Nový výskum sa zaoberal benefitmi látky resveratrol.
V červenom víne sa nachádza látka menom resveratrol, ktorá sa preukázala ako efektívny eliminátor depresie a úzkostí, keď ju vedci testovali na myšiach. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v magazíne Neuropharmacology, píše New York Post.
Vedci z University of Buffalo a Xuzhou Medical University do myší vpichli kortikosterón, hormón, ktorý reguluje reaktivitu na stres. Vysoké dávky resveratrolu následne zablokovali enzým, ktorý kortikosterón vytvára a úzkostlivé či depresívne myšli dostali do lepšej nálady.
Rovnaký hormón pritom hrá tú istú úlohu aj pri ľuďoch, čo znamená, že by resveratrol mohol byť efektívny aj u nás. Autori štúdie tvrdia, že by mohlo ísť o novú vlajkovú loď medzi liekmi, ktoré bojujú s úzkostnými poruchami alebo depresívnymi epizódami.
Neznamená to však, že máš hneď bežať do supermarketu a kúpiť si fľašu červeného vína. Do myší totiž vedci vpichávali 10 miligramov resveratrolu na kilogram ich telesnej hmotnosti. Aby človek dosiahol rovnaký efekt, musel by vypiť asi 65 litrov vína.