Nazývajú sa Družstvom a ich cieľom je združovať čo najviac pestovateľov poctivej zeleniny bez chémie.
Dnes si už len málokto doma pestuje vlastnú zeleninu, a to už vôbec nie ľudia žijúci v meste. Avšak viacerí z nás sa čoraz častejšie vracajú k prírode a zaujímajú sa o to, čo jedia, odkiaľ potraviny pochádzajú a ako boli dopestované.
Zuzana a Roman tvoria mladý pár, ktorý sa už šiesty rok stará o vlastnoručne dopestované paradajky, ktoré si k nim chodia zákazníci sami nazbierať. V skleníkoch priamo v Bratislave do svojho Družstva združujú aj iných pestovateľov zeleniny a sami ponúkajú viac ako 50 druhov paradajok zo všetkých kútov sveta, ktoré predávajú bez postreku či umelých hnojív.
V článku sa dozvieš:
- Ako im napadlo začať pestovať paradajky
- Či ich predávajú aj na trhoch po Bratislave
- Ako sa o úrodu v skleníkoch starajú
- Koľko stojí 1 kg a plný košík
- Ako funguje ich samozber
- Aká paradajka sa najviac hodí do burgru
Ako vznikol nápad?
Roman: Na toto dobrodružstvo sme sa vydali, pretože v supermarketoch nám zelenina prišla bez chuti, vône a vždy bola pre nás sklamaním. A tak sme sa rozhodli vypestovať si vlastnú, a to aj napriek nášmu mestskému prostrediu.
Zuzana: Vypestovanej zeleniny bolo omnoho viac, než sme dokázali spotrebovať, preto sme sa o ňu začali deliť s priateľmi a rodinou prostredníctvom samozberu.
Obaja síce žijeme v meste, no potrebujeme mať kontakt s prírodou.
Kde svoje paradajky ponúkate?
Roman: Ponúkame, kde sa len dá. Základom predaja je samozber, ale snažíme sa chodiť na trhy, či už do Starej Tržnice alebo na Žilinskú. Chceme zásobovať aj prevádzky, ktoré majú záujem o kvalitnú zeleninu. Minulý rok sme zásobovali napríklad YEME, kde si ľudia tiež mohli zakúpiť naše košíky plné chutných paradajok.
Pestovaniu ste sa niekedy predtým venovali? Neboli pre vás začiatky ťažké?
Zuzana: Ja pochádzam z Martina a u starkej sme mali záhradu, takže k pestovaniu mám vzťah od detstva. Obaja síce žijeme v meste, no potrebujeme mať kontakt s prírodou. Keď sme začínali s pestovaním, bolo to náročnejšie. Časom sme však zistili, čo ako funguje, kedy je najlepšie sadiť, čo ktorá rastlina potrebuje, ako zbierať a ako často polievať.
Nepoužívate žiadne postreky, kvôli čomu váš ľudia aj vyhľadávajú. Neničia vám úrodu prírodní škodci?
Zuzana: Práve preto, že ničím nepostrekujeme, máme veľa prírodných škodcov. V skleníku je veľa strák, ktoré nám ničia úrodu. Potom sú to slizniaky, ktoré nám vedia skántriť aj tretinu úrody. Zvažujeme, že by sme začali chovať indické bežce. Sú to kačice, ktoré sú špeciálne tým, že si pochutnávajú hlavne na slizniakoch a stále behajú (smiech).
Roman: Využívame rôzne prírodné vylepšováky. Napríklad tam máme čmeliaky, aby nám opeľovali kvety. Vždy, keď sa naskytne nejaký problém, snažíme sa nájsť prírodné riešenie. Koniec koncov, príroda si najlepšie poradí.