblaho vyjadroval voči princovi Muhammadovi bin Salmánovi.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Ten je aktuálne obviňovaný z objednania novinárovej vraždy. Taktiež vo svojej šou spomína aj vojenský konflikt Saudskej Arábie v Jemene, ktorý v statuse na Twitteri (pozri vyššie) označil za aktuálne najväčšiu humanitárnu krízu.

Podľa Minhaja by mala Amerika prehodnotiť svoje vzťahy so Saudskou Arábiou. Ako sám povedal, na tieto vzťahy sa pozerá z pohľadu moslima a zároveň Američana. Epizódu natočil napriek tomu, že mal strach z prípadných následkov na jeho osobu.

Pevne podporujeme slobodu umenia a túto epizódu sme stiahli len v Saudskej Arábii po tom, čo sme obdržali právnu žiadosť v súlade s miestnymi zákonmi,“ píše sa v stanovisku Netflixu.

Domov
Zdieľať
Diskusia