Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2019, 17:17
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Austrália legalizovala rekreačné užívanie marihuany na osobné účely. Môžeš mať u seba až 50 gramov

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA MARIHUANA
Uložiť Uložené

Nová legislatíva sa týka len hlavného mesta, ktoré sa tak stáva vôbec prvým mestom s legálnou marihuanou v celej krajine.

Hlavné mesto Austrálie Canberra sa rozhodlo pre liberálnu cestu v súvislosti s marihuanou. Nový zákon totiž legalizuje rekreačné užívanie konope na osobné účely. Stáva sa tak vôbec prvým mestom v celej krajine. V parlamente boli schválené nové pravidlá, ktoré umožňujú prechovávanie 50 gramov sušenej marihuany a pestovať dve takéto rastliny.

Zákon by mal začať platiť už od 31. januára a ako informuje stanica CNN, týka sa len dospelých osôb a platí v celom Teritóriu austrálskeho hlavného mesta (ACT).

Odporúčané
16-ročný Slovák predával marihuanu a skončil na polícii. Čo sa dialo, keď ho chytili? (Rozhovor) 16-ročný Slovák predával marihuanu a skončil na polícii. Čo sa dialo, keď ho chytili? (Rozhovor) 16. decembra 2018, 16:56


Poslanci počas rokovania uviedli, že marihuana je najčastejšie užívaná nelegálna látka v krajine. V roku 2017 došlo v Austrálii k vyše 72 000 zatknutiam v súvislosti s užívaním marihuany a až v 92 % išlo o spotrebiteľov.

Dospelé osoby však nemôžu látku užívať v blízkosti maloletých osôb a uskladňovať ju musia výlučne len mimo dosahu detí. Taktiež je zakázané s marihuanou obchodovať. Jednej domácnosti je povolené pestovať maximálne štyri rastliny konope.

Opoziční poslanci však tvrdili, že zmeny podnietia množstvo občanov k tomu, aby začali s užívaním látky, čo by malo údajne viesť k väčšiemu počtu psychóz súvisiacich drogami. Lekárska marihuana na predpis je pre pacientov v krajine k dispozícii už od roku 2017.

Domov
Zdieľať
Diskusia