Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2019, 22:00
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Červené víno obsahuje látku, ktorá efektívne bojuje proti úzkostiam a depresii. Je tu však háčik

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL VÍNO
Uložiť Uložené

Nový výskum sa zaoberal benefitmi látky resveratrol.

V červenom víne sa nachádza látka menom resveratrol, ktorá sa preukázala ako efektívny eliminátor depresie a úzkostí, keď ju vedci testovali na myšiach. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v magazíne Neuropharmacology, píše New York Post.

Vedci z University of Buffalo a Xuzhou Medical University do myší vpichli kortikosterón, hormón, ktorý reguluje reaktivitu na stres. Vysoké dávky resveratrolu následne zablokovali enzým, ktorý kortikosterón vytvára a úzkostlivé či depresívne myšli dostali do lepšej nálady.

Rovnaký hormón pritom hrá tú istú úlohu aj pri ľuďoch, čo znamená, že by resveratrol mohol byť efektívny aj u nás. Autori štúdie tvrdia, že by mohlo ísť o novú vlajkovú loď medzi liekmi, ktoré bojujú s úzkostnými poruchami alebo depresívnymi epizódami.

Červené víno obsahuje látku, ktorá efektívne bojuje proti úzkostiam a depresii
Červené víno obsahuje látku, ktorá efektívne bojuje proti úzkostiam a depresii Zdroj: unsplash

Neznamená to však, že máš hneď bežať do supermarketu a kúpiť si fľašu červeného vína. Do myší totiž vedci vpichávali 10 miligramov resveratrolu na kilogram ich telesnej hmotnosti. Aby človek dosiahol rovnaký efekt, musel by vypiť asi 65 litrov vína.

Domov
Zdieľať
Diskusia