Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2019, 13:53
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Facebook ťa vraj sleduje cez Bluetooth. Podľa odborníkov tak obchádza zákaz monitorovania polohy

TECH APPLE FACEBOOK
Uložiť Uložené

Na pochybné využívanie Bluetooth začal upozorňovať nový operačný systém iOS 13 od Apple.

Operačný systém iOS 13, ktorý bude súčasťou nových iPhonov, ale budeš si ho môcť stiahnuť aj na tie staršie, má podľa Bussines Insider zaujímavú funkciu.

Telefón ťa, po jeho nainštalovaní, začne upozorňovať na aplikácie, ktoré sa snažia využívať Bluetooth a podobné služby na pozadí, bez vedomia používateľa.

Odporúčané
iOS 13 príde aj na tvoj starší iPhone. Na čo sa môžeš od 19. septembra tešiť? iOS 13 príde aj na tvoj starší iPhone. Na čo sa môžeš od 19. septembra tešiť? 11. septembra 2019, 11:40

Web píše, že prvým testerom iOS 13 sa takýto oznam zobrazuje hlavne v prípade Facebooku, čo samozrejme nedáva veľkú logiku. Na rozdiel od Spotify sa totiž apka Facebooku takmer nepotrebuje pripájať k bezdrôtovým slúchadlám. Otázkou teda pochopiteľne je, na čo dáta z Bluetooth sociálna sieť chce. 

Niektorí experti tvrdia, že aplikácie takto komunikujú s ostatnými smartfónmi v okolí a snažia sa tak neustále odhadovať tvoju polohu aj v prípade, že máš vypnuté GPS. Údaje o lokalizácii následne používajú napríklad na presnejšie cielenie reklamy

TechCrunch ale ide ešte ďalej a naznačuje, Facebook a ďalší takto môžu zbierať aj údaje o vzťahoch a rodine - len na základe toho, že tvoj telefón bude v blízkosti ich mobilov pomerne často a dlho. 

Redaktorka Natasha Lomasová má problém hlavne s tým, že to tieto apky očividne robia za naším chrbtom. Cez Bluetooth totiž obchádzajú zákaz používania GPS a lokalizačných služieb v nastaveniach. 

 

Facebook podľa odborníkov obchádza zákaz sledovania polohy. Využíva na to Bluetooth v mobiloch
Facebook podľa odborníkov obchádza zákaz sledovania polohy. Využíva na to Bluetooth v mobiloch Zdroj: TASR / AP Photo - Andrew Harnik

„Dávate Facebooku veľmi jasne najavo, že nechcete aby zbieral údaje o vašej polohe, no neznamená to, že Facebook bude tento fakt rešpektovať,“ píše. 

Je preto dobré, že nás Apple v novom iOS 13 upozorní aj na takéto triky a dá nám možnosť podobné pokusy rýchlo zablokovať

Domov
Zdieľať
Diskusia