Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Utorok 17. 9. 2019 meniny má Olympia

hľadaj na refresheri

Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
Gastro - Ľudia
6
Denisa Bodková
19. august 2019, 10:38

Nechutila im zelenina zo supermarketu, tak sa rozhodli pestovať vlastnú. Mladý pár z Bratislavy ponúka cez 50 druhov paradajok (Rozhovor)

Nazývajú sa Družstvom a ich cieľom je združovať čo najviac pestovateľov poctivej zeleniny bez chémie.

Denisa Bodková
19. august 2019, 10:38
Nechutila im zelenina zo supermarketu, tak sa rozhodli pestovať vlastnú. Mladý pár z Bratislavy ponúka cez 50 druhov paradajok (Rozhovor)
Zdroj: Družstvo
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
6
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Dnes si už len málokto doma pestuje vlastnú zeleninu, a to už vôbec nie ľudia žijúci v meste. Avšak viacerí z nás sa čoraz častejšie vracajú k prírode a zaujímajú sa o to, čo jedia, odkiaľ potraviny pochádzajú a ako boli dopestované. 

 

Zuzana a Roman tvoria mladý pár, ktorý sa už šiesty rok stará o vlastnoručne dopestované paradajky, ktoré si k nim chodia zákazníci sami nazbierať. V skleníkoch priamo v Bratislave do svojho Družstva združujú aj iných pestovateľov zeleniny a sami ponúkajú viac ako 50 druhov paradajok zo všetkých kútov sveta, ktoré predávajú bez postreku či umelých hnojív.

 

Mladý pár pestuje v Bratislave viac ako 50 druhov paradajok. Ľudia si ich môžu prísť sami pozbierať (Rozhovor)

 

V článku sa dozvieš:

  • Ako im napadlo začať pestovať paradajky
  • Či ich predávajú aj na trhoch po Bratislave
  • Ako sa o úrodu v skleníkoch starajú
  • Koľko stojí 1 kg a plný košík 
  • Ako funguje ich samozber
  • Aká paradajka sa najviac hodí do burgru

 

Ako vznikol nápad?

Roman: Na toto dobrodružstvo sme sa vydali, pretože v supermarketoch nám zelenina prišla bez chuti, vône a vždy bola pre nás sklamaním. A tak sme sa rozhodli vypestovať si vlastnú, a to aj napriek nášmu mestskému prostrediu. 

 

Zuzana: Vypestovanej zeleniny bolo omnoho viac, než sme dokázali spotrebovať, preto sme sa o ňu začali deliť s priateľmi a rodinou prostredníctvom samozberu. 

 

Obaja síce žijeme v meste, no potrebujeme mať kontakt s prírodou.

 

Kde svoje paradajky ponúkate?

Roman: Ponúkame, kde sa len dá. Základom predaja je samozber, ale snažíme sa chodiť na trhy, či už do Starej Tržnice alebo na Žilinskú. Chceme zásobovať aj prevádzky, ktoré majú záujem o kvalitnú zeleninu. Minulý rok sme zásobovali napríklad YEME, kde si ľudia tiež mohli zakúpiť naše košíky plné chutných paradajok. 

 

 

Pestovaniu ste sa niekedy predtým venovali? Neboli pre vás začiatky ťažké?

Zuzana: Ja pochádzam z Martina a u starkej sme mali záhradu, takže k pestovaniu mám vzťah od detstva. Obaja síce žijeme v meste, no potrebujeme mať kontakt s prírodou. Keď sme začínali s pestovaním, bolo to náročnejšie. Časom sme však zistili, čo ako funguje, kedy je najlepšie sadiť, čo ktorá rastlina potrebuje, ako zbierať a ako často polievať. 

 

Mladý pár pestuje v Bratislave viac ako 50 druhov paradajok. Ľudia si ich môžu prísť sami pozbierať (Rozhovor)

 

Nepoužívate žiadne postreky, kvôli čomu váš ľudia aj vyhľadávajú. Neničia vám úrodu prírodní škodci?

