Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2019, 10:24
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Uber plánuje prísť s lietajúcimi taxíkmi do roku 2023. Služba bude dostupná aj mimo USA

TECH UBER
Uložiť Uložené

Osemminútový let ťa však takýmto taxíkom vyjde takmer 200 €.

Populárna služba Uber plánuje už čoskoro odštartovať zaujímavú a zároveň pomerne kontroverznú službu lietajúcich taxíkov. Pilotné prepravné siete chcú vybudovať a demonštrovať pred očami verejnosti nielen v USA, ale tiež v austrálskom Melbourne. Postupne by mali prísť na rad aj ďalšie veľkomestá.

Testovacie lety by mali začať už na budúci rok a komerčná službu Uber Air bude podľa všetkého dostupná v roku 2023. Melbourne sa tak po Dallase a Los Angeles stáva tretím mestom, v ktorom spoločnosť plánuje zaviesť lietajúce taxíky. 

„Čoskoro by sme chceli službu aplikovať aj v ďalších austrálskych mestách. Tento spôsob dopravy by mal byť tichý, bezpečný a tiež šetrný k životnému prostrediu,“ tvrdí Susan Anderson, regionálna manažérka Uberu pre Austráliu. 

Spoločnosť chce týmto spôsobom ušetriť zbytočné čakanie v mestských zápchach. Zákazníci vraj ušetria hodiny cesty počas popoludňajšej dopravnej špičky vďaka zakúpeniu „letenky“ v službe Uber Air za približne 200 dolárov na 8-minútový let.

Odporúčané
5G, Instagram či Tesla. Toto boli najzásadnejšie technológie druhej dekády 5G, Instagram či Tesla. Toto boli najzásadnejšie technológie druhej dekády 26. januára 2021, 12:34

Uber na tomto projekte spolupracuje dokonca aj s americkým Národným úradom pre letectvo a kozmonautiku (NASA). Program lietajúcich taxíkov má názov Elevate.

Uber však nie je jedinou spoločnosťou, ktorá má v pláne prepravovať ľudí vo vzduchu. Podobné projekty plánujú aj Rolls Royce či Boeing.

Princíp fungovania takejto dopravy spočíva vo využívaní pristávacích plošín ako nástupných staníc pre pasažierov, ktorí sa chcú prostredníctvom lietajúceho taxíku dostať na inú plošinu v okolí.

Z toho vznikne sieť (tzv. Elevate Network) staníc, na ktorých si budeš môcť kedykoľvek nastúpiť a počas cesty sa pokochať pekným výhľadom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia