Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2019, 13:58
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Vedci vďaka výpočtom zistili, kto z dvojice Cristiano Ronaldo a Lionel Messi je lepším futbalistom

ŠPORT CRISTIANO RONALDO LIONEL MESSI
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Belgickým vedcom sa v spolupráci s holandskými špecialistami na údaje podarilo rozlúsknuť dlhoročnú futbalovú dilemu.

Vo futbalovom svete snáď neexistuje viac polarizujúca otázka, ako to, či je lepším futbalistom argentínsky kanonier Lionel Messi či portugalský technik Cristiano Ronaldo. Aj napriek tomu sa však takmer všetci fanúšikovia svetového futbalu zhodnú na tom, že obaja športovci podávajú neuveriteľný výkon.

Vedci z belgickej univerzity KU Leuven však prišli so vzorcom na výpočet toho, kto z dvojice favoritov je lepším futbalistom. Informuje o tom portál Sporza. Profesori z Belgicka sa mali spojiť s holandskými špecialistami na údaje zo spoločnosti SciSports, a rozlúsknuť tak dlhoročnú otázku, ktorá rozdeľuje fanúšikov na dva tímy.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Cristiano Ronaldo (@cristiano),

Výskum sa zaoberal bohatou kariérou a športovým výkonom hviezd klubov Juventus Turín a FC Barcelona od sezóny 2013/14 až 2017/18. Išlo však čisto o pôsobenie v kluboch v rámci španielskej La Ligy, kým Ronaldo hral ešte za Real Madrid. Vedci si na to vymysleli výpočtový systém odhadu pravdepodobnosti s názvom Valuing Actions by Estimating Probabilities (VAEP).

Odporúčané
KVÍZ: Hral Ronaldo za Juventus a Messi za AC Miláno? Uhádni, v ktorých tímoch pôsobili najväčšie futbalové hviezdy KVÍZ: Hral Ronaldo za Juventus a Messi za AC Miláno? Uhádni, v ktorých tímoch pôsobili najväčšie futbalové hviezdy 28. novembra 2023, 15:30

„Hodnota daného futbalistu je určovaná najmä gólmi a ich asistenciami. Gól je však zriedkavou udalosťou, keďže sa odhaduje, že v jednom zápase dôjde približne k 1 600 akciám. Naša výpočtová analýza sleduje každú z nich, a to aj strely, prihrávky, dribling a mnoho ďalších,“ tvrdí profesor Jesse Davis.

Podľa týchto, a mnohých iných faktorov sa podarilo vedcom prísť na to, že práve Argentínčan Lionel Messi je z dvojice kanonierov ten lepší. Podľa VAEP mala barcelonská hviezda hodnotu 1,21 na jednu hru, zatiaľ čo Cristiano Ronaldo „len“ 0,61. V prvých sezónach však údajne mali obaja futbalisti veľmi podobné hodnoty.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Leo Messi (@leomessi),

Domov
Zdieľať
Diskusia