Zuzana: Práve preto, že ničím nepostrekujeme, máme veľa prírodných škodcov. V skleníku je veľa strák, ktoré nám ničia úrodu. Potom sú to slizniaky, ktoré nám vedia skántriť aj tretinu úrody. Zvažujeme, že by sme začali chovať indické bežce. Sú to kačice, ktoré sú špeciálne tým, že si pochutnávajú hlavne na slizniakoch a stále behajú (smiech).

 

Roman: Využívame rôzne prírodné vylepšováky. Napríklad tam máme čmeliaky, aby nám opeľovali kvety. Vždy, keď sa naskytne nejaký problém, snažíme sa nájsť prírodné riešenie. Koniec koncov, príroda si najlepšie poradí.

 

NAČÍTAŤ CELÝ ČLÁNOK BEZPLATNE
Podpor tvorbu kvalitného obsahu
Roky tvoríme kvalitné autorské články, ktoré nikde inde nenájdeš. Ak chceš viac takýchto článkov, predplať si REFRESHER+ a dostaneš ďalšie výhody.
CHCEM PODPORIŤ

 

Keď skleník začína svoju sezónu, tak sadíme aj štyria celý deň.

 

Mladý pár pestuje v Bratislave viac ako 50 druhov paradajok. Ľudia si ich môžu prísť sami nazbierať (Rozhovor)

 

Koľko času trávite v skleníku?

Roman: Starostlivosť je na dennej báze, 2-3 hodiny denne. Robota v skleníkoch je tak na 10 mesiacov v roku, 2 mesiace sú mŕtve, kedy je mráz, no stále by sa dalo niečo robiť. Minimálne sa rozhodujeme, čo nasadíme. Keď skleník začína svoju sezónu, sadíme aj štyria celý deň. Naša úroda je asi v jednej tretine skleníka, ktorý má rozlohu cca 2 000 m štvorcových. Okrem nás sú tu aj ďalší pestovatelia, s ktorými sa spoločne spájame do „Družstva”.

 

Čiže ste viacerí pestovatelia, ktorí sa spoločne združujete v skleníku a pestujete rôzne druhy zeleniny?

Roman: Áno a nikto v skleníku nemá postrekovanú zeleninu, je to naša základná filozofia. Väčšinou sú to ľudia, ktorí pestujú celý život, robia to ako hobby, venujú sa tomu naozaj naplno a vzájomne sa učíme. 

 

Máme veľa cherry paradajok, ktoré chodia ochutnávať maminy s deťmi. Tie sa sťažujú, že ich deti nejedia zeleninu, no a u nás zjedia hneď za hrsť paradajok.

 

Mladý pár pestuje v Bratislave viac ako 50 druhov paradajok. Ľudia si ich môžu prísť sami pozbierať (Rozhovor)

 

Vraj máte cez 50 druhov paradajok. Všetky môžu u vás ľudia prísť ochutnať?

Zuzana: Momentálne máme dozretých cez 20 druhov, ale všetkých máme  viac ako 50. Záleží aj podľa toho, kedy začnú dozrievať. Niektoré v júni, niektoré v auguste. Druhov sú tisíce, my sa snažíme vždy nájsť chuťovo najlepšie a najzaujímavejšie paradajky.

 

Roman: Máme veľa cherry paradajok, ktoré chodia ochutnávať maminy s deťmi. Tie sa sťažujú, že ich deti nejedia zeleninu, no a u nás zjedia hneď za hrsť paradajok, pretože ich sladká chuť sa nedá porovnať s tými v obchode. 

 

Mladý pár pestuje v Bratislave viac ako 50 druhov paradajok. Ľudia si ich môžu prísť sami pozbierať (Rozhovor)

 

Pestujete aj niečo iné?

Roman: Momentálne máme aj šesť druhov baklažánu, niektoré sú dokonca dovezené z Ázie. Myslím, že také druhy ľudia v našich končinách nikdy nevideli a netušia, že by baklažán mohol mať taký tvar či farbu. Z ciest si radi prinesieme exotické semená a skúšame ich vypestovať aj u nás. Okrem toho u nás nájdete aj rôzne druhy bazaliek či iné prekvapenia. 

 

Treba si u vás dohodnúť termín samozberu?

Zuzana: Áno. Väčšinou s nami ľudia komunikujú cez sociálne siete, hlavne Instagram, kde si dohodnú termín, pretože nie sme v skleníku stále. Najlepšie buď v ranných alebo podvečerných hodinách. Každému, kto príde, sa snažíme povenovať. Najviac nás teší, keď prídu rodiny aj s deťmi, tie sa v skleníku cítia ako v džungli a je to pre nich jedinečný zážitok. 

 

Ľudia niekedy špekulujú nad cenou, no keď pôjdete do hocijakého obchodného reťazca a vezmete si tú najprémiovejšiu paradajku, predáva sa skoro v rovnakých sumách.

 

Mladý pár pestuje v Bratislave viac ako 50 druhov paradajok. Ľudia si ich môžu prísť sami pozbierať (Rozhovor)

 

Ako je to s cenami?

Roman: Za kilo paradajok si pýtame 7 eur. Košíky, ktoré predávame v rámci tržníc, stoja 10 eur. Nájdete v nich cez kilo čestvo obraných a plne dozretých paradajok. Ku košíku ešte pridávame našu bazalku. Ľudia zvyknú špekulovať nad cenou, ale keď pôjdete do hocijakého obchodného reťazca a vezmete si tie najprémiovejšie paradajky, predávajú sa v podobných sumách.

 

Ľudia si len kupujú menšie množstvá často v plastových obaloch.  Pritom si neuvedomujú cenu za 1 kilogram. Nesnažíme sa konkurovať reťazcom a ani im nevieme konkurovať. K nám si  môžete prísť nazbierať zaujímavé druhy podľa vlastného výberu a zažiť nezvyčajnú atmosféru v skleníku. 

 

Spoločne s Burger Barom sme rok testovali, ktorá paradajka sa do burgru hodí najviac.

 

Dodávate paradajky aj do reštaurácií?

Roman: Dodávali sme aj do reštaurácií, aj do YEME. Napríklad spoločne s Burger Barom sme rok testovali, ktorá paradajka sa do burgru hodí najviac. Je to podľa nás druh ox heart, ktorý má málo semien a šťavy. Tvarom pripomína srdce a keď spravíte len jeden rez, pokryjete celé mäso. Zároveň má výraznú chuť a jemnú štruktúru, takže je to do burgu dokonalá voľba. 

 

 

 

Chodievate porovnávať paradajky aj na trh k iným pestovateľom?

Roman: Áno, chodíme skúšať napríklad na Miletičku. Dnes môžem s určitosťou povedať, že je tam len málo predajcov, ktorí predávajú svoje vlastné paradajky. Nejdem to ale nijak kritizovať, je to výsledok doby, kedy sa ponuka prispôsobila dopytu. 

 

Mladý pár pestuje v Bratislave viac ako 50 druhov paradajok. Ľudia si ich môžu prísť sami nazbierať (Rozhovor)

 

Navracajú sa ľudia viac k prírode a vlastnej dopestovanej úrode?

Zuzana: Áno, ľudia chcú vedieť, čo konzumujú. S narastajúcim trendom vegánstva, bio potravín a slow food sa konzumenti viac zaujímajú o to, odkiaľ jedlo naozaj pochádza. Vidíme to aj u nás v skleníku, keď rodičia či starí rodičia edukujú svoje deti, spoločne ochutnávajú našu úrodu a doslova si to užívajú. U nás v Družstve prídete do iného sveta, kde sa čas doslova zastaví. 

Náhľadový obrázok: Družstvo Tagy: bratislava, gastro, sklenik, paradajky
Pridaj sa k tým, ktorí nas podporili. Predplať si R+ VIAC
Ohodnoť článok
9
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov tento mesiac. Prihlás sa pre neobmedzený prístup. Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov za mesiac. PRIHLÁSIŤ / REGISTROVAŤ PRIHLÁSIŤ
Najčítanejšie
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.